Yapılandırmada son gün uyarısı!

Vergi borcu yapılandırması için başvurular geçtiğimiz haftalarda tamamlandı. Yapılandırılan borçların ilk ödemesinin 1 Mart tarihine kadar yapılması gerekiyor.
Yapılandırmada son gün uyarısı!

Vergi borcu yapılandırması için başvurular geçtiğimiz haftalarda tamamlandı. Yapılandırılan borçların ilk ödemesinin 1 Mart tarihine kadar yapılması gerekiyor. Yapılandırmaya başvurunun yüzde 85’in üzerinde olduğunu söyleyen Konya SMMMO İkinci Başkanı Celal Emiroğlu, “Müracaat çok güzel verimli ancak asıl önemli olan bu borçların tahsil edilmesidir. Müracaat edilir de devletin kasasına para girmesi daha çok önem arz ediyor” dedi.

Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yapılandırılmasının ardından ilk ödeme için son haftaya girildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası İkinci Başkanı Celal Emiroğlu, Pandemi döneminde çoğu işyerleri hala kapalı. Açık olanlar da servisi bir şekilde gel-al-git ile yapıyor. Bu sürçte insanlar sıkıntıda olduğu için yapılandırma taksitinin 1 ay daha uzatılmasını talep ediyoruz. Eğer uzatılmasa da müracaat edenlerin 1 Mart tarihine kadar ödeme işlemini yerine getirmeleri gerektiğini hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı. 

konya-smmmo-ikinci-baskani-celal-emiroglu.jpg

‘ÖNEMLİ OLAN BORÇLARIN TAHSİL EDİLMESİDİR’

Borçların ödenebilmesi için ekonominin düzgün gitmesi gerektiğinin altını çizen Celal Emiroğlu, “Devletimiz bugüne kadar alamadığı ya da bugüne kadar biriken borçları yeniden tahsil etme, ekonomiye kazandırma ve insanları da rahatlatma adına yapılandırmaya gitti. Kimileri buna af, kimileri ise yapılandırma diyor. Hükümetimiz bunu ara ara yapıyor. En son vergi borçlarına yapılandırma getirerek bunların peşin ödemelerinde yüzde 90’a kadar varan bir ödeme söz konusuydu. Yapılandırmalar da uzun vadede süreyi uzun tuttular. Buradaki avantaj peşin ödemeler içindi. Bu sürenin müracaatları bitti. Lakin Cumhurbaşkanımız onu 1 ay daha uzatmıştı. Son gün 31 Ocak’tı. Şimdide bunun ödeme zamanı geldi. Bu ödeme zamanını 1 Mart itibarıyla yapmak gerekiyor. Unutmamak gerekiyor. Yapılandırmaya başvurunun yüzde 85’in üzerinde bir müracaatın olduğu söylendi. Müracaat çok güzel verimli ancak asıl önemli olan bu borçların tahsil edilmesidir. Müracaat edilir de devletin kasasına para girmesi daha çok önem arz ediyor” diye konuştu.

‘6 BİNE YAKIN ESNAF BAŞVURU YAPMAMIŞ’

Devletin verdiği kira ve gelir desteği yardımına Konya’da 6 bine yakın kişinin başvuru yapmadığının bilgisini veren Emiroğlu, şöyle konuştu: “Aldığımız bilgilere göre 5 bin 800, 6 bine yakın bir esnafımızın kısa çalışma ödeneği ve kira yardımını almadığını, müracaat etmediğini öğreniyoruz. 6 bine yakın bir esnafımız kira yardımına ve gelir desteğine müracaat etmemiş. Bunu da ben düşündürücü buluyorum. Bir taraftan şikayet ediliyor bir taraftan da bunun hakları aranmıyor. 6 bin sayısı az bir sayı değil. Bunların içinde lokanta, çay ocağı veya kafeler var. Yani bunlar gelir desteğine ihtiyacı olan ve pandemiden en çok etkilenen sektörlerimizdir. Devletimiz, büyük şehirlerde kira yardımı, bir de gelir desteği olarak da bin lira vereceğini ifade etti. Ama bizim Konya’mızda 6 bin kişiye yakın bir kişi bu haklarından habersiz ya da müracaat etmemiş. Bu da önemli bir durum söz konusu.”

‘İŞLETME SAHİPLERİNE VERİLEN BİRÇOK TEŞVİK VAR’

İşletme sahiplerine verilen birçok teşvik olduğuna değinen Emiroğlu, “ İşletme sahiplerimiz teknik bir konu olduğu için çalışanlarına teşvik uygulanacağını veya hangi teşviklerden yararlanabileceğini bilmiyor. Bununla alakalı da ufak tefek bazı şeyleri göz önüne çıkarmak, insanları bilinçli hale getirmek lazım. 17 bin üzerinde 20’ye yakın bir teşvik var. En basiti ve en uygulanabilir kısmı peşin ödenen vergi borcu olmayan her işletmeye yüzde 5 indirim yapıyor. Bu çok daha anlaşılır bir teşviktir. Yani SSK’ya borcu olan herkese devlet yüzde 5 indirim uyguluyor. Oldukça fazla SSK teşvikleri var. Herkesin faydalanacağı fırsatlar var ama mükellefler bunları çok fazla önemsemiyor. Kişiler bunu Mali Müşavirlerle konuşsun, bilgi alsınlar ve detayları öğrensinler” ifadelerine yer verdi.

‘İŞVERENİ TEŞVİK EDİYOR’

İşverenin eleman almasını sağlayacak teşviklerin olduğunu belirten Emiroğlu, “Şöyle bir teşvik daha var: İşveren, ekstra ortalamanın ve geçen sene çalıştırdığı işçi sayısının üzerinde yeni bir istihdam oluşturursa ve istihdam oluşturduğu kişi de sigortalı olmazsa o adamdan sıfır maliyet alıyor. Yani sigortalı gösteriyor ama devlet onun adına herhangi bir sigorta pirimi veya stopaj almıyor. Bu önemli bir teşvik ancak bunu yakalamak için kuralları var.  Çalıştığı işçi sayısını bir yıl boyunca topluyorsunuz, 12’ye bölüm ortalamayı buluyorsunuz. Örneğin sizde ortalama 10 çıktı ama 2021 itibarıyla 10’dan fazla alacağınız her işçiye devletimiz teşvik veriyor. Konuyla ilgilenen insanların hem çalıştığı mali müşavirlerden hem de danışmanlık firmalarından bunların kurallarını öğrenmeleri gerekir. Örneğin yeni bir işçi alacaksınız. Mali müşaviri hemen arayıp bunun teşvikinin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Bu kadar kolay aslında. Bu durum işvereni eleman çalıştırmaya teşvik ediyor” şeklinde aktardı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ