Üzüm üreticisinden "maketli" protesto

Manisa'nın Saruhanlı ilçesindeki üzüm üreticileri, açıklanan alım fiyatlarını protesto amacıyla, ağaca temsili olarak "intihar eden üzüm maketi" astı- Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Okur: - "Yüksek rekolte gerekçesiyle Suma fabrikalarının kilogram başına
Üzüm üreticisinden "maketli" protesto

MANİSA (AA) - Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde üzüm üreticileri, 30 kuruş olarak açıklanan kilogram alım fiyatlarını protesto amacıyla ağaca, temsili olarak "intihar eden üzüm maketi" astı.

Saruhanlı'da üzüm üreticileri, alım fiyatlarını ilginç bir yöntemle protesto etti. Üreticiler, Çayırlık mevkisinde üzerinde "Saruhanlı Kuru Üzümü" yazan ve boynundan dut ağacına asılan maketle üzüm alım fiyatlarına tepki gösterdi.

Üreticiler, temsili intihar girişimi engellenen kuru üzümün üzerinde, "Kalite istediler oldum, kalıntısız ol dediler oldum, güzel ol dediler oldum, homojenlik istediler oldum, AB'ye uygun ol dediler oldum, bu emeklerime karşılık bu fiyatlarla yaşayamam" yazılı bir not bulduklarını belirtti.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, yaptığı açıklamada, Saruhanlı'da 90 bin dekar bağ arazisinin yer aldığı ilçede her yıl ortalama 50 bin ton kuru üzüm üretildiğini söyledi.

İzmir Ticaret Borsası tarafından "2016-2017 sezonu Ege Bölgesi Sultaniye üzüm rekolte tahmini"nin 313 bin 134 ton olarak açıklandığını anlatan Okur, yüksek rekolte tahmini nedeniyle Suma fabrikalarının kilogram başına 30 kuruş alım fiyatı belirlediğini, bunu düşük buldukları için protesto gösterisi düzenlediklerini kaydetti.

Rekolte tahmininin devletin kurumları tarafından yapılması ve alım fiyatının da devlet tarafından belirlenmesini istediklerini dile getiren Okur, üzüm alımı yapabilmeleri için TARİŞ, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nin de desteklenmesini beklediklerini SÖYLEDİ.

Bu konuda bölge milletvekillerinden de destek beklediklerini ifade eden Okur, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının nezdinde Üzüm Daire Başkanlığının kurulmasını ve 'Okul Üzümü Akıl Üzümü Projesi'nin bu yıl da devam etmesini bekliyoruz. Yaş ve kuru üzümde devletin çiftçiye destek vermesini gerektiğine inanıyor, rekoltenin yüksek olduğu yıllarda alkol fabrikalarını devreye sokarak stokların eritilmesini istiyoruz." diye konuştu.

Okur ayrıca, ürün kaybından sonra gelir kaybının da TARSİM'in sigortası kapsamına alınmasını talep etti.

Kaynak: