Yağışlar çiftçinin umudunu yeşertti

Konya Ovasında yeni mahsul ekimine başlandığını söyleyen Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, kasım ayıyla birlikte gelen yağışların çiftçinin umudunu yeşerttiğini belirtti. Başkan Yağız, su yönünden fakir bir şehir olan Konya’da planlı üretime ivedilikle geçilmesi gerektiğini de vurguladı.
Yağışlar çiftçinin umudunu yeşertti

Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, kasım ayında başlayan yağışların çiftçinin umudunu artırdığını söyledi. Başkan Yağız, toprağa atılan tohumların yağışlarla birlikte hızla yeşereceğini ifade ederek, ekonomik kazanç da sağlanacağını dile getirdi. Yağız, “Yağış olmasaydı toprağa atılan tohumların bozulma ihtimali vardı. Kasım ayıyla birlikte gelen yağışlar hasat zamanında çiftçinin yüzünü güldürecek. Çiftçi için ilk etapta tohumun çıkması önemliydi. Konya geneline ortalama 20 kg üzerinde bir yağış düştü. Artık kış dönemine giriyoruz. Kuraklık, çiftçi açısından ortadan kalkmış oldu. Önümüzdeki kış mevsiminde yağışlar bol olursa hububat hasadında verimli bir yıl olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Yağışın bol olmasıyla da tehlike ortadan kalkmış olacak. Bu sezon toprağa attığımız tohumların tamamı çıktı. Bu durum tarlasında emek veren çiftçi için oldukça sevindirici” diye konuştu.

yagis-haberi-2.jpg

“KONYA TEHLİKEYİ ATLATTI”

Yağız, “Önümüzdeki mart ve nisan aylarının yağışlı geçmesi durumunda Türkiye’de ve şehrimizde hububat veriminde en ufak bir sıkıntı yaşamayız. İlk yağmurlar bu yüzden çok önemliydi. Konya hububatta şu an için tehlikeyi atlatmış durumda. Çifti için ovaya can suyu geldi.” diye konuştu.

yagis-haberi-3.jpg

“FİYATLAR MEMNUN ETTİ”

Konya’da hasat döneminin bittiğini söyleyen Yağız, “Ovada yeni mahsullerin ekimine başlandı. Danelik mısır hasadında sona gelindi. Fiyatlarda çiftçiyi memnun edecek şekilde. Bu yıl çiftçinin beklentisinin üstünde bir fiyat uygulandı” dedi.

yagis-haberi-1.jpg

“KONYA OVASINDA PLANLI ÜTRETİME GEÇİLMELİ”

Tarım alanında planlı üretimin yapılıp yapılmadığı konusunda da açıklama yapan Yağız, “Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bizim de talebimiz bu yönde. Planlı üretimle ilgili çalışmalar yapılıyor. Konya çiftçisi de planlı üretim yapmak istiyor ama henüz planlı üretime geçmiş değiliz. Bu üretim sistemine bir an önce geçilmesini istiyoruz.” diyerek görüş belirtti. Yağız, “   Geçen yıl yağlık ay çiçeği 2.2 ila 2.5 lira arasında satıldı. Bu yıl ise 4 ila 4.4 lira arasında satıldı. Bu dengesizliğin ortadan kalkması için bir an önce ürün planlamasının hayata geçirilmesi gerekiyor. Konya ürün planlamasına ivedilikle ihtiyaç duyan bir şehir. Su yönünden de fakir bir il olduğumuz için ürün planlamasının kaçınılmaz olarak hayata geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca bu planlama ülke ekonomisine de katkı sağlayacaktır.” dedi.

“HUBATTA HEDEFE ULAŞTIK”

Konya’nın hububat hasadında 19 milyon ton hedefinin olduğunu dile getiren Yağız, “Özellikle buğday hasadında hedefimize ulaştık. Sinek ilaçlarının yasaklanmasıyla mısır veriminde bu yıl düşüş yaşadık. İstediğimiz verime ulaşamadık. Ama genel bir değerlendirme yaptığımızda Konya çiftçisi bu yıl hedefini gerçekleştirerek verimli bir yıl geçirdi” şeklinde konuştu.

EMİNE ÇOLAK /  YENİ HABER GAZETESİ