Yarım asırlık tecrübe Özen Kompresör

2020’de 50. yılını kutlayan Özen Kompresör, yarım asırdır endüstriyel makine imalatı yapıyor. Yenilikçi ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalarının en önemli güçleri olduğunu kaydeden Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özen, firmalarının performansını ve gelecek hedeflerini Yeni Haber’e anlattı.
Yarım asırlık tecrübe Özen Kompresör

Sanayi kültürü oldukça eski olan firmanız bu sene 50. yılını kutluyor. Özen Kompresör’ün 50 yıllık sanayi geçmişinden biraz bahseder misiniz?

Babam Mehmet Özen tarafından 1970 yılında kurulan Özen Kompresör yarım asırlık endüstriyel makine imalatı serüvenine kaynak makinaları ve hava kompresörü üreterek başladı. Gelişen teknolojileri ve ihtiyaçları takip ederek dünya standartlarında ekipmanlar ile donatılmış fabrikamızda, basınçlı hava ekipmanları imalatı ve montajı yapıyoruz.

İkinci kuşağa aktarılan yarım asırlık endüstriyel tecrübe ile birlikte şirketimizin yenilikçi ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışması; güvenilir, dayanıklı ve verimli ürünlerimizin arkasındaki en önemli güç. Özen Kompresör olarak düşük ve orta basınç pistonlu ve vidalı kompresörler, vidalı booster kompresörler, hava kurutucuları, hava tankları ve hava aksesuarlarından oluşan zengin ürün gamımızla müşterilerimizin verimliliklerini artırıyoruz. 

ibrahim-ozen-001.jpg

Bu yıl yaşanan pandemi süreci özellikle sanayide yeni çalışma sistemlerini ortaya koydu. Siz de muhtemelen bazı sıkıntılar yaşadınız. Bu süreci nasıl değerlendirmektesiniz?

Bu yıl tüm dünyada olduğu gibi Özen Kompresör için de sıra dışı bir yıl oldu. Pandemi sürecinden en az şekilde etkilenmek için gerekli tüm tedbirleri aldık. Basınçlı hava tüm sektörlerde kullanıldığı için bu süreçten diğer sektörlere oranla daha az etkilendiğimizi söyleyebiliriz. Tüm önlemlerimizi alarak müşterilerimize servis-bakım hizmetimizi vermeye ve üretmeye devam ettik. Müşterilerimizin kesintisiz bir şekilde üretime devam etmesini sağladık. 
Pandemi sürecinde tedarik zincirinde yaşanan aksamalar, tüm dünyada alternatif tedarikçi arayışına yol açtı. Avrupa ve Orta Doğu arasında yer alan ülkemiz jeopolitik konumu ve ürettiği katma değerli ürünler ile bu süreçte iyi bir alternatif oldu. Tedarikçi olarak Türkiye ve ürünlerinin tercih edilmesi bir ivme oluşturdu. Biz de Özen Kompresör olarak hedef ve beklentilerimizi gerçekleştirdik. Türkiye’nin tedarik zincirindeki öneminin giderek artacağını düşünüyorum.

ozen-komresor-2.jpg

Türkiye’nin ihracatında bir artış var ve Konya'da bu artış çok daha belirgin oldu. Sizin yurtdışındaki faaliyetleriniz, Amerika'daki yatırımınız ne durumda, bunla ilgili neler söylersiniz?

Bu yıl ihracatta pandemi etkisi gözlemlendi. Birçok ülkede sınırlar arası ticaretin durması tüm sektörleri etkiledi. Ama ilerleyen süreçte ihracatta yaşanan hareketlenme dış ticaret hedeflerimizde yol kat etmemizi sağladı. Amerika pazarındaki tüm olumsuz gelişmelere rağmen, geçmiş yıllarda yaptığımız çalışmaların ve yatırımların meyvesini topladık. Özen Kompresör ürünleri dayanıklılık, güvenilirlik ve 50 yıllık sanayi tecrübesi ile Amerika pazarında da kendine yer buldu. Bilindiği gibi Amerika pazarı yasal gereklilikler ve yapısı itibarı ile en zor pazarlardan biri. Bu pazarın tüm şartlarını karşılayan ürünlerimiz ile önümüzdeki yıllarda da yakaladığımız ivmenin artacağını düşünüyorum. 

ozen.jpg

Türkiye sanayi ürünlerinde Avrupa ile ciddi rekabetçi pozisyonda bulunmaktadır. Ülkemiz, fiyat olarak da şu anda çok iyi fiyatlar verebilen bir ülke konumundadır. Bu iki unsuru dikkate alarak yeni dönemde hedefler neler olmalıdır?

Kovid-19 salgınıyla birlikte küresel ticaretle ilgili tüm kavramlar yeniden tartışılmaya başlandı. Türkiye olarak daha önce de belirttiğim gibi coğrafi konumumuz, kriz yönetme becerimiz, üretim kapasitemiz ve lojistik ağlarımız ile avantajlı bir durumdayız. Teknolojinin daha çok öne çıkacağı yeni sanayileşme modelleri yanında tedarik zincirinde yeni stratejik ortaklıklar ve arayışların gündeme geleceği bir döneme girdik. Tüm üretim sürecimizi teknolojiye uyumlu hale getirmeli, üretimdeki stratejik sektörleri belirlemeli ve katma değeri yüksek olan ürünlerin üretimine ağırlık vermeliyiz. Devletin üretim sektörü ve Ar-Ge alanına vereceği desteklerle de rekabette önemli bir oyuncu olacağımıza inanıyorum. 

ozen-komresor-1.jpg

Özen Kompresör olarak 2020 hedefleriniz gerçekleşti mi, bundan sonraki hedefleriniz nedir,  yatırımlarınız hangi eksende olacaktır?

2020 yılında yaşanan tüm olumsuzluklara karşın, Özen Kompresör olarak hedeflerimize ulaştığımız bir yıl oldu. Bu sene ürün gamımıza OSC DS direkt akuple frekans invertörlü vidalı kompresör serisini ekledik. Zorlu ve yoğun koşullarda çalışan endüstrilerin beklentilerine cevap verecek şekilde tasarlanan bu serimiz, daha sessiz, daha verimli ve daha uzun ömürlü olması ile ön plana çıkıyor. Bu ürün özellikle yoğun ve yüksek debili çalışan endüstrilerde birim tüketim (debi) başına düşen enerji (kW) tüketiminin (spesifik güç) minimum seviyelere gelmesini sağlıyor.  Büyük projelerde kullanılan bu ürünümüz müşterilerimiz tarafından da çok beğenildi. Önümüzdeki dönemde de en büyük önceliğimiz ve hedefimiz, pazarın ve müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru analiz etmek ve verimliliklerini artıracak ürünler sunmaya devam etmek diyebiliriz. 

MACİT ULUÇAMLIBEL / YENİ HABER GAZETESİ