Ustavni sud Turske jednoglasno prihvatio optužnicu kojom se traži zatvaranje HDP-a

Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima
Ustavni sud Turske jednoglasno prihvatio optužnicu kojom se traži zatvaranje HDP-a

Glavno vijeće Ustavnog suda Republike Turske jednoglasno je prihvatilo optužnicu koju je tužilaštvo ponovo podiglo sa zahtjevom za gašenje Narodne demokratske partije (HDP) koja se tereti za veze s terorističkom organizacijom PKK, javlja Anadolu Agency (AA).

Optužnicu kojom se ranije tražilo zatvaranje HDP-a, a koju je Ustavni sud vratio radi dopunjavanja, ponovo je pripremio Ured glavnog državnog tužilaštva.

Optužnicu od približno 850 stranica potpisao je glavni državni tužilac Bekir Sahin, a u njoj se traži politička zabrana za oko 500 članova stranke. Također se traži da se mjere predostrožnosti stave na bankovni račun stranke.

Ustavni sud je završio prvo čitanje i jednoglasno prihvatio optužnicu, ali u ovoj fazi nije prihvaćen zahtjev za blokadu bankovnog računa stranke.

Sudski proces tužbe sa zahtjevom za zatvaranje stranke će se voditi po procedurama tužbi u krivičnim postupcima, a konačnu odluku će donijeti 15-člano vijeće Ustavnog suda.

U slučaju da u konačnici sud zatvori HDP, njenim članovima će u narednih pet godina biti zabranjeno da budu osnivači, članovi ili rukovodioci bilo koje druge partije.

U tekstu optužnice, između ostalog, navedeno je kako je trajno zatvaranje HDP-a pravna obaveza, jer su postupci Narodne demokratske stranke (HDP) protiv nezavisnosti države, njezinog nedjeljivog integriteta i ljudskih prava.

"Mjera zatvaranja političkih stranaka provodi se u svim naprednim demokracijama. Najvažnija tačka koju treba primijetiti u svakoj situaciji u kojoj se temelji učešće je ne dopustiti sistem koji će uništiti i u potpunosti ukinuti prava i slobode priznate Ustavom. Jedinstvo države, jedinstvo zemlje i jedinstvo nacije među osnovnim su načelima Ustava. Političke stranke, poput ostalih institucija, organa i pojedinaca, moraju djelovati u skladu s tim osnovnim načelima", piše u optužnici.

U ranijem tekstu optužnice navedeno je kako je na osnovu ranijih optužnica i presuda protiv članova HDP-a i ostalih prikupljenih dokaza utvrđeno da je ova stranka u potpunosti pod kontrolom terorističke organizacije PKK/KCK, baš kao i stranke koje su prethodno zatvorene odlukama Ustavnog suda Turske. Tužilac je u tada u optužnici istakao i da je HDP ogranak terorističke organizacije PKK.

Također je navedeno da sastanci i kongresi HDP-a nisu nalik okupljanjima i kongresima onih stranaka u Turskoj koje su osnovane u skladu s Ustavom i zakonima, već da su to skupovi na kojima se uzvikuju parole u korist separatističke terorističke organizacije PKK i njezinog vođe Abdullaha Ocalana.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.