Yeni Haber'de Ramazan 11. Gün

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı iftarlar diliyoruz. Konya için bugün iftar saati 19.40
Yeni Haber'de Ramazan 11. Gün
ÖZGÜRLÜĞÜN SESİ EZAN
 
Allahu ekber, Allahu ekber! Bu nida, günde beş vakit, minarelerimizde yankılanırken, Rabbimizi tasdike, O’na itaat ve ibadete çağırıyor müminleri. Dünya meşgalesinden uyan! Kulluğun gereği olan namaz için kıyama dur diyor ve zamanın kalbini tutuyor, İslam’ın gür sedası. Ezan, Habeşli Bilal’in namaz için atan kalbinin dudaklarından dökülen sesidir. Ezan, tevhidin sembolü, İslam’ın ses ve söze dökülüşüdür. Müslümanın kalbini, beynini, ruhunu ve bedenini harekete geçiren sesli dokunuştur ezan. Ezan, “Allah'a çağıran, salih amel işleyen ve ‘Kuşkusuz ben Müslümanlardanım’ diyenden daha güzel sözlü kimdir?”  buyrulan Kerim Kitabımızda taltif edilen en güzel çağrılardan biridir.  Ezan, doğum ile ölüm arasında boş bırakmaz insanı. Dünyaya gözlerini açan bebeklerin kulaklarına ezan okunur. Her mümin hayata merhaba dediğinde ezanla kendisine Rabbinin adı hatırlatılır ve adeta ilk manevi aşısı yapılır. Bu anlamda ezan, bütün manevî kirlerin, kötülüklerin ve sapkınlıkların hayatı boyunca o çocuktan uzak durması için yapılan bir duadır.
 
+++
 
Orucu bilerek ve kasten bozmanın hükmü nedir?
 
Orucunu bilerek ve kasten bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz.Peygamber, orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir. (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Yine Hz.Peygamberin (s.a.s.) bildirdiğine göre oruç keffaleti, öncelikle bir köle azat etmektir. Buna imkân bulunmadığında –ki günümüz şartlarında bu imkân fiilen ortadan kalkmıştır.-iki kamerî ay ve 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe ile bozulan o orucun da kaza edilmesi gerekir. (Merğinânî, el-Hidâye, II, 261-262).
 
++++
 
AYET
 
Göklerde ve yerlerdekilerin hepsi Allah’ındır. İçinizdekileri açığa vursanız da gizleseniz de Allah ondan dolayı sizi hesaba çekecektir. Sonra dilediğini affeder, dilediğine de azap eder.(Bakara 2/284)
 
HADİS
 
“Biriniz orucunuzu açacağı zaman hurma ile açsın; çünkü hurma berekettir. Eğer hurma bulamazsa orucunu su ile açsın; çünkü su temizdir.” (Ebü Davud, Savm, 21; Tirmizi, Zekat, 26)
 
GÜNÜN DUASI
 
"Allah’ım! Tembellikten, düşkünlük derecesinde yaşlılıktan, günahtan ve borç yükünden, kabir fitnesinden ve kabir azabından, cehennem fitnesinden ve cehennem azabından, zenginlik ve fakirlik şerrinden sana sığınırım. Fakirlik fitnesinden Sana sığınırım. (Buhârî, "De’avât", 38; Nesâî, "İstiâze", 26–27)
 
+++
 
ASR SÛRESİ
 
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
1, 2, 3.  Asra yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak iman edip iyi ameller işleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.

Etiketler :