Yeni Haber'de Ramazan 10. Gün (20 Mart 2024)

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı ramazanlar diliyoruz. Konya için bugün imsak vakti 05:26, iftar saati ise 19:09.
Yeni Haber'de Ramazan 10. Gün (20 Mart 2024)

KALP EN BÜYÜK MUTLULUĞU ALLAH’I BİLMEKTE BULUR

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in, sıkça dile getirdiği dualardan biri şöyleydi: “Ey kalpleri hâlden hâle çeviren Rab­bim! Benim kalbimi dinin üzere sabit kıl!” Kalp, sadece vücutta kan dola­şımını ve hayatın devamını sağlayan bir organ, küçük bir et parçası değildir şüphesiz. Kalp manevi hayatımıza yön veren ve akıbetimizi belirleyecek olan bir merkezdir. Kalp, iman ve küfrün, sevgi ve nefretin, cesaret ve korkaklığın, iyilik ve kötülüğün, kısa­cası bütün duyguların kaynağıdır. Gü­zellikler de çirkinlikler de hep kalpte başlar kalpte biter. Hayrın ve faydalı düşüncelerin barınağı olan bir kalpten ancak güzellikler yansır. Çirkinliklerle kirletilmiş, olumsuzlukların esiri haline getirilmiş bir kalpten yansıyacak olan da kötülüklerdir. Efendimiz (s.a.v.), bu gerçeği “Dikkat edin! Vücutta öyle bir et parçası vardır ki o iyi olursa bütün vücut iyi olur. O bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.” hadi­siyle dile getirmiştir.

ayet.jpg

İtikâf nedir, kimler itikaf yapabilir?

Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz. Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescitten çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur. İzah edildiği şekli ile camide itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilirler.

dua.jpg

TEKASÜR SÛRESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1, 2. Çokluk kuruntusu sizi o derece oyaladı ki, nihayet nihayet kabirleri ziyaret ettiniz.

3, 4. Hayır! Yakında bileceksiniz! Elbette yakında bileceksiniz!

5, 6, 7, 8. Gerçek öyle değil! Kesin bilgi ile bilmiş olsaydınız, mutlaka cehennem ateşini görürdünüz. Sonra ahirette onu çıplak gözle göreceksiniz. Nihayet o gün nimetlerden elbette ve elbette hesaba çekileceksiniz.

tekasur-suresi.jpg

AYET

Verdiğinin kat kat fazlasını kendisine ödemesi için Allah’a güzel bir borç (isteyene faizsiz ödünç) verecek yok mu? Darlık verende bolluk verende Allah’tır. Sadece O’na döndürüleceksiniz. (Bakara 2/245)

HADİS

“Sahur yapınız, zira sahurda bereket vardır.” (Müslim, Sıyam, 45)

DUA

"Allah’ım! Şüphesiz ben nefsime çok zulmettim, günahları bağışlayacak olan yalnız Sensin. Öyleyse katından bir af ile beni bağışla. Bana merhamet et, çünkü bağışlaması ve rahmeti çok olan sadece Sensin" (Buhârî, "Ezan", 149; Müslim, "Zikir", 48)

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :