Varank: Vrata Turske su uvijek otvorena za istraživače i poslovne ljude iz cijelog svijeta

U ovoj epidemiji kompanije pronalaze nove alate kako bi povećale svoje inovacijske sposobnosti. Rad na daljinu, e-kupovina, digitalna i beskontaktna plaćanja, obrazovanje na daljinu, robot isporuke, tele-zdravstvo
Varank: Vrata Turske su uvijek otvorena za istraživače i poslovne ljude iz cijelog svijeta

Ministar industrije i tehnologije Turske Mustafa Varank izjavio je kako su vrata njegove zemlje uvijek otvorena za istraživače i poslovne ljude iz cijelog svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Varank je govorio na TRT Svjetskom forumu o temi "Međunarodni poredak i promjenljive dinamike u svijetu nakon pandemije". Tom prilikom je kazao kako je zbog pandemije koronavirusa (COVID19) usvojen jedan novi svjetski poredak.

"Uobičajeno bi mogli očekivati ​​usporavanje inovacijskih aktivnosti u takvom ekonomskom padu. Međutim, u ovoj epidemiji kompanije pronalaze nove alate kako bi povećale svoje inovacijske sposobnosti. Rad na daljinu, e-kupovina, digitalna i beskontaktna plaćanja, obrazovanje na daljinu, robot isporuke, tele-zdravstvo, pa čak i ovi online sastanci postali su naša nova stvarnost. Očekujemo da ćemo tokom sljedeće decenije zabilježiti vrlo značajne pomake u nekoliko ključnih područja", rekao je Varank.

Također je istakao kako umjetna inteligencija također postaje sve važnija, te spomenuo i Nacionalnu strategiju umjetne inteligencije koja će uskoro biti objavljena i pripremljena zajedničkim naporima javnog, privatnog sektora i akademskih institucija.

Prema njegovim riječima, u toj strategiji odredili su šest prioriteta koji obuhvaćaju ljudski kapital, istraživanje, poduzetništvo, infrastrukturu i kvalitetu podataka, te kako su razgovarali i o socijalnim i ekonomskim perspektivama, međunarodnoj i bilateralnoj suradnji, strukturnoj i transformaciji radne snage.

Varank je podvukao da je Turska, kako bi ostvarila svoje zacrtane ciljeve, odlučila provesti jedan inovativni, izvozno orijentirani model razvoja s visokom dodatnom vrijednosti.

"U posljednjih 10 godina postigli smo veliki napredak u povećanju udjela obnovljive energije. Planiramo nastaviti ulagati više u tehnologije obnovljivih izvora energije", rekao je Varank.

Naglasio je kako je budućnost njegove zemlje svijetla.

"Naša su vrata uvijek otvorena za istraživače i poslovne ljude iz cijelog svijeta", poručio je Varank.

Dotakao se i razvoja prvog turskog automobila koji radi Inicijativna grupa za proizvodnju turskog automobila (TOGG).

"TOGG je puno više od projekta proizvodnje automobila. Dizajnirajući električni automobil kao pametni uređaj, istovremeno i koristimo i razvijamo najnovije tehnologije", rekao je Varank.