Ev ilanlarında flaş gelişme! Vergi kaçıramayınca ilanları geri çektiler

Haziran ayının başından itibaren ilan sitelerinde yer alan menkul ve gayrimenkullere ait bilgilerin Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmesi zorunluluğu bazı ilanların internet sitesinden geri çekilmesine neden oldu. Gayrimenkul satış veya kiralama sürecinde düşük fatura kesen mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın radarına yakalanmamak için ilanların birçoğunu geri çekti.
Ev ilanlarında flaş gelişme! Vergi kaçıramayınca ilanları geri çektiler

Haziran ayının başından itibaren ilan sitelerinde yer alan menkul ve gayrimenkullere ait bilgilerin Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirilmesi zorunluluğu bazı ilanların internet sitesinden geri çekilmesine neden oldu.  Gayrimenkul satış veya kiralama sürecinde düşük fatura kesen mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın radarına yakalanmamak için ilanların birçoğunu geri çekti.

Bazı internet sitelerinde yer alan gayrimenkul ilanları piyasadaki rakamların yükselmesine mi neden oldu? Gayrimenkul ilanlarını disiplin altına alacağı öngörülen düzenlemeyle, spekülatif amaçlı fiyat artışlarının engellenmesi hedefleniyor. Aynı zamanda vergi kaçağının en aza indirilmesi ve piyasanın şeffaflaştırılması da amaçlanıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Ali Demirayak, emlakçıların sildiği ilanların gerçek dışı ilan olmadığını, satışta gösterilen fiyatla gerçek değer arasındaki fiyatın farklılığından kaynaklandığını söyledi.  Abaka Hukuk Bürosu Sahibi Fatma Abaka ise bu düzenlemeyle birlikte vergi kaybının önüne geçileceğini ifade etti.

vergi-kaciramayinca-2.jpg

‘GERİ ÇEKİLEN SAHTE DEĞİL GERÇEK İLANLARDIR’

İnternet üzerinden geri çekilen ilanların sahte değil gerçek ilanlar olduğuna dikkat çeken Ali Demirayak, “Sahte ilan diye bir şey söz konusu değil. Silinen ilanların tamamı vergiden kaynaklı olan gerçek ilanlardır. Biz emlakçılar olarak bunun sıkıntısını çok yaşıyoruz.  Konut fiyatlarında geri çekilme diye bir durum söz konusu değil. Özellikle sıfır evlerde müteahhitler veya imalatçı firmalar düşük fatura kesiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı da ilanları kontrol edeceği için internet sitesindeki gerçek ilanlar geri çekiliyor. Müteahhitlerin yüzde 80’i şu anda konut üretmiyor. Artık eskisi gibi inşaat yapmıyorlar. Bu nedenle konut fiyatları aşırı yükseldi. Bunun sebebi konut üretiminin düşük olmasından kaynaklanıyor. Şu anda insanlar en çok 600-700 bin liralık bir ev talebinde bulunuyorlar. Ama yok. En uygun ev şu anda 1 milyon lira. Konya’da kiralık konut sıkıntısı da yaşanıyor. Şu anda düğün sezonundayız. 2 bin liralık evi 4 bin lira olsa bile kiralayacak insanlar var ama ev yok. Çünkü artık üretim yok. Maliyetler çok yüksek olduğu için müteahhitler yapacakları evi satamayacakları düşüncesiyle ev yapmıyor. Yani internetteki ilanların geri çekilmesi şişirilmiş fiyatlardan değil vergi vermek istememelerinden kaynaklanıyor. Yani hiç kimse parasını ödediği bir siteye sahte ilan koymaz” diye konuştu.

vergi-kaciramayinca-3.jpg

‘VERGİ KAYBININ ÖNÜNE GEÇECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı çalışmayla birlikte piyasadaki dalgalanmanın önüne geçileceğini vurgulayan Avukat Fatma Abaka, “Gelir İdare Başkanlığı tarafından 31 Mayıs 2022 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 538 sayılı Tebliğ ile kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmek amaçlanmış olup bu sayede vergi kaybının azaltılması hedeflenmiştir. Bu tebliğ ile birlikte sahte ilanların önüne geçilerek menkul, gayrimenkul, mal ve hizmetlerin alınması, satışı veya kiralanmasına ilişkin piyasada yapılan spekülasyonlar önlenmeye çalışılmıştır. Her ne kadar gündemde konut piyasası için alınan bir önlem olarak konuşulsa da bu tebliğ yalnızca konut piyasasını düzenlemeyi amaçlamamaktadır. Konut piyasasının yanında ikinci el araç piyasası, diğer mal veya hizmetlerin satışı ve kiralanmasını da düzenlemektedir. Konut piyasası ve ikinci el araç piyasalarında yapılan spekülasyonların önlenmesiyle beraber fiyatların aşağı çekilmesini bekliyoruz. Yine alınan bu kararla tapuya yahut noterlere daha aşağıda fiyat bildirilmesiyle oluşan vergi kaybının da önüne geçileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

vergi-kaciramayinca-4.jpg

‘SAHTE İLANLARIN VE ŞİŞİRME FİYATLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK’

Düzenlemeyle birlikte sahte ilanların ve şişirme fiyatların da önüne geçileceğini ifade eden Avukat Abaka, “Bu tebliğ kapsamında internet ortamında yayımlanan ilanlar için verilen hizmetin sağlandığı internet adresini, hizmet verilen kişinin ad soyad ve kimlik bilgilerini, satılan yahut kiralanan menkul, gayrimenkul veya malın satış miktarı, tarihini ve ödenecek banka bilgilerini Başkanlık sistemlerine bildirim zorunluluğu getirilmiştir. Bu Tebliğ kapsamında bildirilmesi zorunlu bu bilgiler aylık olarak Başkanlığa bildirilecek ve ilan verenler ile aracı hizmet sağlayanlar da bu bilgilerin doğruluğundan sorumlu olacaklardır. Bahsi geçen bilgilerin bildirilmemesi eksik yahut yanıltıcı bildirimde bulunulması durumunda ise Vergi Usul Kanunu’nda öngörülen cezalar uygulanacaktır. Öngörülen bu cezaların caydırıcılığıyla beraber sahte ilanlar ile piyasada oluşturulan şişirme fiyatların önüne geçilebileceği yorumunu yapabiliriz” diyerek sözlerini tamamladı.

HABER: SÜMEYRA KENESARI

vergi-kaciramayinca-5.jpg

vergi-kaciramayinca-2-002.jpg