Yağışlar hubutta rekolte beklentisini yükseltti

Konya Ovasına nisan ayında düşen yağış, hububatta üreticinin yüksek rekolte beklentisini artırdı.
Yağışlar hubutta rekolte beklentisini yükseltti

Nisan ayının yağışlı gitmesi, tarım sektörünü ciddi oranda olumlu etkiledi. Hal böyle olunca da hububatta rekolte beklentisi de yükseldi.

Konya’nın Sarayönü İlçesinde yer alan www.saraymedya.com internet sitesinde yer alan habere göre, Sarayönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerine arazilerde yapılan incelemelerde hububatın gelişiminin normalin üstünde olduğu, bahar yağışları ile birlikte rekolte kaybının en aza indirilmesi beklendiğinin altı çizildi.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferhat Koçak, son yağışların ardından tarlaların durumu hakkında değerlendirmede bulundu.

Koçak yaptığı açıklamada, kış mevsiminin kurak geçmesine rağmen son dönem yağışlarının hububatın gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu belirterek “Kışın tarlaların yağışlarla yeterli miktarda su depo etmesi hububatın gelişimde çok önemli bir rol oynar. Toprağın suya doyması bahar döneminde gecikebilecek yağışlara tolerans sağlar. Bu da gelişim ve verim artışına direk etki eder.” dedi.

2023 yılı için verimli bir sezon beklentisinde olduklarını ifade eden Koçak, “Yaz başına kadar bahar yağışları da bu şekilde devam ederse iyi bir rekolte elde edebiliriz. Şu anda çıkışlarda bir sorun görünmüyor. Bu kış herhangi bir don zararı da görülmedi. Bu yağışlar havaların ısınmasıyla beraber hububatta kardeşlenmeyi de teşvik edecek. Bahar döneminde yağış devam etmesi en büyük arzumuz. Çiftçilerimize bol ve bereketli bir üretim sezonu diliyoruz.” şeklinde konuştu.

Sarayönü’ndeki bitki gelişiminin genel olarak bütün Konya Ovası için geçerli olduğunu belirten sektör temsilcileri ise bu durumun çiftçilerin ekim sezonunun bereketli geçeceğine yönelik umutlarını artırdığını ve tarlanın gündemini yağışların olumlu etkilediğini belirtiyorlar.