Uzmanından uyarı! Zayıflama hayaliyle sağlığınızdan olmayın

İnternette çok fazla bilgi kirliliği olduğunu belirten Nur Açlan, birçok yerde eğitim ve sertifika verildiğinden dolayı, diyetisyenliğin eğitimini tam anlamıyla almayan herkes beslenme uzmanı olabileceğini düşündüklerini söyledi.
Uzmanından uyarı! Zayıflama hayaliyle sağlığınızdan olmayın

Türkiye’de vatandaşlar, internette gördüğü bilgileri sorgulamadan ikna olabiliyor. Bu husus şok diyetinin artmasına ve insan sağlığın olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Diyetisyen Nur Açlan, şok diyetinin dengesiz kilo verdirdiğini belirterek, bir haftada 5 kilo veren insanların, 3 gün içerisinde 10 kilo geri aldığını dile getirdi.

diyetisyen-nur-aclan.jpg

Şok diyetleri tehlikeli olabiliyor

İnsanlar şok diyeti uygularken diyetisyen gözetimi altında yapmaları gerektiğinin altını çizen Nur Açlan, “Birçok yerde eğitim ve sertifika verildiğinden dolayı bu işin eğitimini tam anlamıyla almayan herkes beslenme uzmanı olabileceğini düşünüyor. Herhangi bir sağlık problemi varsa karşımızdaki kişinin, şok diyeti uygulandığında, şekeri ve tansiyonu düşebiliyor ya da farklı bir besin aldığında tansiyonunu yükseltebiliyor. Çok fazla detoks suları içtiği için ilerleyen zamanlarda böbrekleri yorduğuyla ve karaciğer enzim değerlerinin yükseldiği ile ilgili problemlerle karşılaşabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

diyetisyen-nur-aclan-002.jpg

“Metabolizmayı harekete geçirmemiz lazım”

Diyetin egzersiz ile desteklenmesi gerektiğini, ancak egzersiz yapmadan da kilo verilebileceğini vurgulayan Açlan, alınan kalorinin verilmesi için metabolizmayı harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti. Açlan, “Kalori vermek için yoğun egzersiz yapılabilir. Çünkü zayıflamak istiyorsun. Ama bunu sağlıksız şekilde yapmak ölüme dahi götürebilir. Elbette egzersiz olmadan kalori yakılabilir. Bunun için sağlam irade gerekiyor.” diye konuştu.

diyetisyen-nur-aclan-001.jpg

“Paketli ürünlerden uzak durulması gerekiyor”

Market alışverişinde paketli gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten Açlan, sözlerine şöyle son verdi: “Paketli ürünlerin hepsinde katkı maddesi var, bunları koruyabilmek için içerisine çok fazla tuz ve şeker katılıyor, bunları tüketmek yerine taze meyve, kuruyemiş, kuru meyveler tüketmek sağlık açısından bizler için daha iyi olacaktır.”