Virüsle gözler arasına bariyer

Koronavirüsün ağız ve burun dışında gözden de bulaşabileceği ihtimali pek çok kişinin kafasında soru işareti oluşturdu. Yapılan araştırmalarda Covid-19 hastalarının bir kısmında gözde iltihaplanma olarak da bilinen konjonktivite rastlandığını ortaya koyuyor. Hal böyleyken gözleri Koronavirüse karşı korumak büyük önem kazanıyor.
Virüsle gözler arasına bariyer

Covid-19'dan korunmak için siperlik, plastik koruyucu gözlükler kullananları çevremizde sık görüyoruz. Uzmanlara göre, günlük hayatta numaralı gözlük veya güneş gözlüğü kullanımı da Koronavirüs’ün gözden bulaşma ihtimalini azaltıyor. Göz sağlığı uzmanları, gözlük kullanımının Koronavirüs’e karşı hem bir bariyer vasıtası göreceğini hem de gözlerimize dokunmamızı azaltarak ellerimizle gözümüze virüsü bulaştırma riskimizi azaltacağımızı söylüyor. Gözlüklerin dezenfeksiyonunun ise gözlükçülere danışılarak yapılması ve cam-çerçeve özelliklerine göre dezenfektan maddeler veya kolonya kullanımı önem arz ediyor. Rastgele satın alınan gözlükler ise büyük oranda göze zarar veriyor.

virus-ile-gozler-arasina-bariyer-2.JPG

“GÖZLÜK AKSESUAR DEĞİLDİR”

Güneş gözlüğünün bir aksesuar olmadığını söyleyen Selçuk Optik Sahibi Bünyamin Küçüksaçlılar, “Sıcaklıkların iyice artmasıyla beraber güneş gözlüğü ihtiyacı da artmaya başladı. Güneş gözlüğü seçiminde dikkat etmemiz gereken bazı detaylar vardır. Güneş gözlüğünün orijinal, kaliteli ve iyi camlar olması gerekiyor. Özellikle camın iyi seçim olması gerekiyor” dedi.

virus-ile-gozler-arasina-bariyer-10.jpg

‘PEK ÇOK HASTALIĞA YOL AÇIYOR’

Sahte güneş gözlüğünün cilt hastalıklarının yanında pek çok hastalığa da neden olabileceğini ifade eden Bünyamin Küçüksaçlılar, “Sahte güneş gözlüğü ciltte hastalıklarına bile yol açabiliyor. Gözde katarakt dediğimiz rahatsızlıklar beliriyor. Gözde kornea dediğimiz rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Gözde mercek etkisi yaratabiliyor. Bundan mütevellit bilindik marka gözlükler alınmasını tavsiye ediyoruz. Güneş gözlüğünde illa polarize olacak diye yanlış bir algı var. Güneş gözlüğü camının polarize olması güneş gözlüğünün kaliteli olduğu anlamına gelmiyor. Normal düz camlar da olabilir ama altını çizerek söylüyorum. Bilindik markalardan iyi gözlükler almak gerekiyor. Onun dışında da zaten uzun vadede kullanılabilir. Aynı zamanda güneş gözlüğü bir aksesuar gibi düşünülmemeli. Güneş gözlüğü gerçekten bir ihtiyaçtır. Vatandaşların hem yüzlerine yakışan hem de güneş ışınlarından koruyan gözlükleri tercih etmeleri gerekir” şeklinde konuştu.

virus-ile-gozler-arasina-bariyer-1.jpg

‘BİLİNDİK MARKALAR TERCİH EDİN’

Özellikle çocukların orijinal gözlük takmaları gerektiğini kaydeden Küçüksaçlılar, “Bir orijinal güneş gözlüğü aldığınızda zaten her firma iki sene garanti veriyor. Bugün herhangi bir mağazaya girdiğinizde bir gözlük 150-200 liradan başlar. Herkesin bütçesine göre markalı garantili gözlükler var. 200-300 lira gibi bir fiyat gözümüzden daha değerli olmamalı diye düşünüyorum. Ben yaklaşık 20 yıldır gözlükçülükle uğraşıyorum. Konyalı vatandaşlarda şöyle bir durum var: Vatandaşımızın kendisine gözlük aldığı zaman en iyisini almaya gayret ediyor ama çocuklarına gözlük aldıkları zaman hep ucuz gözlükler alınmaya başlıyor. Hatta bizden değil de ucuzculardan gözlük alıp çocuklarına taktıran ebeveynler var. Bunları biz kesinlikle biz hatalı görüyoruz. Güneş gözlüğü takmanın kesinlikle bir yaşı yoktur. Bizim 5-6 yaşlarında da müşterilerimiz var, 70-80 yaşında da müşterilerimiz var. Yani her halükarda güneş gözlüğünü herkesin kullanmasını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı. Güneş gözlüğünün daha çok yazın alındığını söyleyen Kaçaksaçlılar, “Güneş gözlüğünde kışın indiriminden yararlanmak isteyen bir müşteri portresi var ama genellikle güneş gözlüğü yazın alınıyor. Konya’da hala insanlar özgür bir şekilde güneş gözlüğü kullanamıyorlar. Aslında güneş gözlüğü gerçekten bir nimettir. Kullanan insanlar bu zamana kadar neden kullanmadığından hep hayıflanırlar. Biz bu konuda insanlarımızı elimizden geldiği kadar açmaya çalışıyoruz. Konyalı vatandaşlara orijinal güneş gözlüğü kullanmalarını öneriyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

virus-ile-gozler-arasina-bariyer-3.JPG

virus-ile-gozler-arasina-bariyer-4.JPG

virus-ile-gozler-arasina-bariyer-5.JPG

virus-ile-gozler-arasina-bariyer-6.JPG

virus-ile-gozler-arasina-bariyer-7.JPG

virus-ile-gozler-arasina-bariyer-9.JPG


•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ