Yapılandırmada emeklilik müjdesi

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7326 sayılı kanun resmi gazetede yayımlandı.
Yapılandırmada emeklilik müjdesi

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 7326 sayılı kanun resmi gazetede yayımlandı. Yapılandırma yasasından Bağ-Kur’lu vatandaşlara da müjde çıktı. Daha az ödeyerek ihyalarını gerçekleştirip emekli olabilecekler. Başvuru tarihinin son gününün 31 Ağustos olduğunu hatırlatan Celal Emiroğlu, iki aylık bir süreç olduğunu ve bu süreçte insanların birikim yaparak aftan yararlanması gerektiğini söyledi.

borclara-af-zamani-1.jpg

TBMM'den geçerek yasalaşan yapılandırma birçok vatandaşın borcundan kurtulmasını sağlayacak. Milyonlarca vatandaşın devlete olan vergi, ceza ve prim borçları kapsama alındı. 30 Nisan 2021'e kadar oluşmuş prim borçları yapılandırılacak. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Celal Emiroğlu, “Kişiler sosyal güvence yönünden BAĞ-KUR’da uzun süre sigorta primlerini ödemeyebilirler. Bu primlerini  yasa kapsamında değerlendirerek gecikme zamlarından kurtulmuş olarak, ödedikleri zaman emekli olabilirler” dedi.

‘DEVLET DÖNEM DÖNEM KOLAYLIK SAĞLIYOR’

Devletin dönem dönem yapılandırma adı altında vatandaşlara kolaylık sağladığını söyleyen Başkan Yardımcısı Celal Emiroğlu, “Daha geçmiş dönemin yapılandırması devam ederken devlet tekrar bir af kapmasına girmiş bulunmaktadır. Yeni olan 7326 sayılı yasa ile çok geniş bir yelpaze durumu içerisinde devletin alacakları var. Bundan bir önceki yapılandırmada vazgeçme yoktu şimdi borçlardan vazgeçme durumu da var. Yani peşin ödemelerde belli cezaların yüzde 50’sini, yüzde 90’ınını ödemelerde kolaylık sağlanıyor. Lakin 30 Nisan 2021’e kadar olan borçlar için geçerlidir. 30 Nisan’dan sonra olan borçları kapsamıyor. Kişinin 30 Nisan’dan önce devlete olan borçları varsa bunların gecikme zamlarını kaldırıyor asıllarını alıyor. Bununla alakalı süreç geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. Cumhurbaşkanlığının onayına gönderildi. Cumhurbaşkanlığı onaylayacak ve onaylandıktan sonra uygulama tebliği yayınlanacak ve süreç başlayacak” dedi.  

borclara-af-zamani-celal-emiroglu.jpg

‘NEREDEYSE TÜM BORÇLARI KAPSIYOR’

7326 sayılı kanunun neredeyse bütün borçları kapsadığını belirten Emiroğlu, “Kanun, adliyedeki harçlar, köprü ücretleri, trafik cezaları, sigorta primleri vergi dairesine ödenen vergiler, gümrük vergileri, idari para cezaları, emeklilik keseneği gibi durumları da kapsıyor. Bir tek maske takmamanın cezasının indirimi yok. Bu kanunun içerisinde af kelimesi var. Yani devlet alacağının bir kısmından vazgeçiyor. Koronavirüs süreci içerisinde hem devlet açısından hem de kişiler açısından ekonomik sıkıntılar yaşandı. Devlet vatandaşlarına bazen böyle kolaylıklar sağlıyor ancak vatandaşlarda ‘nasıl olsa af çıkar deyip borçlarını ödememe’ algısı çok yanlış. Çünkü zamanında verilmeyen vergiler devletin de ödemelerini zorlaştırır. Devletin toplayacağı tek gelir kaynağı vergilerdir. Vergiler toplanmazsa devlet yatırımlarını yapamaz. Bu af, sürekli olarak gündemde bir algı olarak kalırsa herkes nasıl olsa bir gün af çıkacak der ve bu parayı yatırmak istemez” şeklinde konuştu.

‘BENZER BİR YASA 3 YIL ÖNCE ÇIKMIŞTI’

Buna benzer bir yasanın 2018 senesinde çıktığının bilgisini veren Emiroğlu, “Üzerinden neredeyse 3 sene geçti. İçerinde işletmeleri ilgilendiren önemli yasa maddeleri var. Mesela bir tanesi devlet, dükkan sahiplerini inceleyemiyor, inceleyemediği için de onların kaçırdığı vergileri bulamıyor. Diyor ki; sizi ben inleyemiyorum, incelenmek istemiyorsanız bana bir miktar matrah üzerinden para verin ben sizin incelemeyim kapsam dışına alayım. Buna matrah artırımı deniliyor. Bir de bunun dışında stok affı var. Ürünlerin faturası olmayanlar için çıkan bir maddedir. İşletmelerin beklediği, 3-4 yıldır beklediği madde stok affıdır. Bu şu anda yasalaştı. İşletmelerle konuştuğumda, stoklarına yarım KDV ödeyerek faturalandırma niteliği taşımak istiyorlar. 7326 sayılı yasa, bu yönüyle çok önemlilik arz eden bir yasadır. Piyasanın ve işletme sahiplerinin özellikle beklediği bir yasadır. Bu tür yasalar çıktıkça tahsilat sürekli azalmakta. Bir önceki dönemde çıkan ve yeni çıkan yasayla birlikte  tahsilat oranlarında ciddi şekilde azalmalar olacağını ortaya koyuyor” diye konuştu.

‘AF ÇIKMASINI BEKLEMEYİN’

Borçları ödemek için af çıkmasının beklemenin yanlış olduğunun altını çizen Emiroğlu, “Bu yasanın bir benzeri uzun zaman çıkmayabilir. Buna benzer tasarı, yapılandırma, af çok gördük ancak bu tür yasalar 3-4 yılda bir çıkartılıyor. Bunu beklemek için vergileri ödememek uygun olmaz çünkü zaten devletin elindeki mekanizmalar çok yüksek. Elektronik hacizler var. Haraç bağlama var, tapu tescilde blokeler var. Devlet istese tahsil etme imkanı çok rahat kullanır ama pandemi sürecinde zora dayalı bir çalışma yapmıyor. Borçları ödemede kolaylık sağlayarak. Normal hayata döndüğümüzde devlet icra yoluna dönebilir. Alacaklarını o şekilde tahsil edebilir” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ