Wagner, Rusya'da darbe çağrısı yaptı: Bütün vatanseverler sokağa çıksın

Uzun süredir Rusya'ya yönelik sert eleştirilerde bulunan Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Ukrayna savaşını "bir avuç yaratığın" çıkardığını söylemişti. Prigojin'in bu açıklaması sonrası Rusya, Wagner'i vurdu. Yevgeniy Prigojin de Rus ordusuna savaş açtı ve halka darbe çağrısı yaptı. Ardından Rus istihbarat birimleri harekete geçti. Kremlin'de de hareketlilik başladı.
Wagner, Rusya'da darbe çağrısı yaptı: Bütün vatanseverler sokağa çıksın

Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, bugün yaptığı açıklamada Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu hedef almıştı. Prigojin, Ukrayna'daki savaşın Şoygu ile "ülkeyi fiilen yöneten oligarklar" için gerekli olduğunu söyleyerek "Savaş sadece 'bir avuç yaratığın' zafer kazanması ve terfi etmesi için lazımdı" demişti.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov (solda) ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu

RUSYA VURDU, PRIGOJIN SAVAŞ İLAN ETTİ

Bu sözlerin ardından yeni bir gelişme yaşandı. İddiaya göre Rus ordusu, Wagner'in Ukrayna'da bulunan paralı askerlerini vurdu. Saldırı sonrası Yevgeniy Prigojin, Rusya'ya savaş açtı.

"YOLUMUZA ÇIKANI YOK EDECEĞİZ"

Prigojin "Rus Silahlı Kuvvetleri, Wagner kamplarına füze saldırısı düzenledi. Çok sayıda yoldaşımız öldü, bu savaşa nasıl cevap vereceğimizi biz belirleyeceğiz. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov cezalandırılmalı. Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı. Askerlerin hayatlarını ihmal ediyorlar. Onlar adalet kelimesini unuttular, biz onu geri getireceğiz. Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak. Bize karşı koymaya çalışan herkesi tehlike olarak değerlendirip yolumuz üzerindeki kontrol noktaları da dahil olmak üzere anında yok edeceğiz" şeklinde konuştu.

“WAGNER, RUSYA’DA DARBEYE HAZIRLANIYOR”

Sosyal medyada Wagner’e yakın hesaplar, darbeye hazırlandıklarını bildirdi. Wagner’in Rus sivillerin evlerinden çıkmamaları konusunda uyarıda bulunduğu ifade edildi. Yevgeniy Prigojin'in, "Bütün vatanseverler sokağa çıksın, silah bulacağız. Bu gece Rusya'yı rezil eden hainler ve suçlular meselesini çözeceğiz. İsimleri Şoygu ve Gerasimov. Şoygu, Kızıl Meydan'da asılacak ve Lenin'le birlikte Mozole'ye gömülecek" sözleriyle darbe çağrısı yaptığı ileri sürüldü. Ayrıca ordunun bir kısmının kendilerini desteklediği bildirildi. Ukrayna kaynakları da Rus ordusunun ikiye bölündüğünü duyurdu.

PUTİN'DEN TALİMAT GELDİ

Rusya Savunma Bakanlığı ise görüntülerin gerçekleşme örtüşmediğini ve olayın provakasyon olduğunu aktardı. Ancak Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Wagner ile ilgili durumun farkında olduğunu ve gerekli bütün tedbirlerin alınması istediğini söyledi. Progozhin hakkında arama ve tutuklama kararı verildiği, Rusya istihbarat teşkilatı Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) harekete geçtiği belirtildi. Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, Prigojin'e ''silahlı isyan çıkarmaktan'' dolayı dava açtı.

MOSKOVA'DA SİLAH SESLERİ

Bazı sosyal medya hesaplarında Moskova'daki Sendika Metro İstasyonu yakınlarında silah sesi duyulduğu yönünde paylaşımlar yapıldı.

ZIRHLI ARAÇLAR SOKAĞA İNDİ

Ukrayna'ya yakın olan Rusya'nın Rostov şehrinde zırhlı araçlar ve tanklar sokağa indi. Kentin bazı sokaklarının trafiğe kapatıldığı belirtildi.

RUS TV'LERİ HACKLENDİ

Rusya'da televizyon kanalları hacklendi. Prigojin'in ses kayıtları yayınlanmaya başladı. Yevgeniy Prigojin'in "Gerçek savaş şimdi başlıyor" şeklinde açıklamalar yaptığı duyuldu.

UKRAYNA CEPHESİNDEN AÇIKLAMA GELDİ

Ukrayna Savunma Bakanlığı da olaya dahil oldu. Bakanlığın Twitter adresinden "We are watching (İzliyoruz)" şeklinde paylaşım gerçekleştirildi.

PRIGOJIN DAHA ÖNCE DE TEHDİT ETMİŞTİ

Öte yandan, Prigojin, mayıs ayında çektiği bir videoda öldürülen Wagner mensuplarını göstererek Rus komutanlara hakaretlerde bulunmuştu. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'a seslenen Prigozhin, kendilerine mühimmat verilmediğini dile getirmişti. Bu açıklamalarının ardından Wagner’e mühimmat yollanmıştı.

Etiketler :