Yeni Haber'de Ramazan

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati 04.20
Yeni Haber'de Ramazan

TERAVİH GÜNAHLARDAN

KURTULMA VESİLESİDİR

Sözlükte “rahatlatmak, dinlendirmek” anlamındaki tervîha kelimesinin çoğulu olan teravih Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan namazı ifade eder. Türkiye’de teravih namazı aralarında Hz. Peygamber’e salavat getirilmekte veya ilahi okunmaktadır. Resûl-i Ekrem bizzat teravih namazını kıldığı gibi, “Ramazan ayını inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır” hadisiyle bilhassa gece ibadetlerinin ve teravih namazının kastedildiği yorumu yapılmıştır. Teravih namazını başlangıçta cemaate bizzat kıldıran Hz. Peygamber ümmetinin yükünü arttırabileceği düşüncesiyle bu uygulamadan vazgeçmiştir. Onun bu namazı iki veya üç gün mescitte kıldırdığı, cemaatin gittikçe çoğaldığını görünce mescide çıkmadığı ve bunu Allah’ın farz kılabileceği endişesiyle yaptığını söylediği rivayet edilir.

                      

Oruçlunun kumar oynaması orucuna zarar verir mi?

Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalıdır. Özellikle de başta oruç olmak üzere ibadet yoğun geçen Ramazan ayında daha dikkatli davranmalıdır. Orucu bozan şeyler arasında kumar oynamak bulunmamakla beraber, oruçlu kimsenin tüm günahlardan sakınarak oruç ibadetinin maksadına uygun hareket etmesi gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.” (Buhari, Savm, 8) Oruçlu olan kimsenin yalan konuşmaktan ve yalanla iş yapmaktan uzak durduğu gibi kumar oynamak vb. haram şeylerle uğraşmaktan da uzak durması gerekir.

 

İHLAS SURESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla!

1.Ey Müslüman! Hak dinin temeli olan tevhid inancını tüm insanlığa bildirmek de ki: “o Al­lah’tır, birdir.” Kainatın her zerresinde sonsuz ilim, kudret ve merhametinin tecellilerini görüp durduğunuz, bu yüzden varlığını öteden beri zaten bildiğiniz, fakat sıfatları konusunda her zaman yanılgıya düştüğünüz Allahu Teala eşi-benzeri ve ortağı olmayan, olması da düşünülmeyen bir tek rab ve ilahtır.

2.Allah samed’dir. Her şey O’na muhtaçtır, fakat o kimseye muhtaç değildir. Tüm canlıları besle­yen, terbiye eden, yöneten ve yönlendiren, kendisine “Kul olunmaya” layık tek varlık O’dur.

3.Doğurmamıştır, doğmamıştır. O’nun başlangıcı ve sonu yoktur. Ne kendisi başka bir ilahtan meydana gelmiştir ne de kendisinden başka bir ilah zuhur etmiştir. Doğmak ve doğurmak, aciz ve muhtaç varlıkların özelliğidir; oysa Allah tam ve mükemmeldir, her türlü acizlikten, noksanlıktan uzaktır, yücedir.

4.Hiç kimse ve hiçbir şey, ne zatında, ne de sıfatlarında O’na denk değildir. Kudret O’nundur, büyüklük O’nundur, yücelik O’nundur. Emrine itaat edilecek, hükmüne boyun eğilecek tek otorite, tek ilah O’dur.

Ayet

Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının. Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'tan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir. ﴾ Nisa-1﴿

Hadis

Katade Enes(r.a.)’e sordu. Nebî (s.a.s.) en çok hangi duayı ediyordu. Dedi ki, en çok yaptığı dua şu idi: “Allah’ım, bize dünyada iyilik ver, âhirette de iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru!” (Müslim, Zikir, 26.)

Dua

"Yalnız Allah’a dayanıp güvendik. Rabbimiz! Bizi o zalimler için imtihan aracı kılma! Merhametinle bizi o inkârcılar güruhundan kurtar." (Yunus, 10/85-86) “Allah’ım! Bana verdiğin rızık konusunda beni kanaat sahibi yap ve o rızkımı bereketli kıl. Zayi olan her nimetin daha hayırlısını bana ihsan eyle.” (Hâkim, De’avât, No:1878)

Yeni Haber'de Ramazan 4.gün | Konya İl Uzman Vaizi Mehmet Toker yorumladı