Yaşam kalitesi ağız sağlığından geçiyor

Bir toplumda yaşam kalitesinin yükseltilmesinin ön şartlarından birinin de ağız ve diş sağlığı standartlarının yükseltilmesinden geçtiğini ifade eden Diş hekimi Celalettin Çimen, günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerektiğini söyledi.
Yaşam kalitesi ağız sağlığından geçiyor

Sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazlarından biri de ağız ve diş sağlığının yerinde olmasından geçiyor. Biz de Yeni Haber olarak 20 yılı aşkın bir süredir Mimar Muzaffer Caddesinde diş hekimliği yapan Celalettin Çimen ile ağız ve diş sağlığı ile ilgili keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

celalettin-cimen--(2).jpg

Ağız ve diş sağlığı neden önemlidir?

Sağlıklı bir vücudun ön şartının ağız sağlığından geçiyor. Ağız sağlığımızın iyi durumda olması vücudumuzun diğer organlarını da olumlu manada etkiliyor. Bazı diş eti enfeksiyonları diğer organları olumsuz olarak etkilediğine şahit olabiliyoruz. Ağız sağlığının maksimum düzeyde tutulması diğer organlarımızın daha güçlü olmasına bir vesile oluyor.

Diş çürükleri ile nasıl mücadele edilebilir?

Diş çürüklerini önlemenin yolu da günde 2 kez dişleri fırçalamadan geçiyor. Ağız bakım gargaları dişler fırçalandıktan sonra kullanılabilir. Sürekli kullanılmasa bile dönem dönem kullanılmasında fayda vardır. Bunun dışında diş ipi kullanımına da önem vermeliyiz. Malum diş fırçaları dişlerin arasına her zaman giremiyor. Piyasada çok güzel diş ipleri var. Birkaç gün arayla ara yüz fırçaları ve diş ipleriyle dişlerimizin bakımını yaparsak ağız ve diş sağlımızı daha iyi hale getirmiş oluruz.

dis--(1).jpg

Dişçiler korkulan yerler midir? Dişçiden neden korkulur?

Diş hekimliği dışarıdan biraz ürkütücü gibi görünmesine rağmen geçmiş yıllara göre daha düzenli daha tertipli çalışmasıyla çok iyi durumlara geldi. Son yıllarda da hastalarımıza daha faydalı olmaya başladık. Dişçiler öyle korkulacak yerler değildir. Eskiden diş çekimi daha popülerken günümüzde hastalarımızın dişlerinin ağızda kalması daha öncelikli bir hal aldı. Bunun için de hastalarımıza da büyük görev düşüyor. Dişlerin ağızda kalmasını sağlamak adına ağız ve diş sağlıklarına dikkat ederek biz diş hekimlerine yardımcı olabilirler.

dis--(4).jpg

Diş fırçası seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Dişleri fırçalamada ve diş fırçası seçiminde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Genellikle dişlerimizi sağdan sola fırçalamayı pek sevmiyoruz. Diş etinden dişe doğru yarım ay şeklinde, yukarıdan aşağıya bir fırçalama yapılırsa daha faydalı olacaktır. Bunun yanında ağız ve diş sağlığı için diş fırçası seçimi de büyük önem taşıyor. Dişlerin ve diş etlerinin durumuna göre diş fırçası seçimine özen gösterilmesi gerekiyor. Daha hassas dişlere yumuşak diş fırçaları tercih edilmeli. Genel olarak biz orta sert bir diş fırçası kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

dis--(2).jpg

Dişler düzenli fırçalansa da dişlerimiz çürür mü?

Büyün bunlara rağmen dişlerimizde birtakım sorunlar olabiliyor. O noktada da diş hekimleri olarak bizler devreye giriyoruz. 6 ayda bir bizi ziyaret etmelerini ve dişlerinin genel bir bakımını yaptırmalarını istiyoruz. Çürük bir diş zaman geçtikçe dokulara ulaştıkça hem tedavisi uzuyor hem de daha zahmetli oluyor.

Erken teşhis neden önemlidir?

Çürükleri erken bir dönemde yakaladığımız zaman hem işlem daha kolay oluyor hem de daha ucuza mal oluyor ve sonuca daha kolay ulaşılabiliyor. Erken teşhis ve önlem alındığı takdirde toplumumuzun ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemleri daha kolay çözülecektir.

dis--(3).jpg

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Bir toplumun ağız ve diş sağlığının yükseltilmesi yaşam kalitelerinin yükseltilmesinde çok önemli bir yer tutuyor. Son yıllarda ağız ve diş sağlığına da dikkat edilmesiyle diş çürüğü oranlarında düşme yaşansa da ülke olarak diş çürüğü problemleri yaşıyoruz. 7’de 70’e herkeste aynı sorunlar var. Küçük çocuklarımızın dişlerine koruyucu flor uygulamaları yapmaya çalışıyoruz. Hassasiyetler bu şekilde devam ederse yakın bir zamanda toplumun diş sağlığının daha makul bir seviyeye geleceğini ümit ediyoruz.