Vatandaş istemezse bilgileri vermeyebilir
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, 'Vatandaşlara aile bilgileri ve çocuğu ile ilgili sorular, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nin talebi üzerine soruluyor, vatandaş istemezse bu bilgileri vermeyebilir' dedi.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın başkanlığında toplanarak, dün tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan ve "tam gün" olarak bilinen, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı'yı görüşmeye devam etti.
Muhalefet, vatandaşların dini ve evlilik gibi özel bilgilerinin hekimler aracılığıyla sorularak, Sağlık Bakanlığı'na gönderilmesi ile ilgili eleştirilerini dile getirdi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, vatandaşların gizli bilgilerini istemediklerini söyledi.
Vatandaşlara aile bilgileri ve çocuğu ile ilgili soruların, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine sorulduğunu belirten Müezzinoğlu, "Bu sorular sorulur ama vatandaş istemezse vermeyebilir. Alkolle ilgili soru ise... Alkol tek bir şekilde soruluyor, içkinin türü, alkol oranı soruluyor, 'yoksa viski mi, bira mı' diye sorulmuyor. Kişilerin bilgi mahremiyetini en iyi şekilde korumalıyız, ancak bizim de bu verileri en maksimum seviyede toplayabilmemiz lazım. 'Hastalarla ilgili hangi teşhisleri koymuşuz, hangi planlamaları yapacağız...' Bunları öğrenebilmemiz için bu bilgiler gerekli. Bu bilgiler de hekimle hasta arasında kalmalı. Bize çalışmalarda yön verecek bütün bilgiler gelmeli ancak biz o hastanın kim olduğunu bilmemeliyiz" diye konuştu.
Müezzinoğlu, hastanın talebi yoksa ona gebelik testi yaptırmanın kimsenin hakkı olmadığının altını da çizerek, "(Ama siz o gebeleri önemsemeyin, size ne zaman gelirse o zaman bakın) deme durumu da olmaz" dedi. Bakan Müezzinoğlu, aile hekimlerinin gebe kadınları takip etme durumu olduğunu ancak bunu zorla yapamayacağını kaydetti.
Bakmadan Geçme
Başından vurulan genç hayatını kaybetti
Konya'da polisin dikkati kaçakçılığı önledi! Valizinden silah fabrikası çıktı
Konya için yağış tahminleri güncellendi
Aktarların dilindeki şifa! Ölüm dışında her derde deva
Bugünkü Konya gündemi (27 Ocak 2026)
Hakkari'de zehir tacirlerine darbe: 348 kilogram uyuşturucu ele geçirildi