Yeni Haber'de Ramazan 14. Gün

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı iftarlar diliyoruz. Konya için bugün iftar saati 19.42
Yeni Haber'de Ramazan 14. Gün
MÜ’MİNLER KARDEŞTİR
BİRBİRİNE EMANETTİR!
 
Doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle insan­lık olarak hepimiz büyük bir aileyiz. Hz. Âdem ile Havva’nın çocuklarıyız. Bizi yoktan var eden, hilkatte eş, dinde kardeş kılan, hayat nimetini bizlere lütfeden Yüce Allah’ın kullarıyız. Her in­san saygındır, mükerremdir, özeldir. Dili, rengi, cinsiyeti ve milliyeti ne olursa olsun her insanın canı, haysiyeti ve malı dokunulmazdır. Rab­bimiz, bizi aynı toprağın üstünde ve aynı gök kubbenin altında bir arada ve insana yaraşır bir şekilde yaşama imtihanına tabi tuttu. İçinde ya­şadığımız âlemi bize, bizi de birbirimize emanet etti. Kerim Kitabımızda; “Eğer Allah dileseydi sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat verdiği şey­lerde sizi imtihan etmek için ümmetlere ayırdı.” buyurulmaktadır. Böylece farklılıkların ilahi kud­ret ve hikmetin, imtihanın birer parçası olduğu hatırlatılmaktadır. Peki, buna rağmen dünyayı daha güzel, yaşanabilir hale getirmek çok mu zor gerçekten? Dürüstlüğü, adaleti, sabrı ilişkilerimizin mihveri yapmak, gökdelenler inşa etmekten, şirketler kurup yönetmekten daha mı zor? Saygıyı, nezaketi, merhameti, paylaşmayı hayatımıza hakim kılmak, hayal ötesi buluşlara imza atmaktan, uzayın derinliklerinde inceleme­ler yapmaktan daha mı külfetli?
 
+++
 
Şeker hastalarının uyguladıkları
insülin iğnesi orucu bozar mı?
 
İğnenin orucu bozup bozmaya­cağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaç­larla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Şeker hastalarının kullan­dıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz. Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koydu­ğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Böyle bir kişi, eğer iyileşme ihtimali varsa orucunu daha sonra kaza etmek üzere bırakır; böyle bir ihtimal yoksa Ramazan ayının her günü için birer fidye verir. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tu­tamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.
 
+++
 
 
AYET
Şüphe yok ki Allah zerre kadar haksızlık etmez. (Kulun yaptığı iş, eğer bir kötülük ise, onun cezasını adaletle verir.) İyilik olursa onu katlar (kat kat arttırır.)kendinden de büyük mükafat verir. (Nisa 4/40)
 
HADİS
“Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız; müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.” (Buharî, 3:72)
 
DUA
"Allah’ım, beni bağışla, bana merhamet et, bana hidayet nasip eyle, bana âfiyet ve (hayırlı) rızık ver." (Müslim, "Zikir", 35)
 
++++
 
FİL SURESİ
Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
1.Rabbin fil sahiplerine neler etti görmedin mi?
2.Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı?
3.Onların üstüne sürü sürü kuşlar gönderdi.
4.O kuşlar, onların üzerlerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyordu.
5-Böylece Allah onları yenilip çiğnenmiş ekine çevirdi.

Etiketler :