Yem sektöründe üretim kararlılığı

TÜRKİYEM-BİR Başkanı Karakuş:- "Gıda sanayisi hayvansal ürünsüz, hayvanlar da yemsiz kalamaz"- "Sektörümüz bu durumun bilincinde olarak Kovid-19 salgınına karşı tüm riskleri ve gerekli önlemleri alarak üretmeye devam etmektedir"
Yem sektöründe üretim kararlılığı

ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA - Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, gıda sanayisinin hayvansal ürünsüz, hayvanların da yemsiz kalamayacağını belirterek, "Sektörümüz bu durumun bilincinde olarak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tüm riskleri ve gerekli önlemleri alarak üretmeye devam etmektedir." dedi.

Karakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını nedeniyle yaşam şekilleri ve tüm ticari faaliyetlerin değişim sürecine girdiğini söyledi.

Bu süreçte önceliğin insan sağlığının korunması olduğunu ifade eden Karakuş, bunun yanında ticari faaliyetlerin aksatılmadan idare edilmesinin de önem taşıdığını bildirdi.

Karakuş, gıda sanayisi gibi yem sanayisinin de faaliyetlerine devam etmesi gereken sektörler arasında yer aldığına dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Nitekim gıda sanayisi hayvansal ürünsüz, hayvanlar da yemsiz kalamaz. Sektörümüz bu durumun bilincinde olarak Kovid-19 salgınına karşı tüm riskleri ve gerekli önlemleri alarak üretmeye devam etmektedir. Yem sanayisi, hayvanların dengeli bir şekilde beslenmesi, kaynakların ve çevrenin korunması, bitkisel üretimin desteklenmesi gibi birçok konuda ülkemiz hayvancılığına ve ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır. Karma yem sanayisi hayvanlarımızın sağlıklı bir şekilde verim kaybına uğramadan beslenebilmesi için gerekli yemleri tüm zorluklara rağmen üretip sevk etmeyi sürdürüyor."

- "Gerekli tedbirler uygulanıyor"

Sektörde salgına karşı gerekli tedbirlerin alındığını vurgulayan Karakuş, "Personel sayısının azaltılması, vardiyaların ve yemek saatlerinin bölünmesi, fabrikalara tüm girişlerin ateş ölçümü dahil kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmesi, nakliye araçlarının birer birer fabrikaya alınması, şoförlerin araçlardan inmeden sevkiyat yapmalarının sağlanması, personelin birbirleriyle temasının önlenmesi, personelin yurt dışından gelen ve hasta olması muhtemel kişilerle ilişkilerinin takip edilmesi gibi birçok önlemler uygulanmaktadır." dedi.

- "Nakliye fiyatlarında yüzde 20-30 artış görüldü"

Karakuş, yem ham maddelerinin yarıya yakınının Türkiye'de üretilmediğine dikkati çekerek, bu yüzden karma yem fiyatlarının döviz kurundan etkilendiğini dile getirdi. Kovid-19 etkisiyle Rusya'da olduğu gibi ham madde temin edilen bazı ülkelerde de sorunların yaşanabileceğini belirten Karakuş, en önemli sorunlardan birinin de lojistik olduğunu ifade etti.

Karakuş, yurt dışında bazı limanların kapatılması gibi nedenlerden dolayı yurt içinde nakliye fiyatlarında yüzde 20-30 civarında artış gerçekleştiğini ve kamyon bulmanın zorlaştığını bildirdi.

Türkiye'de 600'e yakın yem fabrikası bulunduğunu belirten Karakuş, bunların da hem kalite hem de fiyat anlamında birbirleriyle sürekli rekabet halinde olduğunu kaydetti. Karakuş, yem sanayicilerinin gelecek günlerde sıkıntı yaşamaması için arpa ve mısırda gümrük vergilerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi.


Kaynak: