Virüs riski vatandaşı açık alana yöneltti

Konya Muhacir Pazarının orada her hafta Salı günü kurulan sosyete pazarı vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Bayram öncesi hareketliliğin başladığını dile getiren sosyete pazarı esnafı, virüs riski nedeniyle insanların alışverişte daha çok açık alanları tercih ettiklerini bu durumun da işlerine yansıdıklarını belirtti.
Virüs riski vatandaşı açık alana yöneltti

Konya’nın muhacir pazarının orada yer alan sosyete pazarında bayram hareketliliği erken başladı. Koronavirüs nedeniyle insanların alışveriş alışkınlıkları da değişti. Konyalı vatandaşlar kapalı alanlarda virüsün daha çok yayılma ihtimaline karşın açık alanları daha çok tercih ediyor.  Pazarda giyiminden çantacısına, kozmetik ürünlerinden ayakkabıcısına kadar birçok ürün uygun fiyata satılıyor. Pazar esnafı bazı vatandaşların sosyal mesafe ve maske kuralına uyduğunu bazılarının ise uymadığını dile getiriyor.

emin-dokur.JPG

‘BAYRAM ÖNCESİ KALABALIĞI VAR’

Pazarda uygun fiyatlara ürünler satıldığı için talep gördüklerini söyleyen Sosyete Pazar Esnafı Emin Dokur, “Biz tekstil ürünleri satıyoruz. Tekstil ürünlerine her zaman ihtiyaç olduğu için talep görüyoruz. Pazarda uygun fiyata ürünler satıldığı için her hafta bir kalabalığımız oluyor ancak bayram öncesi olduğu için şu an ayrı bir kalabalık var. İnsanlar daha çok çocuklarına alış veriş yapmak için pazara geliyor. Burası sosyete muhacir pazarı olarak geçiyor. Biz kaliteli ürünleri uygun fiyata satıyoruz. Bu da tercih edilmemize neden oluyor. Bir çeşit daha fazla oluyor. Ayakkabıcısı, çantacısı, giyimcisi bunların hepsinin bir arada olması da insanların tercih etmelerini sağlıyor. Vatandaşlar sosyal mesafe kurallarına uyuyorlar ama uymayanlarda yok değil tabi ki. Koronavirüs sürecinde biz 3 ay tezgah açmadık. Şu anda hareketliliğimiz başladı. İnşallah 3 ayın cirosunu çıkaracak kadar bereketli bir dönem geçiririz” şeklinde konuştu.

mustafa-dokur.JPG

‘İNSANLAR ALIŞVERİŞTE AÇIK ALANLARI TERCİH EDİYOR’

Vatandaşların artık alışveriş alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken Pazar Esnafı Mustafa Dokur, “Pazar açık alan olduğu için biraz daha sakin oluyor. Biz de tuhafiye olarak çalışıyoruz. Hava değişimi mağazalarda ya da marketlerde çok fazla olmadığı için vatandaşlar pazarı daha çok tercih ediyor. Müşterilerimiz çok fazla sıkıntı yaşamıyorlar. Yani insanların yaşam şekilleri değişti. Artık kapalı alanları değil de açık alanları tercih ediyorlar. Pazar da o alanlardan bir tanesidir. Bir de pazar diğer yerlere nazaran daha uygun oluyor. Burada müşterileri kandırma durumu olmaz. Diğer yerlerde bu ihtimal daha fazladır. Pazar herkes için daha hesaplı oluyor. Bayram önleri hareketliliğimiz başlıyor. Haftaya daha çok yoğunluk bekliyoruz. Biz gereken önlemlerimizi aldık. Vatandaşlarımızı pazarımıza bekliyoruz. Onların da sosyal mesafe ve maske kuralların uymalarını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

sefer-dogan.JPG

‘PAZAR MALI KÖTÜ OLUR ALGISINDAN ÇIKSINLAR’

Vatandaşların pazar malının kötü olduğu düşüncesinden kurtulmaları gerektiğini ifade eden Çocuk Giyim Pazar Esnafı Sefer Doğan, “Bizim gündelik hareketliliğimiz bile eskisi gibi devam etmiyor. Biz piyasanın altında toptan fiyatına perakende ürün satıyoruz. Koronavirüs salgınından dolayı insanlar eve kapandığı için bizim eski rağbetimiz yarı yarıya düşmüş durumdadır. Yine ufak tefek çalışmalarımız oluyor. Çok şükür ki ele muhtaçlığımız yok. Biz genellikle çocuk giyimi ağırlıklı kıyafetler satıyoruz. Çocukların gündelik giyebilecekleri ürünler satıyoruz. Ağırlık olarak parça kumaştan imal ettirdiğimiz ve fiyatlarımız da cazip olduğu için tercih ediliyoruz. İnsanların zaruri ihtiyaçlarına karşılayacak kapasitedeyiz. 5-20 lira arası gibi rakamlarla insanların talebine karşılık veriyoruz. Pazar insanlara biraz daha cezbedici geliyor. Ondan dolayı pazarlar daha hareketli oluyor. Vatandaşlarımız ürünü alırken ürünün fiyatını değil de kumaşını ve kalitesini ölçerek alsınlar. “Biraz daha kumaş kalitesini ölçerek ürün alırlarsa onlar için daha sağlıklı olur” dedi.

bilal-kalkan.JPG

‘PİYASADAN DOLAYI FİYATLARIMIZ BİRAZ YÜKSEK’

Piyasadan dolayı ürünlerin fiyatlarının arttığının bilgisini veren Çocuk Giyim Pazar Esnafı Bilal Kalkan,” Şu anda piyasadan dolayı fiyatlarımız yüksek ama yine de talep oluyor. Ramazan ve kurban bayramında ve sezon girişlerinde daha çok talep alıyoruz. Bu sezon beklediğimiz gibi bir hareketlilik yok. Her sene bayram öncesi kalabalık oluyor ama bu sene satışlarımız bir tık aşağıya düştü. Bu sadece bizim için değil herkes için geçerli bir durum. Yine de piyasa çok kötü değil. Vatandaşlarımız bir ürün alırken önce kaliteyi dikkat etsinler. İnsanlar daha çok ucuza kaçıyorlar ama iki tane ürün alacaklarına bir tane ürün alsınlar ama kaliteli alsınlar. Piyasada 20 liraya da takım var ama biz 40 liraya satıyoruz. Bizimim sabit müşterilerimiz vardır. Elimizden geldiği kadar kaliteye önem veriyoruz. Mağazalarda satılan ürünlerin birebir aynılarını getirmeye çalışıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

muhacir-pazari-1-001.JPG

muhacir-pazari-2-001.JPG

muhacir-pazari-3-001.JPG

muhacir-pazari-4-001.JPG

muhacir-pazari-5-001.JPG

muhacir-pazari-6-001.JPG

muhacir-pazari-7-001.JPG

muhacir-pazari-8-001.JPG

muhacir-pazari-9-001.JPG

muhacir-pazari-10-001.JPG

muhacir-pazari-12.JPGmuhacir-pazari-12.JPG

muhacir-pazari-13.JPG

muhacir-pazari-15.JPG