Veterinerlerden "Kovid-19 nedeniyle hayvanları sokağa bırakmayın" çağrısı

TVHB Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu: - "Son günlerde Kovid-19'un hayvanlardan insanlara bulaştığı şeklindeki yanlış bilgiler nedeniyle, insanlar can dostlarını acımadan sokaklara terk ediyor" - "Kovid-19'un sonucu olarak, sokakta yaşamak zorunda kalan hayv
Veterinerlerden "Kovid-19 nedeniyle hayvanları sokağa bırakmayın" çağrısı

ANKARA (AA) - AYŞE BÖCÜOĞLU BODUR - Türkiye Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, son günlerde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) hayvanlardan insanlara bulaştığı şeklindeki yanlış bilgiler nedeniyle insanların can dostlarını sokaklara terk ettiğini belirterek, "Kovid-19'un sonucu olarak sokakta yaşamak zorunda kalan hayvanlara yenilerinin eklenmemesi için insanları sorumluluk almaya davet ediyorum." dedi.

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü'nün insanların hayvanları koruması adına farkındalık yaratmak için önemli bir gün olduğunu söyledi.

Dünyada milyonlarca sokak hayvanının bir yandan açlık, barınma ve iklim koşullarıyla mücadele ederken diğer yandan da şiddet ve istismara maruz kaldığına dikkati çeken Eroğlu, "4 Nisan bize dünyanın sadece insanlara ait olmadığını, en az kendimiz kadar diğer canlıları da gözetmemiz gerektiğini hatırlatmakta." ifadesini kullandı.

Eroğlu, bir hevesle alınan evcil hayvanların daha sonra sokağa bırakılmasının da ayrı bir sorun olduğuna işaret etti.

Sahiplerine alışmış evcil hayvanların sokağa terk edilmesinin bu canlıların psikolojisini olumsuz etkilediğini dile getiren Eroğlu, "Özellikle son günlerde Kovid-19'un hayvanlardan insanlara bulaştığı şeklindeki yanlış bilgiler nedeniyle insanlar can dostlarını acımadan sokaklara terk etmekte, bu da onları virüsün görünmeyen mağdurları haline dönüştürmekte." dedi.

Eroğlu, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütünün Kovid-19'un evcil hayvanlardan insanlara bulaşmasıyla ilgili bilimsel bir kanıt olmadığı hususunda açıklama yaptığını belirterek, virüs bahanesiyle evcil hayvanların sokağa bırakılmasının kabul edilemez bir tutum olduğunu vurguladı.

Kovid-19'un sonucu olarak, sokakta yaşamak zorunda kalan hayvanlara yenilerinin eklenmemesi için insanları sorumluluk almaya davet eden Eroğlu, "Sokakta yaşamak hayvanlar için hiç de kolay değil. Sınırsızca market alışverişlerinin yapıldığı, aşırı gıda tüketiminin gerçekleştirildiği şu dönemde, özellikle sokaklarda her gün aldırış etmeden yanlarından geçtiğimiz, sokaklarda yaşamaya alışık olmayan bu canların bir kısmı açlık, susuzluk ve bakımsızlıktan hayatlarını kaybediyor." diye konuştu.

Sokak hayvanlarının korunmasının toplumsal bir görev olduğunu ifade eden Eroğlu, "Kovid-19 nedeniyle evlerimizde kalmalıyız ama sahipsiz hayvanları da unutmamalıyız. " dedi.

Kaynak: