Yağışlar buğdaya nefes oldu!
Mart yağışları normaline göre yüzde 33 oranında arttı. Bu rakam Konya çiftçisinin yüzünü güldürdü. Ülkede yazlık hububat ekilişleri devam ederken, geçen ay kar ve yağmur şeklinde alınan yağışlar bitki gelişimini olumlu etkiledi. Bundan sonraki sürecin önemine dikkat çeken Konya Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Bundan sonra buğday ve arpa saman verecek daha sonra dene dolduracak. Onun için Nisan ve Mayıs yağışları buğday için çok önemli ama Mart ayında yağan yağışlar ekinlerimizi kurtardı, fevkalade yaradı. Allah’a şükür ekinlerimiz tohumların zarar görmesinden kurtuldu” ifadelerini kullandı.
‘BİTKİLER DAHA VERİMLİ OLACAK’
Önümüzdeki günlerde yağan yağışlarla bitkilerin daha verimli olacağını ifade eden Başkan Bekir Kağnıcıoğlu, “Mart yağışları bölgemiz için oldukça elverişli oldu. ilkin 65 kilo bir yağış düştü. Daha sonra Mart ayının içerisinde yaklaşık 90 kiloya yakın bir yağış aldık. Bu fevkalade bir yağış oldu. Mart ayının içiresinde Nisanının başlangıcında bitki için yeterli yağış fakat bundan sonra özellikle Nisan ve Mayıs yağışları bitki açısından çok önemli. Bitkilerimiz, buğdayımız, arpamız bu yağışlarla birlikte tam anlamıyla bundan kurtuldu diyemeyiz. Şu anda buğdaylara ve arpalara tarlada ekin ilacı atıyorum. Ekinlerimiz de güzel ama bundan sonraki yağışlar büyük önem taşıyor. Bitkinin gelişimi için, dene doldurması için, sap yapması için yağışlar çok önemli. Bundan sonra da iyi ve güzel bir yağış alırsak bitkilerimiz daha verimli olacak diye düşünüyorum“ şeklinde konuştu.
‘HUBUBATIN ÇIKIŞI BAŞLADI’
Yağışlarla birlikte Konya tarımında olumlu gelişmeler olduğunun altını çizen Kağnıcıoğlu, “Herkes pandemiden etkilendiğini söylüyor. Bu tarım için geçerli olmayacak. Bizim ekinlerimize Allah’a bin şükür pandemi bir zarar veremeyecek. Güzlük ekim olduğu için Mart yağışları en çok buğday ve arpaya yaradı. Bugünden itibaren pancar, mısır ve ayçiceği ekimine başlanıyor. Onun için de bu Mart ayı içinde yağan yağışlar tarlada tav yaptı. Şimdi çiftçimiz tohumunu tava atmış olacak. Tava attığı zaman daha faydalı olacak. Çünkü bir an önce çimlenmesi ve çıkışı kolay olacak. Mart yağışlarıyla birlikte geçtiğimiz günlerde hububat ürünlerinin çıkışı başladı” ifadelerine yer verdi.
‘YAĞIŞLAR İSTENİLDİĞİ GİBİ GİTMEZSE VERİM DÜŞER’
Önümüzdeki günlerde yağışların istenildiği gibi gitmediği takdirde verimin düşeceği ön görüsünde bulunan Kağnıcıoğlu, “Nisan ve Mayıs yağışları istenildiği gibi gitmezse çiftçilerimize, sulu olmayan tarlalara bir yük getirecek. Bu da ekinleri sulayacak. Ama kıraç alanlarda su olmadığı için verim düşecek. Çiftçimize artı bir yük gelecek. O yüzden Nisan ve Mayıs yağışları buğday ve arpa için çok önemli bir yağıştır. İnşallah bereketli bir süreç geçer ve çiftçilerimizin de yüzü güler” diyerek sözlerine son verdi.
SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ