1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Vlada FBiH: Sa Evropskom komisijom o reformi javne uprave
Vlada FBiH: Sa Evropskom komisijom o reformi javne uprave

Vlada FBiH: Sa Evropskom komisijom o reformi javne uprave

Ministar pravde Mato Jozić kazao da je Federalna vlada usvojila Akcioni plan za reformu javne uprave, u okviru kojeg je posebno naglasio rad na izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH

A+A-

Efikasna, transparentna i depolitizirana javna uprava koja je u službi građana, ključni je preduslov u tekućem procesu stabilizacije i pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, zaključeno je danas na petom sastanku Posebne grupe za reformu javne uprave između BiH i Evropske komisije, koji je, zbog epidemioloških okolnosti, održan u online formatu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Delegaciju Vlade Federacije BiH na sastanku je predvodio federalni ministar pravde Mato Jozić, koji je kazao da je Federalna vlada usvojila Akcioni plan za reformu javne uprave, u okviru kojeg je posebno naglasio rad na izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH koje su trenutno u fazi usaglašavanja s kantonalnim vladama. Jozić je ocijenio je da će se time kreirati pretpostavke za depolitiziranu i profesionalnu državnu službu zasnovanu na kompetencijama i orijentisanu prema građanima, te da će izmjene i dopune zakona doprinijeti efikasnijem i kvalitetnijem upravljanju kadrovskim resursima u državnoj službi.

U političkom dijelu današnjeg sastanka učestvovali su i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i državni ministar pravde Josip Grubeša, dok je delegaciju Evropske komisije predstavljala direktorica za Zapadni Balkan iz Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Genoveva Ruiz-Calavera.

U kontekstu reforme javne uprave u BiH, ona je između ostalog naglasila neophodnost bolje koordinacije između svih nivoa vlasti, kao i potrebu izdvajanja više finansijskih sredstava za ove svrhe.

Delegaciju Federacije BiH na sastanku su predstavljali i direktor Ureda Vlade FBiH za evropske integracije Vjekoslav Čamber, direktor Agencije za državnu službu FBiH Refik Begić, te pomoćnik federalne ministrice finansija Alija Aljović. Oni su prezentirali rezultate koji su postignuti u upravljanju javnim finansijama u FBiH, te realizaciji postojeće i usvajanju nove strategije u tom pravcu, naveli su iz Federalne vlade.

Nakon političkog, danas je u vladinom Uredu za evropske integracije u Sarajevu, počeo i tehnički dio sastanka na kojem se multisektorski i sistemski analiziraju teme iz oblasti javne uprave, a koje se odnose na usvajanje zakona, strategija i akcionih planova, te drugih propisa u pravcu izgradnje profesionalne i odgovorne javne uprave.

Inače, Vlada FBiH je, u kontekstu priprema za današnji sastanak, obavezala sve federalne organe i institucije da proaktivno učestvuju u ovom reformskom procesu, te iskazala punu opredijeljenost ka unapređenju javne uprave, funkcionalnom upravljanju javnim financijama, te izgradnji profesionalne i odgovorne državne službe.

HABERE YORUM KAT