Verimli ovamız sebze de üretir

Konya’nın verimli topraklarında sebze üretimi hız kesmeden devam ediyor. Konya, sebze ihtiyacının bir kısmını kendisi karşılarken, bir kısmını da diğer illerden tedarik ediyor.
Verimli ovamız sebze de üretir

Konya Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Uyanık, Konya’nın hangi bölgelerinin sebze yetiştirmeye elverişli olduğundan bahsederek, Konya’nın yıllık sebze üretimi ve ihtiyacı hakkında bilgiler verdi. Sebze üreticilerin Konya’da kurulan bütün semt pazarlarında olması gerektiğini ifade eden Başkan Uyanık, “Üreticinin olduğu pazarda domates 2 lira, üreticinin olmadığı pazarda 4 lira. Konya’da 58 tane semt pazarı kuruluyor. Biz üretici olarak bu pazarların hepsinde olmalıyız” dedi.

ali-ihsan-uyanik-1.JPG

‘EN ÇOK DOMATES VE PATLICAN TÜKETİLİYOR’

Konyalı vatandaşların en çok domates ve patlıcan tükettiğinin bilgisini veren Başkan Uyanık, “Konya’nın sebze ürünleri yetmediğinde Isparta’dan yaz sezonu domates gelir. Kış sezonunda ise Konya’nın ihtiyaçlarını çevre illerdeki seracılıktan karşılanır. Genellikle bunlar Antalya, Mersin, Tarsus gibi yerler olur. Ispanak gibi yeşillikler Manisa ve Adana’dan gelir. Konya’da sebze üretimine en elverişli bölgeler Meram’daki Alakova bölgesi, Yeni Bahçe, Çomaklar, Karatay bölgesindeki Erler, Saraçoğlu, Karaarslan, İstiklal Mahallesi gibi bölgelerimizin toprakları sebze üretmeye elverişlidir. Mesela bu Saraçoğlu’nda büyük bir arazi var. Buranın toprağı elverişlidir ve mükemmel sebzeler yetiştirilir. Konya’da en fazla domates yetiştiriliyor. Daha sonra salatalık ve patates yetiştiriliyor” ifadelerini kullandı.

sebze-uretimi-3.jpg

‘HER PAZARA GİRMEMİZ GEREKİYOR’

Pandemi sürecinde de üretime devam ettiklerini kaydeden Uyanık, “Konya’da pandemi sürecinde biz çiftçi olarak çok sıkıntı yaşamadık. Zaten biz yasaklardan muaftık. Üretime devam ettik. Eksiksiz bir şekilde üretimimizi yaptık. Biz sıkıntıları bundan sonra yaşayacağız. Üretim yaptığımız sebzelerin Konya halkına daha çabuk ulaşması noktasında sıkıntı yaşıyoruz. Gıda sektörü pandemi döneminde daha çok ön plana çıktı. Biz yetiştirdiğimiz ürünleri Konya halkına sunmak istiyoruz. Özellikle semt pazarlarına sunmak istiyoruz. Üreticilerin ürünleri bizden daha kolay almalarını istiyoruz. Bu konuda Belediyelerimizden daha esnek olmalarını istiyoruz. Önümüzü açmalarını istiyoruz. Bizim her pazara girmemiz gerekmektedir. Tüketicinin bizden daha kaliteli ve daha taze mal almaları için araya aracının girmemesini istiyoruz. Hem böylece Konyalı vatandaşlar daha uyguna ürün elde etmiş olurlar” diye konuştu.

sebze-uretimi-1.jpg

‘ÜRETMEMİZ İÇİN ÖNÜMÜZÜN AÇILMASI GEREKİR’

Üretmek için verilen desteklerin artırılması gerektiğinin altını çizen Uyanık, şöyle devam etti: “Selçuklu bölgesinde Uğurlu pazarı var. Uğurlu pazarında 60 küsur tane üreticimiz sebze satabiliyor. Aynı yere kurulan Yazır pazarımız var. Üreticinin olduğu pazarda domates 2 lira, üreticinin olmadığı pazarda 4 lira. Konya’da 58 tane semt pazarı kuruluyor. Biz üretici olarak bu pazarların hepsinde olmalıyız. En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi de, Konya’da çok büyük meblağda sebze yetişiyor. Toptan üreticinin koyup satacağı bir hali yok. Büyükşehir Belediyemizden ricamız, üretici hali olması gerekiyor. Konya’da iki tane hal var. Bunların arasında bir kopukluk var. Büyükşehir Belediyesi bu iki hali bir araya toplarsa üreticiyi de oraya alırsa çok mükemmel bir iş olur. Üreticimizin de halde olmasından dolayı üreticimizin önü açılır. Daha çok üretiriz. Biz üretmeye devam ederiz ama önümüzün daha çok açılması gerekmektedir.”

sebze-uretimi-2.jpg

‘TÜRKİYE’Yİ BESLEYECEK SEBZEYİ KONYA’DAN ÇIKARABİLİRİZ!’

Meram Belediyesi, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Karatay Ziraat Odası ve Konya Sebze Üreticileri Birliği’nin ortaklığında hayata geçirilen ve geçtiğimiz Mayıs ayında satışlarına başlanan 3 milyon fidenin şehre önemli katkılarının olacağını vurgulayan Uyanık, “Fide ekimindeki ürünleri yavaş yavaş pazara sunmaya başladık. Böyle bir fideliğin olması çok mükemmel oldu. Devlet büyüklerimizden, belediye başkanlarımızdan bunun çoğaltılmasını istiyoruz. Mesela İsmil’deki sıcak suyu böyle yerlerde kullanırsak, buralı sera bölgesi yapar böyle bir fidelik yaparsak değil Konya’yı Türkiye’yi besleyecek sebzeyi Konya’dan çıkarabiliriz. Ama bu sıcak suyu kullanmamız şart. Bu yıl 3 milyon fide sattık, kapasitesi 12 milyondu. İlk etapta 3 milyon fide büyük ses getirdi. Üreticinin yüzde yüzü de memnun. Bu durum özel sektörün de önünü açacak. Şimdi fideliği kafasında tasarlayan kişi sayısı çoğaldı. Konya’da olmaz deniliyordu. Olmazı başardık. Buradan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’a teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ