Vodafone 41. İstanbul Maratonu sona erdi

- "İstanbul senin, durma koş" sloganıyla düzenlenen organizasyonun halk koşusuna, yaklaşık 100 bin sporsever katıldı- Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 8 kilometrelik halk koşusunda vatandaşlarla bir araya geldi- 15 Temmuz Şehitler Köprüsü
Vodafone 41. İstanbul Maratonu sona erdi


İSTANBUL (AA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Spor İstanbul tarafından düzenlenen Vodafone 41. İstanbul Maratonu, 8 kilometrelik halk koşusuyla tamamlandı.

"İstanbul senin, durma koş" sloganıyla gerçekleştirilen maratonda, 42,195 kilometrelik ve 15 kilometrelik çipli koşuların ardından, 8 kilometrelik halk koşusu yapıldı.

Atlunizade Köprüsü'nden başlayan halk koşusuna, yaklaşık 100 bin sporsever katıldı. Üç defa startı verilen halk koşusunda vatandaşlar, kademeli olarak 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne salındı.

Anadolu yakasından başlayan halk koşusunda katılımcılar, Beşiktaş sapağından ayrılıp, Barbaros Bulvarı'ndan ve Beşiktaş'tan geçerek Dolmabahçe'de Vodafone Park önünde parkuru tamamladı.


- Bakan Kasapoğlu halk koşusuna katıldı


Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 8 kilometrelik halk koşusunda yer aldı.

Tekerlekli sandalye yarışı, maraton, 15 kilometre ve halk koşularının startını veren Bakan Kasapoğlu, daha sonra halk koşusuna katıldı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçen Kasapoğlu'na vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Kendisiyle fotoğraf çektirme isteklerini geri çevirmeyen Mehmet Muharrem Kasapoğlu, vatandaşlarla kısa süreli sohbetler gerçekleştirdi.

Bakan Kasapoğlu, koşuya katılan bazı sivil toplum kuruluşlarının (STK) kampanyaları hakkında bilgi aldı ve onlara destek olma sözü verdi.


- Köprü üzerinde kahvaltı ve doğum günü kutlaması


Halk koşusuna katılan bazı vatandaşlar, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinde kahvaltı yaparken, bazıları da doğum günü kutladı.

Halk koşusu sırasında köprü üzerinde mola veren bazı vatandaşlar, yanlarında getirdikleri simit, kek, pasta ve kurabiyeleri yedi. Termoslarla sıcak içecek getiren vatandaşlar, manzara ve güzel havanın keyfini çıkardı.


- 79 yaşında hayalini gerçekleştirdi


Halk koşusuna katılan 79 yaşındaki Lütfiye Gökırmak, ilk kez yer aldığı halk koşusunda hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.

Koşuya ailesiyle katılan ve bastonunun yardımıyla yürüyen Gökırmak, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinde taburesine oturarak dinlendi.

1973'te hizmete açılan eski adıyla Boğaziçi Köprüsü'nü ilk kez yürüyerek geçtiğini aktaran Gökırmak, "İstanbul Maratonu'na ilk kez katılıyorum. Burası ilk göz ağrımız. Çok istedim ama bu zamana kısmet oldu. Altunizade'den yürüyerek geldim. Başlarda kolaydı ama köprü üzerinde zorlandım. Allah'ıma dua ediyorum ki bunu bana nasip etti. Bu güzelliği yaşatan herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.


- Ramil Guliyev, MS hastaları için koştu


Dünya ve Avrupa şampiyonu milli atlet Ramil Guliyev, Roche Türkiye liderliğinde kurulan MS Platformu gönüllüleri ile halk koşusuna katılarak MS (Multipl Skleroz) hastalığına dikkati çekti.

Kısa mesafe atleti olduğunu ve ilk defa bir maraton için piste çıktığını belirten Ramil, "MS hastalığına ve MS hastalarının günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklara dikkati çekmek için böyle bir etkinlikte bulunmaktan dolayı çok mutluyum. MS'in hayatın sonu olmadığını, güncel gelişmeler sayesinde uygun bir tedaviyle hastalığın kontrol altına alınabildiğini ve MS hastalarının herkes gibi normal bir hayat sürebileceğini insanlara duyurmamız lazım. Ben de 41. İstanbul Maratonu'nda hayatımda ilk kez maraton koşarak MS Platformu'nun farkındalık çalışmalarına ve hastaların normal bir yaşama devam edebilmelerinde önemli bir etkisi olan fizyoterapi alabilmelerine destek olmak istedim." ifadelerini kullandı.


- Yoğun güvenlik önlemi


Vodafone 41. İstanbul Maratonu'nun sorunsuz geçmesi için geniş güvenlik önlemleri alındı.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün iki yanı bariyerlerle ayrılarak, güvenlik şeridi oluşturuldu. Köprünün iki yanında polis ve zabıta ekipleri bekledi.

Mobil zabıta ekipleri de halk koşusunda vatandaşlara köprüde beklememeleri için sık sık uyarılarda bulundu.

Bu arada, maratonda 7 bin polisin güvenlik amacıyla görev aldığı öğrenildi.


- Şehitler anıtı ziyaret edildi


15 Temmuz Şehitleri anısına yapılan "Şehitler Makamı" da milli sporcular ve vatandaşlar tarafından ziyaret edildi.

Köprünün Anadolu Yakasında bulunan anıta, organizasyona katılan vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Katılımcılar, ziyaret sırasında dua etti.


- STK'lerden yoğun ilgi


Organizasyona katılan birçok firmanın çalışanları, Altunizade ile Dolmabahçe arasındaki parkurda STK yararına koşarak ter döktü. Birçok şirket temsilcisi, taşıdıkları döviz ve pankartlarla STK'lerin faaliyet alanlarını duyurmayı amaçladı.

STK temsilcileri de 8 kilometrelik halk koşusuna yoğun ilgi göstererek, ellerindeki pankart, döviz ve flamaların yanı sıra giydikleri tişörtlerle faaliyet alanlarındaki konulara dikkati çekti.

Halk koşusuna, Darüşşafaka Cemiyeti, Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı(TEGV), Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD), Türk Eğitim Vakfı (TEV), TEMA Vakfı, Tohum Otizm Vakfı, Türk Kızılay, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSCV) Cerebral Palsy Türkiye, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneğinin de aralarında bulunduğu 40'ı aşkın STK, üniversiteler, çocuk dernekleri, taraftar grupları, gençlik merkezleri, siyasi partilerin üyeleri, belediye ve bazı firmaların çalışanları da ekip halinde katıldı.

Geçen yıl STK'lerin 12 milyon 172 bin 597 lira bağış topladığı organizasyonda bu yıl 15 milyon liralık bağış hedefleniyor.


- Köprüde renkli görüntüler


Organizasyonun halk koşusuna katılan vatandaşlar, koşarak ya da yürüyerek geçme imkanına eriştikleri 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde eğlenceli görüntüler oluşturdu.

Organizasyona katılan 7'den 70'e her yaştan vatandaşlar ile yabancı turistler, renkli kostümleri, yerel kıyafetleri, tuttukları futbol takımının formaları, yanlarında getirdikleri evcil hayvanları, ellerinde taşıdıkları Türk bayrakları, pankartlar ve dövizlerle koşuya renk kattı.

Bazı katılımcılar yanlarında getirdikleri yiyeceklerle köprü üzerinde piknik yaptı. Bisiklete ve scootera binerek karşıya geçen vatandaşların yanı sıra, bazı ebeveynler ise çocuklarını taşıdıkları bebek arabalarıyla köprüden yürüdü.

Halk koşusunda, tekerlekli ve akülü sandalyeleriyle engelliler de yer aldı.

Koşuyu tamamlayanlar, göğüs numaralarını onaylattıktan sonra Anadolu ve Avrupa yakalarındaki noktalardan madalya ile sertifikalarını aldı.


Kaynak: