"Yapay kalple" desteklenen çocuğa karaciğer nakli yapıldı

Doğuştan propiyonik asidemi hastalığı nedeniyle bazı organları hasar gören ve yapay kalple desteklenen 7 yaşındaki Senanur Aksöz, babasından alınan karaciğerle sağlığına kavuştu- Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı
"Yapay kalple" desteklenen çocuğa karaciğer nakli yapıldı

İSTANBUL (AA) - Doğuştan propiyonik asidemi hastalığının kalbini, böbreğini ve karaciğerini etkilediği 7 yaşındaki Senanur Aksöz, babasından nakledilen karaciğerle sağlığına kavuştu.

Karaciğerindeki bir enzimin eksikliğinden kaynaklanan metabolik ve genetik geçişli propiyonik asidemi hastası olan Aksöz, hastalığı nedeniyle doğduğundan itibaren proteinden kısıtlı şekilde beslendi.

Doğduğu günden bu yana doktor takibinde yaşamını sürdüren Aksöz'ün sağlık durumu son zamanlarda bozulmaya başladı. Bu süreçte minik kızın karaciğeri dışında kalbinin de zayıfladığı tespit edildi.

Hastanede tedavi altına alınan ve yoğun bakım sürecindeyken Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi'ne yönlendirilen Aksöz'e, Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şinasi Sevmiş tarafından karaciğer nakli yapılması gerektiği belirtildi.

Bu operasyonun yapılabilmesi için öncelikle Senanur Aksöz'ün kalbinin desteklenmesine karar verildi. Aksöz'ün kalbi, yapay destek cihazıyla güçlendirildi.

Bu operasyonun başarıyla tamamlanmasının ardından Aksöz'e, yaklaşık 3 ay önce babası Selim Aksöz'den alınan karaciğer de nakledildi.

Sağlık durumu her geçen gün biraz daha iyiye giden Aksöz, artık yapay kalp destek cihazının çıkarılacağı günü bekliyor.

- "Kalbi destekleyerek karaciğer nakline köprü oluşturduk"

Senanur Aksöz'ün sağlık durumuna ilişkin hastanede düzenlenen basın toplantısında konuşan, Kalp Nakli ve Yapay Kalp Destek Sistemleri Merkezi Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Balkanay, metabolik hastalığı olan minik kızın bugüne kadar başka bir hastanede tedavisinin devam ettiğini söyledi.

Balkanay, bu hastalığın Aksöz'ün karaciğerini, böbreğini ve kalbini etkilediği için artık diyetle ya da ilaçlarla tedavi olamayacak bir noktaya geldiğini aktararak, hastanın uygulanan başarılı operasyonlar sayesinde sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Denyan Mansuroğlu da hastanın 3,5 ay önce başka bir merkezden kalp yetmezliği bulguları nedeniyle sevk edildiğini, dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Propiyonik asidemi kalıtsal bir hastalık, akraba evliliğiyle ilgili çok geniş yayınlar var. Bu metabolik bir hastalık olduğu için enzim eksikliği mevcut. Birtakım proteinlerin fazla alınmasıyla hastalar, özellikle enfeksiyonların da tetiklediği ataklarla komaya girip, hayati organlarını kaybetme riskiyle karşılaşabiliyor. Hastamızın bize sevk edilme sebebi kalp yetmezliğiydi. Biz bu hastayı hızlı şekilde tetkik edip kalbinin zayıf olduğuna kanaat getirdik ve kalbi destekleyici cihaz takarak, en azından bir sonraki tedavi seçeneği olan karaciğer nakline aslında bir köprü yaptık. Çok da başarılı oldu. Biz tedavi ettikten bir ay sonra karaciğer ekibi başarılı bir nakil gerçekleştirdi. Artık üçüncü aşamaya geçilecek. Üçüncü aşamada da kalbin artık toparlamaya başladığını fark ettik ve ilerleyen süreçte cihazı çıkaracağız."

Prof. Dr. Şinasi Sevmiş de Türkiye'nin, özellikle canlıdan nakillerde dünyada en başarılı operasyonların yapıldığı ülkeler arasında olduğunu belirtti.

Kalbi bu denli sıkıntılı bir hastaya karaciğer nakli yapmanın ameliyat sonrası başarı oranını son derece düşüreceğini, bu nedenle de öncelikle olarak kalbinin güçlendirildiğini vurgulayan Sevmiş, "Daha sonra babadan alınan karaciğer hastamıza nakledildi. Ameliyat sonrası seyir son derece başarılı şekilde seyretti. Şu an gerek kalbi, gerek karaciğeri ana hastalığı tedavi edildiği için gayet iyi durumdalar. Üçüncü basamağa geçmek için hepimiz sabırsızlanıyoruz." diye konuştu.

Baba Selim Aksöz de şunları söyledi:

"Senanur gibi pırlanta gibi bir çocuğu bize tekrar kazandırdıkları için hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz. Ameliyattan ilk çıktığında Mehmet hocamın bana dediği, 'Senanur içindeki yaşam cevherini henüz kaybetmemiş.' Hala da kaybetmedi, inanıyorum ki Senanur çok daha iyi olacak, ülkesine, milletine çok daha faydalı birey olacak. Bugüne kadar elimizden gelen her şeyi yaptık, bundan sonrası için hem devletimizden hem de büyüklerimizden yardım bekliyoruz."

Kaynak: