Yeni Haber'de Ramazan 15. Gün (25 Mart 2024)

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı ramazanlar diliyoruz. Konya için bugün imsak vakti 05:17, iftar saati ise 19:13.
Yeni Haber'de Ramazan 15. Gün (25 Mart 2024)

GÜNAHLARDAN KURTULMA VESİLESİ: TERAVİH NAMAZI

Sözlükte “rahatlatmak, dinlendirmek” anlamındaki tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan namazı ifade eder. Türkiye’de teravih namazı aralarında Hz. Peygamber’e salavat getirilmekte veya ilahi okunmaktadır. Resûl-i Ekrem bizzat teravih namazını kıldığı gibi, “Ramazan ayını inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır” hadisiyle bilhassa gece ibadetlerinin ve teravih namazının kastedildiği yorumu yapılmıştır. Teravih namazını başlangıçta cemaate bizzat kıldıran Hz. Peygamber ümmetinin yükünü arttırabileceği düşüncesiyle bu uygulamadan vazgeçmiştir. Onun bu namazı iki veya üç gün mescitte kıldırdığı, cemaatin gittikçe çoğaldığını görünce mescide çıkmadığı ve bunu Allah’ın farz kılabileceği endişesiyle yaptığını söylediği rivayet edilir.

whatsapp-gorsel-2024-03-24-saat-15-24-00-a099c645.jpg

Alkol alan bir kimse oruç tutabilir mi?

Alkollü içkiler ve uyuşturucu maddeler dinen haramdır. Ancak bu haramı işleyen kişi, yaptığı işin haramlığını inkâr etmediği müddetçe Müslümandır. Bu nedenle, ibadetleri yerine getirmekle mükelleftir. Ancak ne dediğini, ne yaptığını bilmeyecek kadar sarhoşken yapacağı ibadet makbul değildir. Sarhoş oluşu nedeniyle bu ibadetleri yerine getiremeyen kişi, hem içki içtiği için, hem de görevi olan ibadeti vaktinde yerine getiremediği için tövbe etmesi, Allah'tan af dilemesi ve daha sonra da bu ibadeti kaza etmesi gerekir. Alkol alan kişi, imsak vaktinde ne dediğini bilecek kadar ayık ise, orucu tutması gerekir ve tuttuğu oruç da sahihtir. (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III,333,341).

KUREYŞ SURESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1, 2, 3, 4. Kureyş‘e kolaylaştırıldığı, evet, kış ve yaz seyahatları onlara kolaylaştırıldığı için onlar kendilerini açlıktan doyuran ve her çeşit korkudan emin kılan şu evin Rabbine kulluk etsinler.

whatsapp-gorsel-2024-03-24-saat-15-23-59-c4693a46.jpg

AYET

Rızasını arayanı Allah onunla kurtuluş yollarına götürür ve onları iradesiyle karanlıklardan aydınlığa çıkarır. Dosdoğru bir yola iletir.(Maide 5/16)

HADİS

“Allah beni zorlaştırıcı ve şaşırtıcı değil öğretici ve kolaylaştırıcı olarak gönderdi.”(Müslim,Talak,29)

DUA

“Allah’ım! Harama bulaşmaktansa helalinle yetineyim. Beni lütfunla (zengin kılarak) senden başkasına muhtaç etme.” (Tirmizî, Deavât, 110)

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :