Varank: Turska poduzima niz koraka za zapošljavanje i usavršavanje mladih

Ministar industrije i tehnologije Republike Turske Mustafa Varank kazao je kako će programom zapošljavanja mladih investitorima biti ponuđeno 170 fabrika u 32 grada, a uz podršku veću od 600 miliona lira bit će zaposleno više od 60.000 mladih
Varank: Turska poduzima niz koraka za zapošljavanje i usavršavanje mladih

Ministar industrije i tehnologije Republike Turske Mustafa Varank kazao je kako će programom zapošljavanja mladih investitorima biti ponuđeno 170 fabrika u 32 grada, a uz podršku veću od 600 miliona lira bit će zaposleno više od 60.000 mladih, javlja Anadolu Agency (AA).

Varank je na zasjedanju komisije za Planiranje i budžet pri Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske ponudio budžet Ministarstva industrije i tehnologije za 2022. godinu.

Ministar je tom prilikom rekao kako su poduzeti odlučni koraci u oblasti industrije na održivom razvoju i zelenoj revoluciji.

Vjeruje kako će taj proces revolucije, otvoriti put promjenama u politikama investiranja, proizvodnje, zapošljavanja i izvoza te da se smatra jednim od osnovnih elemenata vizije za 2053. godinu.

Prema njegovim riječima, jedan od ključnih elemenata Strategije za industriju i tehologiju 2023. jeste razvijanje poduzetništva te da ministarstvo nudi finansijsku podršku mnogim organizacijama koje se bave razvojem i tehnologijom.

Postoje tehnički parkovi, tehnološki centri i tome slično koji omogućavaju komercijalizaciju inovativnih poslovnih ideja.

Osvrnuo se na činjenicu da postoje mnoge radionice za naučna istraživanja te da će do 2023. biti povećan njihov broj širom Turske.

Osvrnuo se i na Festival avijacije, svemirskih istraživanja i tehnologije (TEKOFEST) dodajući kako je postao globalni brend.

"Prve godine na takmičenja u 14 kategorija, prijavilo se 20.000 mladih. Ove godine smo na takmičenja u 36 kategorija primili više od 200.000 prijava iz 111 zemalja", rekao je Varank.

TEKNOFEST 2022. bit će održan u Samsunu, na turskoj obali Crnog mora.

Ove godine, pojašnjava Varank, održani su i naučni sajmovi širom Turske, koje je posjetilo blizu 2,7 miliona ljudi.

"Na ovim sajmovima bilo je predstavljeno 190.000 naučnih projekata koje je pripremilo oko 500.000 učenika iz više od 5.000 škola", rekao je Varank.

Ministar je dodao kako mladi svake godine ostvaruju sve veće uspjehe na međunarodnoj naučnoj olimpijadi, a ove godine predstavnici Turske osvojili su pet zlatni, 19 srebrenih i 30 bronzanih medalja.

Turski naučnici su na svjetskom takmičenju u nauci i tehnologiji osvojili 13 nagrada.

Varank se osvrnuo i na organizirane industrijske zone navodeći kako u Turskoj postoje 327.

Upravo ove zone smatraju početnom tačkom zelene revolucije kada je u pitanju proizvodnja.

Podsjetio je na korake koje država poduzima kako bi se potaklo investiranje u oblasti industrije, vrijedne nekoliko stotina miliona lira.

U industrijskim zonama u kojima je zaposleno oko 25.000 radnika 2020. godine je napravljen izvoz od 7,5 milijardi lira.

Krajem godine planirano je i završenje niza projekata u oblasti industrije.

Dodao je kako Ministarstvo kroz Agencije za razvoj i Upravu za regionalni razvoj nastoji iskoristiti lokalni potencijal i omogućiti da blagostanje bude zastupljeno širom zemlje.

Agencije će u naredne dvije godine biti fokusirane na zapošljavanje i usavršavanje mladih koji će zanačajno doprinijeti regionalnom razvoju.

"Projektom 'Mladi radnici i proizvođači' pokrenutim u saradnji s Ministarstvom omladine i sporta investitorima nudimo 170 fabrika u 32 grada. Uz podršku veću od 600 miliona lira bit će zaposleno 60.000 mladih", rekao je Varank.