Vuslat Dergisi: "Halkın din anlayışı"

Vuslat Dergisi Şubat sayısında Halkın Din Anlayışını mercek altına alıyor.
Vuslat Dergisi: "Halkın din anlayışı"

Bulunduğumuz coğrafyada Din konusunda karşılaştığımız en büyük engel, "dine karşı din engeledir" mantığından yola çıkaran Vuslat, sahih İslâm'a giden yolun adresini okuyucularına göstermek noktasında böyle bir çalışmayı Şubat sayısında gündeme getiriyor.

Halkın din anlayışını merçek altına alan Vuslat Dergisi Şubat sayısı ile bayilerde ki yerini aldı. İşte dergiden dikkat çeken bazı başlıklar.

Sahih İslam inancı

İslâm, hayatın her alanına müdahale eden bir din'dir. Doğru yaşamın adresi, İslâm'ı sahih kaynaklardan öğrenmekten geçer. Hz. Peygamber (s.a.s.), bize bu noktada çok büyük bir miras bıraktı. Neydi Rasulullah (s.a.s.)'in bıraktığı miras? Elbette herkesin bildiği gibi, şanlı Peygamber'in bıraktığı miras, Kur'ân ve Sünnet idi. Efendimiz, 'Bu iki şeye sarıldığınız müddetçe asla sapmayacaksınız' diye buyurdu.

Halk dine yabancılaştırıldı

Bu bırakılan önemli mirasa rağmen müslümanlar, Kur'ân ve Sünnet uzaklaştılar, uzaklaştırıldılar. Halka, İslâm'ın insanları geriye götürdüğünü, ileriye dönük modern bir hayatın var olabilmesi için Batı'nın değerleri birebir uygulanması gerektiğine inandırılmaya çalışıldı… Bu çalışmalarını hayata geçirmek için, önce gerçek İslâm âlimleri susturuldu. İslâm âlimlerinin kimisi şehid edildi, kimisi sürgün edildi, kimisi ise vatan haini ilan edildi. Sonra hızlı bir şekilde devreye sözde âlimler sokuldu… Bu gayr-i İslâmî düzene uyumlu sözde âlimler, halka sahih İslâm inancını anlatmak yerine, yeni kurulan cumhuriyetin ne kadar kutsal olduğunu ve bu yeni yönetime itaat edilmesi gerektiğini empoze ettiler. Bu konuda, büyük ölçüde başarılı oldular. Ülke'nin ekonomik seviyesi yükseldikçe halk, İslâmi olmayan bir rejimi sorgulamayı unuttu. Ve İslâm ile halkın arasına başka şeyler girdi.

İslam hayatın her alanına müdahale eder

Halk, İslâm'ı sadece namaz, oruç zekât gibi ibadetlerden ibaret görmektedir. İslâm hakkında bilmediği bir konuyu, Kur'an ve Sünnet'e götürmeyi düşünmüyor. İslâm'ın hayatın her alanına müdahale ettiğinden habersiz… İslâm'ın bir yaşam biçimi olduğundan habersiz… Aile içerisinde din sadece 32 farzdan ibaret… Hattâ bazı aileler, çocuklarını cami imamlarına teslim ederek, 'eti senin kemiği benim' diyerek çocuklarına sahih İslâm'ı öğrettiklerini zan etmektedirler. Ve halkın inancına sokulan hurafler, bidatler! Halk, maalesef din'de olmayan birçok şeyi din'de varmış gibi kabul etmekte. İşte, Vuslat Dergisi olarak Şubat sayısında, bu önemli dosya konusu tartışmaya açıyor.

Dosya konularının içeriğinde neler var?

Muhammed İslâmloğlu, 'Bir Din Ki, İslâm Değil!' başlıklı makalesinde, Cahiliyye düzenlerinde halk cehâlet içinde bırakılmış, kendilerine İslâm'ın gerçeği anlatılmamış ve gerçek İslâm'ı öğrenmesinler diye bütün yollar kapatılmıştır tespitinde bulunuyor.

Prof. Dr. Ali Çelik, 'Halkın Din Anlayışının Kaynakları' isimli yazısında, bugün halkımızın, Dinî konularda bir takım yanlış bilgilere sahip olduklarını, bunun nedenin ise halkın yanlış kaynaklardan beslendiğine dikkat çekiyor.

Ahmed Kalkan, 'Halkın Zikir Anlayışı' yazısında zikir, sadece dille, alışkanlık kabilinden, tören havasıyla edâ edildiğinde gerçek anlamda zikir olarak kabul edilemez diyor.

Halil Kara, 'İslâm'ın Hayata Müdahalesi' isimli çalışmasında, İslâm'ın sadece inanç biçimi, bir takım ibadetlerden ve ahlâkî kurallardan ibaret olmadığını hatırlatıyor.

Hüseyin Kerim Ece, 'Halkın Kur'ân Anlayışı' isimli araştırma yazısında, halkın Kur'ân'ı bir rehber olarak değil de, Kur'ân'ı sadece bir sevaplar kitabı olarak algıladığını dile getiriyor.

Detaylı bilgi için: www.vuslatdergisi.com