''Yanlış tedaviler korkuyu arttırıyor''
MERVE ATEŞ / YENİ HABER
Yeni Haber söyleşilerine bu hafta Diş Hekimi Şerife Akyol Şahin konuk oluyor.Akyol, ile implant tedavisi , korucuyu diş hekimliğini, diş beyazlatma yöntemlerini ve toplumdaki dişçi korkusunu konuştuk.
Toplumlumuzda diş hekimi korkusu oldukça yaygın, bunu en aza indirmek nasıl mümkün olabilir, korku aracı olarak mı görülüyor diş hekimleri?
“Değişen bir şey yok toplumumuzda dün korkuluyordu bugünde korkuluyor, korkuda artış var. Yapılan yanlış uygulamalar, illegal çalışan diş hekimlerinin çokluğu bu fobiyi arttırıyor. Hastanelerde yetersiz koşullarda, yetersizlikten dolayı yapmak zorunda kaldığı tedavilerden dolayı korkular artıyor. Ailelerin çocukları korkutmak için yaptığı bak yaramazlık yaparsan dişçiye götürürüm cümleleri, çocuk diş hekimini korkması gereken birsiymiş gibi görüyor. Daha küçük yaşlarda bu cümleleri duyuyor, ilerleyen zamanlarda da bu korkuyu atması çok kolay olmuyor.”
“DİŞ SORUNLARI ERTELERSENİZ SORUN BÜYÜR”
Diş hekimine insanlar hangi periyodlar ile gelmeli, neden ilaçlarla geçmeyen bir sorun olduğu zaman diş hekimi ararız çevremizde ?
“Dişteki hassasiyet soğuk, sıcak duyarlılığı diş hekimine en çok götüren nedenlerdir. Dişte morarma kızarma, diş eti kanaması diş hekimine hemen gitmeyi gerektirecek sebeplerdendir. Ertelemeyi çok seviyoruz, Ağrı kesici alıp geçmesini bekliyoruz geçiyor, diş ileri seviyede yıpranıyor o zaman doktora gidiyoruz. Geç kalmış oluyoruz.”
“ÇÜRÜKLER KANA KARIŞIR BEYNE ULAŞIR”
Vücudumuzun önemli organlarından birisi olan dişler ve etrafındaki dokuların sağlığı, genel sağlığımızı oldukça yakından ilgilendirmekte. Hastalıklı dişler, ağız sağlığını etkilediği gibi insan vücudundaki diğer organların sağlığını da tetikliyor mu?
“Diş sorunları bir hastalığın belirtisi olamaz Fakat diş çürüğünün neden olduğu hastalıklar vardır. Eklem romatizması, kalp ve beyin hastalıları mide rahatsızlıklarının habercisi olabilir. Mideye çiğnediklerimizle giden çürükler kana karışır beyne ve kalbe ulaşır bölgedeki bütün organlardan diş çürükleri sorumludur. Vücudun bir yerinde oluşan enfeksiyon diğer bölgeleri de etkileyecektir. Bu kaçınılmazdır. En basitinden vücudun direnç mekanizması düşecektir. Bir yerde bir iltihap oluşunca vücut savunma düzenini ağırlıklı olarak o bölgeye verecektir.”
“NASIL FIRÇALADIĞIN ÖNEMLİDİR NEYLE FIRÇALADIĞIN DEĞİL”
Dişlerimizi fırçalayarak koruyoruz. Diş macunu diş temizliğinde ne kadar etkilidir?
“Dişlerimizi korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır.Önemli olan etkin temizlik yapmaktır. Nasıl fırçaladığın önemlidir neyle fırçaladığın değil. Hastalarıma şu örneği veririm titiz bir ev hanımı olun, dişleriniz için. Deterjansızda bir ev temizlenebilir. Yüzeysel, deterjana güvenerek temizlemeyin. İsterseniz hiç macun kullanmadan da temizlenebilir, macun bir yüzey temizleyici görevi görüyor. Sadece diş fırçalamakla ara yüz temizliği sağlanamayabilir. Bu yüzde günde 1 kere de diş ipiyle dişlerin arasının temizlenmesi gerekiyor. Bazı durumlarda bu da yeterli olmayabiliyor. Bir kere de ağız gargarasıyla bakım yapmalıyız”
GEBE 3 AYDAN SONRA ANTİBİYOTİK KULLANABİLİR
Hamilelik döneminde diş daha kolay çürür mü, bu dönemde diş tedavisi yapılabilir mi?
“Planlanan bir gebelik varsa , gebelik öncesi ağızdaki tüm sorunların giderilmesi gereklidir. Her gebede diş sorunları değişen ağız florası ile birlikte artar. Ağızdaki değişen asidik yapı daha çok çürüğe ödeme yıpranmaya neden olur.3 aydan sonra sorunsuz bir şekilde doktor kontrolünde tedavisini yaptırabilir, antibiyotikte kullanabilir. Hastalar geliyor 9 ay sonunda bütün dişlerini kaybetmiş. BU duruma düşmemek için , komşu tavsiyeleri yerine diş hekiminize güvenmelisiniz.”
“DİŞ BEYAZLATMANIN BİR ZARARI YOK”
Dişlerimizde diş taşı temizliği ya da fırçalama ile giderilemeyecek renklenmeler oluşuyor. Diş beyazlatma işleminin diş minelerine zararı var mı?
“Diş beyazlatma konusunda korkular var toplumda. Mantıklı, hekim kontrolünde yapılan beyazlatmaların hiçbir zararı yok. Fason üretim merdiven altı üretimi olan ilaçlar kullanılıyor. Hekim olmayan insanların içeriği asit olan madde ile yüksek oranda yaptığı beyazlatma dişe zarar verebilir. Ehil bir elde yapılırsa hiç bir zararı olmaz. Anlamayan kişiler usulsüz yaparsa o zaman zarar verir. Belirli seans aralıkları vardır. Buna uygun yapılırsa bir zararı yoktur.”
“İMPLANT İÇİN ERGENLİĞE GİRİLMİŞ OLUNMASI GEREKLİ”
İmplant hangi durumlarda yapılabilir. İmplant için herhangi bir yaş sınırlaması var mıdır?
“Eksik bir dişin yerine köprü tedavisi yerine mevcut çene kemiğine vida yerleştirerek diş takma çeşididir. Yaş sınırımız var kişinin ergenliğe girmesi, kemik gelişiminin tamamlanması gerekiyor. Diyabetli ise belirli değerlerde olmalı, diğer hastalıkların olmaması gerekli.”
Bakmadan Geçme