Uzmanlardan, psikiyatrik ve pedagojik seansların online sürdürülmesine destek

SBÜ Çocuk Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özalp Ekinci:- "Psikiyatrik tedavi altında olan bazı çocuk ve ergenlerin takiplerinin evlerden online seans, görüşmeler şeklinde yapılması uygun bir yaklaşımdır"- Aile Danışmanı Hatice Kübra Tongar:- "Ş
Uzmanlardan, psikiyatrik ve pedagojik seansların online sürdürülmesine destek

İSTANBUL (AA) - HALİS AKYILDIZ - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadale kapsamında sosyal izolasyon döneminden geçilirken, uzmanlar, psikiyatrik ve pedagojik tedavisi bulunan çocuk ve ergenlerin takiplerinin evlerden online seanslar eşliğinde sürdürülmesi görüşünü destekliyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Çocuk Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özalp Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu süreçte hangi olguların aciliyet taşımadığı ve online takibe uygun olduğunun belirlenmesi gerektiğinin önemli olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Ekinci, "Psikiyatrik tedavi altında olan bazı çocuk ve ergenlerin takiplerinin evlerden online seans, görüşmeler şeklinde yapılması uygun bir yaklaşımdır." diyerek, olguların takibini yapan hekimlerin kayıt sistemlerinden tanı ve izlem bilgilerini incelemesi ve uygun olguların bu şekilde takip edilmesinin yerinde olacağını söyledi.

Bu süreçte ailelerle koronavirüs salgını hakkında ruhsal destek amaçlı online görüşmelerin de planlanabileceğini aktaran Ekinci, gerçekleştirilen destek görüşmelerinde klinik düzeyde yakınmaları olduğu belirlenenlerin hekim tarafından değerlendirilmesinin büyük önem taşıdığına işaret etti.

Yaşanılan süreçte hem ebeveynlerin hem de çocukların psikolojik olarak etkilenebileceğinin akılda tutulmasının önemine değinen Ekinci, şunları kaydetti:

"Bu anlamda aile üyelerinin duygu, düşünce, beklentilerini ve onlar için önemli olan konuları birbirleriyle paylaşmaları çok değerlidir ve desteklenmelidir. Bu dönemde çocuklarla iletişimde mümkün olduğu kadar genel aile kurallarına bağlı kalınmalıdır. Çocuk için önceden belirlenmiş kural ve sınırlar genel hatlarıyla korunmalıdır. Özellikle ergenlerde teknolojik cihaz kullanım saatlerine dikkat edilmeli ve resmi kaynaklardan gelmeyen haber, mesaj ve bildiri gibi içeriklere ulaşmaması için gerekli önlemler alınmalıdır."

- "Çocukların yaşlarına uygun sorumluluk verilmeli"

Doç. Dr. Özalp Ekinci, çocuklara yaşlarına özgü açıklamalar yapılması, özellikle küçük çocuklarda hastalığın somut yönlerinin kaba hatlarıyla anlatılması gerektiğine işaret etti.

Ekinci, bu süreçte bazı çocuk ve ergenlerin evde kurallara uyma zorluğu yaşayabileceğine dikkati çekerek, böyle durumlarda ebeveynlerin telaşlı ve kontrolsüz ifadelerden uzak durması gerektiğine işaret etti.

Evde zaman geçirmenin tüm aile için sıkıcı olabileceğini ancak bazı küçük düzenlemelerle sürecin daha kolay geçirilebileceğine vurgu yapan Ekinci, şunları aktardı:

"Sabah, öğle ve akşam saatlerinde aile olarak yapılacak etkinliklerin liste olarak hazırlanması ve aile bireylerinin göreceği yere asılması özellikle okul çağındaki çocuklar için basit rutinleri eğlenceli kılabilir. Küçük yaştaki çocuklara programa uymaları durumunda puanlar verilerek günlük programa uyumları pekiştirilebilir. Gün içinde ailenin birlikte etkinlikler yapması ve çocuklara da yaşlarına uygun şekilde sorumluluk ve görevler verilmesi yerinde olur."

Özalp Ekinci, çocuğun uyku düzeninin de korunmasına ilişkin önerilerde bulundu.

- "Bu süreç birlik olmamıza zemin oluştursun"

Aile Danışmanı Hatice Kübra Tongar da toplumsal izolasyon sürecinde online görüşmelerle sürecin yönetilebileceğini aktararak, "Şu an içinden geçtiğimiz pandemi süreci bunu gerektiriyor. Geçiş döneminde bu uygulama yapılabilir." dedi.

Gençler ve çocukların salgın sürecinde evdeyken vakitlerini nasıl değerlendirebileceğiyle ilgili Tongar, şöyle konuştu:

"Yaş grubuna göre değişir. Ebeveynler aklıselim şekilde süreci planlayabilir. Planın içinde, aile sofraları, ev içinde de olsa bolca hareket, oyun, kitap okuma, ders çalışma, aile bireylerinin keyif alacağı serbest zamanlar olmalıdır. Çocuklar gün içinde aile büyükleriyle ve uzak kaldığı arkadaşlarıyla telefonla görüşerek sosyal izolasyonun etkileri asgari seviyede tutulmalıdır."

Tongar, çocukların psikolojisini korumak için haber kanallarını sürekli açık tutmaktan, koronavirüsün olumsuz etkilerini konuşmaktan ve temizlik konusunda takıntılı tavırlardan kaçınmak gerektiğine vurgu yaparak, "Bu süreç birlik olmamıza, zor zamanlardan güçlenerek çıkmamıza zemin oluştursun." diye konuştu.


Kaynak: