Yeni Haber'de Ramazan

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati 04:21
Yeni Haber'de Ramazan

RAMAZAN’IN GÜZELLİĞİ: MUKABELE

Sözlükte “iki şeyi birbiriyle karşılaştırmak” anlamına gelen mukabele, üç aylarda ve bilhassa ramazanlarda cami, mescit ve evlerde okunan Kur’an’ı takip etmek suretiyle hatim indirme geleneğine ad olmuş, zamanla hâfızların bu okuyuşları için de aynı terim kullanılmıştır. Bu gelenek, Cebrail’in ramazan aylarında her gece Hz. Peygamber’e gelerek o ana kadar nazil olan ayet ve sureleri karşılıklı okuyup kontrol etmelerine dayanır. Kur’an’ın Ramazan ayında nazil olmaya başlaması, bu ayda yapılan amellerin diğer zamanlara göre daha faziletli kabul edilmesi de geleneğin yaygınlaşmasında etkili olmuştur. Resûl-i Ekrem’in vefatından önceki son ramazanda mukabele iki defa gerçekleşmiştir. Buna “arza-i ahîre” denir. Sahabeden bazıları Ramazan ayı gelince aile fertlerini toplayarak onlara mukabele okurlardı. Günümüzde Türkiye’de virüs nedeniyle toplu mukabeleler yapılmasa da evlerde hatimler aynı heyecanla tamamlanıp, dualar edilecek.

 

Oruçlu iken gündüzü uyuyarak geçirmenin oruca zararı var mı?

Oruç, imsak vaktinden iftar vaktine kadar, ibadet niyetiyle yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmaktır. Orucun sahih/gpeçerli olması için, “oruç tutmaya niyet etmiş ve orucu bozacak şeylerden kaçınmış olmak” şarttır. Gündüzleri az veya çok uyumak, orucun sıhhatine zarar vermez. Orucun vereceği sıkıntılardan uzak kalmak ve onları hissetmemek kasdıyla, gerekli olmadığı halde ramazan günlerinde uzun süreli uyumanın, orucun hikmetiyle bağdaşmayacağı da unutulmamalıdır.

 

FELAK SURESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla!

1. Ey Müslüman! Tehlikelerle dolu şu hayat yolculuğunda, insanlığa dünyada ve ahirette kurtuluş yolunu göstermek üzere de ki: “Ben felakın Rabb’ine sığınırım. Gönderdiği Kur’an sayesinde inkâr ve ceha­let karanlıklarını paramparça eden, böylece aklımı ve gönlümü iman ve Kur’an nuruyla aydınlatan yüce Rabbimin benim için belirlediği kulluk sistemini bireysel ve toplumsal hayatıma egemen kılarak O’nun himayesi altına girerim. Bunun için:

2. Onun yarattığı şeylerin şerrinden O’na sığınırım. O’nun yarattığı ve kullanış amacına göre, hem hayır hem de şer olabilecek bütün varlıkları, O’nun talimatları doğrultusunda, O’nun isteğine uygun bir şekilde kullanarak dünya ve ahiret tehlikelerinden korunurum.

3. İnsanlığın başına bir kâbus gibi çöken inkâr ve cehalet karanlığının şerrinden O’na sığınırım. Gerek batıl ideolojilerle, gerek din adına uydurulan bidat ve hurafelerle yıkıma uğratılan gönüllerin yeniden iman nuruyla aydınlatılması için Kur’an ve sünnete dayalı insan eğitimine başlayarak zihinleri uyuşturup felç eden her türlü bağnazlığa, cehalete, hurafeye karşı O’na sığınırım.

4. Düğümlere üfleyen büyücülerin şerrinden O’na sığınırım. Cincilik ve benzeri safsatalarla halkı aldatan; bir takım yaldızlı kelimelerle insanların gözünü boyayarak gerçekleri çarpıtan; şeytani taktiklerle kitleleri uyutarak hakkı batıl, batılı hak göstermeye çalışan “büyücülerden” O’na sığınırım.

5. Ve kıskançlığının etkileri ortaya çıkmaya başladığı zaman, kıskancın şerrinden Allah’a sığınırım. Kin, haset, kıskançlık, çekememezlik gibi her türlü ahlaki zaaflara düşmekten ve böyle kimselerin şerrine uğ­ramaktan O’na sığınırım. İşte bunları yaptığım takdirde Allah’ın koruması altına girmiş, dünya ve ahirette kurtuluşu hak etmiş olurum.

AYET

O, gökleri görebildiğiniz bir direk olmaksızın yarattı, sizi sarsmasın diye yere de ulu dağlar koydu ve orada her çeşit canlıyı yaydı. Biz gökyüzünden su indirip, orada her faydalı nebattan çift çift bitirdik.  İşte bunlar Allah'ın yarattıklarıdır. Şimdi (ey kâfirler!) O'ndan başkasının ne yarattığını bana gösterin! Hayır (gösteremezler)! Zalimler açık bir sapıklık içindedirler. (Lokman 10-11)

HADİS

Ebû Hüreyre (r.a.)’den rivayet edildiğine göre Allah Rasûlü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Lezzetleri yok edeni (yani ölümü) çok hatırlayın.” (Tirmizî, Zühd, 4.)

DUA

"Ey rabbimiz!" derler, "Bize mutluluk getirecek eşler ve çocuklar bahşet; bizi günahtan sakınanlara öncü yap!" (Furkan, 25/74)

Yeni Haber'de Ramazan 3.gün | Konya İl Uzman Vaizi Mehmet Toker yorumladı