Uzaktan karne heyecanı!

Yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında TRT EBA, EBA ve canlı sınıf uygulamaları, basılı ve dijital yardımcı kaynaklarla yürütülen uzaktan eğitim bugün sona erecek ve yaklaşık 18 milyon öğrenci 3 hafta sürecek yarıyıl tatiline başlayacak.
Uzaktan karne heyecanı!

2020-2021 eğitim-öğretim yılının birinci dönemi uzaktan tamamlandı. Gereken şartların sağlanarak okulların yüz yüze eğitime açılması gerektiğinin altını çizen Özel Türmak Okulları Genel Müdürü İlhan Yılmaz, “Öğrencilerle sosyal ilişkiler kuramadan eğitim-öğretimi yürütmek, bizler için oldukça zor oluyor. Öğrencilerimizin uzun bir süre bilgisayarın başında zaman geçirmesi birtakım fiziksel rahatsızlıkları da beraberinde getirdi. Bu dönemde uzun süre ekrana maruz kalmalarından dolayı göz sorunları arttı. Aynı şekilde çok hareketsiz kalmalarından dolayı obeziteyle ilgili olarak küçük yaş gruplarında sıkıntıların da başladığını görmekteyiz. Bu biraz daha uzun sürerse daha büyük sıkıntıları da beraberinde getirecek” ifadelerini kullandı. 

ilhan-yilmaz-uzaktan-karne-heyecani.jpg

‘UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE FEDAKÂRCA ÇALIŞMALAR YAPILDI’

Uzaktan eğitim sürecinde hem devlet okullarında hem de özel okullarda fedakârca çalışmalar yapıldığını dile getiren Yılmaz, “Öğrencilerin konuları anlayabilmeleri için büyük platform oluşturuldu. Yaptığımız değerlendirmelerde uzaktan eğitimle öğrenme ve öğretme boyutu büyük bölümüyle gerçekleşiyor. Öğretim boyutunda çok fazla sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Sonuç olarak zaruretten kaynaklanan bir durumda biz bunları gerçekleştiriyoruz ama esas olan yüz yüze eğitimdir. Yüz yüze eğitim akademik boyut açısından öğrencilerin karakterlerinin gelişmesini, şahsiyetlerinin oturmasını, sosyalleşmelerini ve yeteneklerinin keşiflerini sağlar.  Uzaktan eğitimle beraber kültürel, sosyal ve sporsal faaliyetler oldukça düştü. Esas olan bu faaliyetlerle çocuğumuzun yeteneklerini ortaya çıkarmak, ona özgüven aşılamaktır. Bu da uzun zamandır yapamadığımız bir neticedir” şeklinde konuştu.

uzaktan-karne-heyecani-1.jpg

‘15 ŞUBAT’TA OKULLARIN AÇILACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ’

Uzaktan eğitimde en çok zorlandıkları grupların birinci sınıflar ve sınava hazırlanan öğrenciler olduğunu kaydeden Yılmaz, “Birinci sınıf öğrencileri kasım, aralık ayları gibi dönemlerde yüz yüze eğitimle okuma yazmayı öğreniyorlardı. Yasakların tekrar gelmesiyle birlikte yüz yüze eğitime ara verilmişti. Bu süreçte öğretmen ve idareci arkadaşlarımız özveriyle çalıştılar. Onlara çok teşekkür ediyorum. Anketlerde ve takip ettiğimiz sosyal medyada yapılan yorumlarla birlikte velilerimizin büyük bir oranı okulların açılmasını, yüz yüze eğitimin yapılmasını istiyorlar. Bakanımız da basına verdiği demeçte okulları yüz yüze eğitime açma noktasında büyük bir gayret ile çalışmalarına devam ediyor. Ben bir eğitimci olarak şuna inanıyorum, 15 Şubat’ta ikinci dönemle beraber bütün kademelerde eğitim- öğretimimizin başlayacağını öngörüyoruz. Bilim Kurulu üyelerinin yaptığı açıklamalara göre; okulların açık olduğu dönemde en az bulaşın okullarda olduğunu, okulların güvenilir olduğunu ifade ettiler. Bunları değerlendirdiğimizde 15 Şubat’ta yüz yüze eğitimin başlayacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

uzaktan-karne-heyecani-2.jpg

‘SINAVA HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER İÇİN YÜZ YÜZE EĞİTİM’

Sınava hazırlanan öğrencilerin isteğe bağlı yüz yüze eğitime başlayacağının bilgisini veren Yılmaz, “8’inci ve 12’inci sınıfların kurslarıyla ilgili hem resmi hem de özel okullarda 22 Ocak’tan sonrasına izin verdiler. Bu da aslında normalleşmenin bir adımıydı. Sınav öğrencileri okullarında isteğe bağlı eğitimi yüz yüze yapabilecekler. Bizler de 1 Şubat’tan itibaren öğrencilerimizi isteğe bağlı bir şekilde yüz yüze eğitime başlayacağız. 15 Şubat’ta da inşallah bütün kademelerde başlayacağını öngörüyoruz. Bakanlığa iletilen çok fazla şikayet var. Alileler çocuklarının ekran bağımlılığına ya da başka hastalıklara yakalanacağından yana tedirginler. 15 Şubat’ta tüm önlemlerimizi alarak okulların açılmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

uzaktan-karne-heyecani.jpg

‘SÖMESTRDA BİLGİSAYARDAN UZAK DURSUNLAR’

Öğrencilerin sömestr tatilinde bilgisayar ortamından uzak durmaları gerektiğini belirten Yılmaz, “Bu dönemde bilgisayara bağımlı hale geldiler.  Bu nedenle öğrencilerimize kitap okumalarını tavsiye ediyoruz. Doğa gezileri şartlar ve imkanlar dahilinde dışarıya çıkmaları, yürüyüş yapmaları, kendilerine göre yapabilecekleri spor dallarını tercih etmelerini, fiziksel aktivitelere ağırlık vermelerini öneriyoruz. Sınava hazırlanan öğrencilerimiz de eksik konuları üzerine yoğunlaşmalılar. Girdikleri deneme sınavlarında yaptıkları yanlış üzerine giderek o yanlışlarını artıya çevirmeye çalışsınlar. Bu çalışmaları yaptıkları takdirde ikinci döneme daha hazırlıklı bir hale gelirler” diyerek sözlerine son verdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ