Yatırımın yeni rengi: Gümüş

Bu zamana kadar bildiğimiz en yaygın yatırım aracı altındı. Ama artık altına çok dişli bir rakip var. Gram ve külçe halinde de satılan gümüş geçtiğimiz 2019 yılının en çok kazandıran yatırım araçlarından biri.
Yatırımın yeni rengi: Gümüş

En karlı yatırım aracının rengi değişti. Gümüşün karı, güvenli liman olan altını geride bıraktı. Altın gibi gümüşün de gram altınları var. Getiri anlamında aynı altın gibi kazandırıyor. Geçen yıl gümüşün gram fiyatının 2.70 TL olduğunu söyleyen Büyükserin, ‘Bugün itibarıyla gümüşün gram fiyatı 3.41 TL’dir. Bir miktar paramız var. Yatırım yapacağız. İlk aklımıza güvenli limanımız çil çil altınlar geliyor. Altın alıyoruz ama çok yaygın olmasa da altının artık yeni bir rakibi var” dedi.

uzun-vadeli-yatirim.jpg

‘ALTINA SICAK BAKMAYANLAR GÜMÜŞ ALABİLİR’

Vatandaşlara işçiliği olmayan gümüş almalarını öneren Büyükserin, ‘Örneğin geçtiğimiz ay 1 kilo gümüşün fiyatı 3 bin 80 liraydı ve 1 ay içerisinde 3 bin 500 liraya çıktı. Yani geçtiğimiz ay bir kilo gümüş alsaydınız tam 420 lira kar etmiş olacaktınız. Mesela geçen yıl vatandaşın 3 bin lira parası vardı ve bunu gümüş olarak değerlendirmişse ona getirisi 90 bin küsür liraya geliyor. Yani 300 bin TL para bağlıyorsunuz bir daire bin 500 2 bin lira getiri sağlarken o miktardaki gümüşünüz aylık olarak 7 bin 600 lira kazandırıyor. Gümüş aynı gram altın gibi 1,5,10,20 gram şeklinde devam ediyor. Biz genelde vatandaşlara eğer yüklü miktarda almak istiyorlarsa külçe gramlar almalarını öneriyoruz. Parası kadar almak isteyen vatandaşlarımıza boncuk şeklinde işçiliksiz olan gümüşlerden  öneriyoruz. Evinizde gümüş,- altın kolye gibi takılar varsa ya da süs eşyası varsa kesinlikle bunu çöpe atmayın. Her geçen yıl değerleniyor. Bunların geri dönüşümü var. Altına sıcak bakmayan vatandaşlarımız varsa kesinlikle gümüş almalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu. 

uzun-vadeli-yatirim-sukru-buyukserin.jpg

SAHTE GÜMÜŞE DİKKAT!

Yaklaşık 35 yıldır gümüş sektörünün içinde olduğunu dile getiren Büyükserin, “ Biz Konya’da gümüşü ihracat yapan ilk firmayız. İstanbul’daki bazı atölyeler altınlardan alınan modellerden yapılıyor. Kendi öz modellerimiz ve tasarımlarımız var ama bir de altınlardan alınmış modeller de var. Tabi bu esnada imitasyon takı yapan firmalar da boş durmuyor. Gümüşün aynısını, sahtesini yapıyorlar. Tabi vatandaşlarımıza bunu tavsiye etmiyoruz. Çünkü cilde zarar veriyor. Ama gerçek gümüşün hiçbir zararı olmaz. Mutlaka gümüşlerde ayar vardır. Sahte olmayan gümüşlerde 925 damgası da vardır. Bazı sahte takılarda da sahte ayarlar yapabiliyorlar. O yüzden vatandaşların güvendikleri yerlerden gümüş almaları gerekmektedir. Her yerden gümüş alınmaz” ifadelerine yer verdi.

uzun-vadeli-yatirim-2.jpg

‘UZUN VADELİ YATIRIM ARACI: GÜMÜŞ’

Gümüşün uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu aktaran Büyükserin, “İnsanlar gümüşe işlenmiş yani takı olarak değil has gümüş olarak yatırım yapabilirler. Yani ona da tabi uzun vadede yatırım yapmak isteyenler tercih edebilirler. Yani gümüş uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Altında nasıl 5 gram 20 gram varsa bu gümüşte de var. Yani insanlar parasına göre yatırım yapabilirler. Ben yatırım yapmak isteyen vatandaşlara has gümüşü öneririm. Ama şuanda işlenmiş gümüşler yani takı haline gelmiş gümüşlerde çok güzel modeller çıkarıyoruz. Özellikle son günlerde değerli, doğal taşlı, otantik takılar gibi çok güzel takı modelleri çıkıyor. Eskiden işçiliği daha az gümüşler yapılıyormuş ama günümüzde çok değerli taşlar kullanılarak gümüş takılar yapılıyor” diye aktardı. Son olarak gümüş alan bir insanın ne kadar kar edebileceğini hesaplayan Büyükserin, “Bir kişi geçen yıl kişi bir kilo has gümüş almış olsaydı 2 bin 700 liraydı. Şimdi 3 bin 40 lira. Yani kişinin, bir kilo has gümüşten 340 lira karı olacaktı. Konya’da genellikle akla gelen ilk yatırım aracı altın olarak biliniyor ama gümüş de kazandırıyor. İnsanların, ‘gümüş alırsam zarar ederim’ algılarının yıkılması gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ