Više od 50 bilateralnih sastanaka Erdogana i Cavusoglua na Diplomatskom forumu u Antaliji

Na forumu, koji je počeo uvodnim obraćanjima Erdogana i Cavusoglua, a koji je trajao tri dana, učestvovalo je 11 šefova država i vlada, 41 ministar i predstavnici blizu 60 međunarodnih organizacija
Više od 50 bilateralnih sastanaka Erdogana i Cavusoglua na Diplomatskom forumu u Antaliji

Na Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF), kojem su prisustvovali lideri mnogih zemalja, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i ministar vanjskih poslova ove zemlje Mevlut Cavusoglu održali su više od 50 bilateralnih sastanaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Forum je održan pod pokroviteljstvom turskog predsjednika, a domaćin je bio ministar vanjskih poslova Cavusoglu. ADF, čiji je globalni komunikacijski partner bila AA održan je u kongresnom centru NEST u Beleku.

Tokom održavanja foruma poduzete su mjere na visokom nivou kako ne bi došlo do širenja zaraze koronavirusa, a svi učesnici i osoblje svaki dan su bili podvrgnuti PCR testiranju.

Na forumu, koji je počeo uvodnim obraćanjima Erdogana i Cavusoglua, a koji je trajao tri dana, učestvovalo je 11 šefova država i vlada, 41 ministar i predstavnici blizu 60 međunarodnih organizacija.

Pored sesija i sporednih aktivnosti, organizirano je i 15 panela i okruglih stolova, dvije radne večere, jedan prijem, te tri kulturno-umjetnička programa. Sve aktivnosti javnost je mogla pratiti putem tv ekrana i na društvenim mrežama.

Djela svjetski poznatog fotografa Are Gulera i slikara Osmana Hamdija Beya predstavljena su u digitalnom formatu. Također, na izložbi pod naslovima "pandemija", "Bliski istok", "migracije", "Istočni Mediteran", "Kavkaz" i "Azija" predstavljeno je 1.500 fotografija.

Tokom četiri dana forum je ugostio i 256 studenata dodiplomskog, master i doktorskog studija s više od 50 univerziteta u Turskoj, a iz Antalije je učestvovalo 30 pratilaca stranih gostiju.

Na osam punktova, od toga jedan u bolnici, dnevno je obavljano oko 8.000 PCR testiranja, uključujući osiguranje, goste i osoblje.

S mladima su se družili ministar Cavusoglu, predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu i košarkaški trener Ergin Ataman, koji su s njima podijelili svoja iskustva.

Tokom Diplomatskog foruma u Antaliji Erdogan i Cavusoglu održali su više od 50 bilateralnih sastanaka.

Brojni susreti održani su i tokom vikenda.

Ovo je prvi forum na međunarodnom planu od početka pandemije COVID-19, a tokom njega su potpisani i bilateralni sporazumi na nekoliko polja.

Svoj štand imala je i Anadolu Agency (AA) koja je bila globalni komunikacijski partner, a svoje sadržaje emitira na 13 jezika.

Forum je završen konferencijom za medije na kojoj je govorio ministar Cavusoglu.