Yapılandırmada Konya 2. oldu

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER
Yapılandırmada Konya 2. oldu

Konya Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver, grup müdürleri ile birlikte Vergi Haftası nedeniyle Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu’nu ziyaret etti. Konya’nın 30 Vergi Dairesi Başkanlığı içerisinde yüzde 51 ile 2.sırada yer aldığını belirten Kazım Ünver, yapılandırma borçlular için bir büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

Konya Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver, grup müdürleri ile birlikte Vergi Haftası nedeniyle Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu’nu ziyaret etti. 26.Vergi Haftası kapsamında Anıt alanına çelenk sunumuyla etkinliklerin başladığını ifade eden Ünver, “Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Ekonomi Ödülleri’nin ev sahiplerinden biriydik. Kurumlar Vergisi ve gelir Vergisi rekortmenlerinden ilk 5’e girenlere ödülleri verildi. Öğrencilerimize vergi bilincinin oluşturulması konusunda sunumlar yaptık. Ağaç gençken eğilir sözüne istinaden daha küçük yaşta vergi bilincinin oluşması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

KONYA VERGİ DAİRESİ 2.SIRADA

6552 sayılı kanun kapsamında Konya 30 Vergi Dairesi Başkanlığı içerisinde 2.sırada yer aldığını belirten Kazım Ünver,  “Yüzde 51 civarında bir müracaat oldu. Temenni ederiz ki büyük bir çoğunluk ödeme takvimine sadık kalır. Çünkü yapılandırılan borçların yüzde 80’den fazlası 18 taksiti tercih etti. Bu da 3 yıllık bir ödeme takvimi demek. Bizim tespit edebildiğimiz 239 bin mükellefimiz var bu kanundan yararlanabilecek. Bundan 15 yıl önce insanlar vergiyi bir finansman aracı olarak kullanabiliyordu. Şimdi gelinen nokta ise alınan gecikme zammı oranlarıyla bankaların faiz oranları birbirine yakın. Ödeme kabiliyeti olan herkes ben inanıyorum ki getirir öder. İstisna olarak Vergi denetim Kurulunda incelemeler vardır. Çok ciddi rakamlar yazılmıştır. Örneğin 8-10milyon liralık bir rapordur. Zaten bunun ödenebilmesi mümkün değildir. Bu tarz mükellefler ancak ödemez. Bu veya buna benzer kanunların avantajı şudur; küçük dosyalı rakamların tekemmülünü sağlar. Vatandaşın bilgisi yoktur. Trafik cezası yazılmıştır haberi yoktur. Bu tür düzenlemeler vatandaşların benim bir yere borcum var mı diye sorgulamasını sağlar. Kamu hukukunda alacak olarak 1 lirada birdir, 1 milyonda birdir. Dolayısıyla küçüklü rakamlı dosyaların tekemmülüne bir fırsattır bu kanun. Gerçek samimi duygularla ödemek isteyenler içinde fırsattır” diye konuştu.

45 MİLYAR LİRALIK YAPILANDIRMA

Türkiye’de 4,5 milyon vatandaşın yapılandırmaya başvurduğunu ve 45 milyar liralık bir yapılandırma ortaya çıktığını belirten Ünver,  “OECD genelinde kayıt dışı oranı yüzde 22’lerde. Türkiye’de kayıt dışı oran yüzde 26,4. Makro olarak bakıldığında Türkiye çok aşamalar kaydetti. Türkiye 5 yıl sonra OECD rakamlarına ulaşacak. Türkiye OECD ortalamalarını yakalayacak. O zaman AB gel bize dediği vakit fayda analizi yapıldığında AB’ye girmek Türkiye’nin aleyhine olacak. Ne veriyoruz ne alıyoruz açısında bakacak olursak Türkiye’nin aleyhine bir durum ortaya çıkacak. Bütün mesele istikrarın devam etmesidir” şeklinde konuştu.  Ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Lokman Koyuncuoğlu da “Sizin gibi başarılı daire başkanlarıyla vergi dairesi daha ileriye gideceğini düşünüyoruz” dedi.

2-1-1-006.jpg