WHO: U Evropi zabilježen sedmični rekord od 927.000 slučajeva COVID-19

Od ukupnog sedmičnog broja slučajeva na globanom nivou u Evropi je potvrđeno njih 38 posto
WHO: U Evropi zabilježen sedmični rekord od 927.000 slučajeva COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je Evropa ponovo zabilježila rekordan sedmični broj slučajeva zaraze novim koroavirusom tokom pandemije. Naime, prošle sedmice u Evropi je regostrovano više od 927.000 slučajeva COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

WHO je u najnovijem globalnom izvještaju o koronavirusu naveo da je Stari kontinent prošle sedmice zabilježio porast od 25 posto u potvrđenim slučajevima. Također, od ukupnog sedmičnog broja slučajeva na globanom nivou u Evropi je potvrđeno njih 38 posto.

Više od polovine slučajeva COVID-19 u Evropi prošle sedmice registrovano je u pet zemalja: Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji, Češkoj i Italiji.

U izvještaju WHO-a kaže se da se broj smrtnih slučajeva u Evropi također “nastavlja penjati“, a u odnosu na prethodnu sedmicu povećao se za 29 posto.

Iz WHO-a ističu da je Slovenija izvijestila o porastu slučajeva od 150 posto, što je najveći porast u jednoj sedmici. U toj zemlji je potvrđeno rekordnih 4.890 slučajeva COVID-19.