Vali Canbolat uyardı!

Konya’daki yatırım ve projelerin değerlendirildiği İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda, Birol Çınar ile Murat Özaltun arasında, Beyşehir Gölü Havzası’nda yaşanan sulama sıkıntıları nedeniyle çıkan tartışmaya Vali Canbolat da müdahil oldu.
Vali Canbolat uyardı!

Yatırımcı kuruluşlardan alınan Dönemlik İzleme Raporlarına göre 2018 Yılı Yatırım Programı’nda bin 261 adet yatırım projesinin yer aldığını belirten Konya Valisi Yakup Canbolat, “Bu projelerinin toplam bedeli 16 milyar 6 milyon TL ve 2018 yılı toplam ödenekleri ise 4 milyar 696 milyon TL’dir” dedi. Ödenekler toplamının 30 Eylül 2018 tarihi itibariyle 2 milyar 328 milyon TL’si harcanarak yüzde 50’lik nakdi gerçekleşme sağlandığının altını çizen Yakup Canbolat, “Bin 261 adet yatırım projesinden 264 adedi bitirilmiş, 771 adedinin üzerinde çalışmalar sürmekte olup, 114 adedi ihale aşamasında olmakla beraber 112’sine ise başlanamamıştır. Başlanamayan projelerin etüt ve kamulaştırma çalışmaları ile ihale hazırlıkları devam etmektedir. Tarım sektöründe 96, madencilik sektöründe 5, enerji sektöründe 34, ulaştırma sektöründe 184, eğitim sektöründe 247, sağlık sektöründe 15, imalat sektöründe 19 ve diğer kamu hizmetleri sektöründe 661 adet proje dağılımı bulunmaktadır. Ayrıca tarım sektöründe 4,madencilik sektöründe 4, enerji sektöründe 4, sağlık sektöründe 4, ulaştırma sektöründe 30, eğitim sektöründe 39 ve diğer kamu hizmetleri sektöründe 175 adet proje bitmiştir” ifadelerini kullandı.

yakup-canbolat-yeni.jpg

“3 BİN 300 KİLOMETRESİ TAMAMLANDI”

Konya’nın tüm ilçelerinde ve merkezlerinde prestij cadde yapımlarının 3 ilçede devam ettiğini aktaran Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekteri Hasan Kılca, “İlçelerdeki mahalli yol çalışmalarımızın 3 bin 300 kilometresi tamamlandı. İlçe merkezlerimizde Su ve Kanalizasyon İdaremiz tarafından su ve kanal altyapı çalışmaları yapıldı. Şehir merkezimizde ve ilçelerimizde ise, tarihi eser restorasyon çalışmaları devam ediyor. İlçelerimizde toplamda 765 mahallede park ve oyun grubu yapımlarını tamamladık. Eski buğday pazarı restorasyonu aslına uygun yenileme çalışmaları devam ediyor. Yine sıcak asfalt, yol, kaldırım ve bisiklet yolu çalışmalarımızın yapımına devam ediliyor” diye konuştu.

“18 BİN HEKTAR ALAN SULANACAK”

Konya’ya yapılan ve yapımı devam eden projeler hakkında kürsüye çıkan DSİ Konya Bölge Müdürü Birol Çınar, “Konya Kapalı Havzası’na diğer havzalardan su aktarımı planlama işinde Ermenek Çayı’ndan 462 milyon metreküp su, yapılması planlanan ve toplam uzunluğu 20 kilometreyi bulan 3 adet tünel marifeti ile Afşar Hadimi Barajı’na suyu aktaracak.  Burada da çalışmalar yüzde 20 mertebesinde tamamlandı. Bu projenin ikinci kolu Akçay kolu. Buradan da 155 milyon metreküp su, yine yapımı planlanan toplam uzunluğu 36 kilometreyi bulan 2 tünelde Beyşehir Gölü üzerinden sisteme dâhil edilecek. Burada yüzde 20 fiziksel gerçekleştirme sağladık. Ayrıca Beyşehir Gölü Pompaj Sulaması ile Beyşehir Gölü’nden alınacak su 2 kademe terfi ettirilerek 18 bin hektar alan sulanacak. Şuanda yüzde 80 projeyi tamamladık” şeklinde konuştu.

birol-cinar-001.jpg“İDAM SEHPASINA BELEDİYE BAŞKANINI ÇIKARTIYORLAR”

DSİ Konya Bölge Müdürü Birol Çınar’ın konuşmasının ardından söz alan Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, “Akçay Projesi, bizim için çok değerli bir proje. Fakat suyun son zamanlarda yanlış yönetilmesiyle Beyşehir Gölü’nün koruma alanının altına düştüğü bir gerçek. Bu da son günlerde Belediyeye yansıdı. Herkes bunu kullanmaya başladı. Kurul raporu ve mahkeme kararı olmasına rağmen belediye başkanı su alımına izin veriyor gibi idam sehpasına belediye başkanını çıkartıyorlar. Son zamanlar da Yılmaz Muslu Barajı’nın doluluk oranı gördüğüm kadarıyla yüzde 90 seviyelerinde. En azından geçiş sürecinde bu barajdan su aktarılması münasebetiyle baraj kapaklarının açılarak Beyşehir Gölü’ne aktarılması mümkün müdür?” dedi.

murat-ozaltun-001.jpg

“VAHŞİ SULAMAYA HİÇBİR SU YETİŞMEZ”

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun’un sorunlarına cevap vermesine rağmen Özaltun’un konunun yanlış anlaşıldığını belirterek konuşmaya devam etti. Kısa süreli yaşanan gerilimin ardından Konya Valisi Yakup Canbolat, konuya müdahil oldu. Devlet Su İşleri ve Tarım Müdürlüğü’nün kaç ürün ekileceğine ve kaç ürünün havzada ekileceğine karar vermesi gerektiğini belirten Canbolat, “Bu tür vahşi sulamaya hiçbir su yetişmez. Bu sene mevsim şartları ağır geçti. Ama Beyşehir Havzası dediğimiz bölgede çiftçi, keyfe keder ve kafasına göre ürün ekmemeli. Yoksa bırak Beyşehir Gölü’nü bütün denizi bağlasanız yetmeyecek. Bu sınırlandırılmalı. Herkese nasıl ekeceği, ne ekeceğine ve ne kadar sulayacağına teşkil edilmeli. Sorun bu.  Yoksa ondan sonra çiftçi sokağa dökülmeye başlıyor. Olayların gidişi de bu zaten” ifadelerini kullandı. •YİĞİT BERKAY ÇOPUR