1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Vlada Federacije BiH nabavlja 400.000 doza vakcine za 12 miliona KM
Vlada Federacije BiH nabavlja 400.000 doza vakcine za 12 miliona KM

Vlada Federacije BiH nabavlja 400.000 doza vakcine za 12 miliona KM

Ad hoc grupa preko Zavoda za javno zdravstvo za sjednicu Vlade FBiH u četvrtak u 10 sati treba da dostavi prijedlog ugovora o nabavci vakcina, najavio federalni premijer Novalić

A+A-

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH danas je na hitnoj sjednici formirala ad hoc tim za brzu nabavku vakcina protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sarajevu je danas održana hitna sjednica Vlade FBiH na kojoj su, između ostalog, razmatrane i mogućnosti nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Premijer FBiH Fadil Novalić je istakao kako je hitna sjednica Vlade održana zbog vanredne situacije i povećanog broja novozaraženih koronavirusom i potrebe da Vlada reagira na potrebu nabavke vakcina jer se globalni program COVAX-a na državnom nivou pokazao kao nefunkcionalan ili spor.

Novalić je kazao kako je na čelu ad hoc tima imenovan primarius Davor Pehar, koji je ujedno i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a da taj tim čine i istaknuti predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Odbora za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, te Sarajevskog, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini.

“Donijeli smo zaključak da u četvrtak u 10 sati održimo novu sjednicu Vlade FBiH u Mostaru. Ova ad hoc grupa preko Zavoda za javno zdravstvo za tu sjednicu treba da dostavi prijedlog ugovora o nabavci vakcina. Taj prijedlog da podrazumijeva cijenu, prometnika, dobavljača, tip vakcine i količinu“, kazao je Novalić.

Dodatnim zaključkom Vlada FBiH je na današnjoj sjednici navela kako količina vakcine za nabavku ne može premašiti 400.000 doza, jer je resorno Ministarstvo zdravstva procijenilo da je to dovoljno s obzirom da se nije odustalo od nabavke i posredstvom COVAX programa i Evropske unije.

“Ponuda ne može biti veća ni od 12 miliona konvertibilnih maraka jer toliko sad imamo u budžetu i možemo na zakonit način angažirati ta sredstva. To su ograde koje tim ima, uz napomenu da prijedlog treba dostaviti do 10 sati 11. marta za kada je najavljena naredna sjednica Vlade“, kazao je Novalić.

Vlada Federacije BiH danas je ovlastila premijera da potpisuje pisma namjere za kompanije sa najviše izgleda u nabavci vakcine.

“Insistiramo da nabavka vakcina bude direktna od dobavljača ili njihovih predstavnika“, kazao je Novalić i dodao da se pregovori neće moći voditi bez pisma namjere Vlade FBiH ili njene ovlaštene institucije.

Šest kompanija se, kako je Novalić kazao, već javilo da imaju kapacitete za nabavku vakcina uz ispunjavanje svih zakonskih i drugih obaveza.

Predsjednik novoformiranog ad hoc tima za pregovore o nabavci vakcina Pehar je kazao da taj tim ima težak zadatak, ali da se nada će uz zalaganje svih u Vladi to biti urađeno na zadovoljavajući način.

HABERE YORUM KAT