Yeni Haber'de Ramazan

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati 04.18
Yeni Haber'de Ramazan

SAHUR’DA BEREKET VARDIR

Sahur kelimesi çok sayıda hadiste geçmektedir. Oruç tutacak kişinin sahur yemeği yemesinin gerekli olduğu hususunda İslâm âlimleri icmâ etmiştir. “Sahura kalkın, zira sahurda bereket vardır” gibi sözleriyle sahur yemeğini teşvik eden Hz. Peygamber’in uygulamalarıyla da sahura önem verdiği görülür. Bazı hadislerde sahurun tamamen terkedilmeyip bir yudum su ile bile olsa yerine getirilmesi tavsiye edilmiş, sahura kalkanların Allah’ın rahmetine ve meleklerin duasına mazhar olacağı belirtilmiş, sahur yemeği “mübarek gıda” olarak nitelenmiştir. Bütün bu delilleri dikkate alan fakihler sahura kalkmanın hükmünün sünnet olduğu sonucuna varmışlardır. Bazı hadislerde ifade edildiği gibi sahurun tutulacak oruca güç yetirebilmek için vücuda besin sağlama amacı taşıdığı açık olmakla birlikte sahura kalkan müminin asıl hedefi Hz. Peygamber’in sünnetini yerine getirerek bu vaktin feyiz ve bereketinden yararlanmaya ve neticede Allah’ın hoşnutluğunu kazanmaya çalışmak olmalıdır.

 

Kutuplarda yaşayan insanlar oruçlarını nasıl tutarlar?

Namaz ve oruç gibi vakte bağlı ibadetlerin vakitlerinin tamamının veya bir kısmının teşekkül etmediği kutup bölgelerinde bu ibadetler, vakitlerin normal teşekkül ettiği en yakın bölgenin vakitleri veya diğer şer’i kıstaslar dikkate alınarak, takdir edilerek eda edilir. (İbn Abidin, Reddu’l-muhtar, I, 242-244). Hz. Peygamber kıyamet yaklaştığında günlerin uzayacağını, bir günün bir yıl, bir günün bir ay, bir günün de bir hafta kadar süreceğini söyledikten sonra o günlerde namazların takdir edilerek kılınacağını bildirmiştir (Ebu Davud, Melahim, 14).

 

TEBBET SURESİ

Mekke döneminin henüz başlarında, Fatiha Suresinden sonra indirilmiştir. İlk nazil olan sureler yer almaktadır. Adını, son kelimesi olan ve “Hurma lifinden bükülmüş ip, urgan, kalın halat” anla­mına gelen “Mesed” kelimesinden almıştır. Tebbet ve Leheb adlarıyla da bilinen sure, 5 ayettir.

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla!

Beni yoktan var edip üstün yeteneklerle donatan ve kulluk göreviyle yeryüzüne gönderen sonsuz şefkat ve merhamet sahibi Yüce Rabbimin adıyla, O’nun verdiği güç ve yetkiye dayanarak ve yalnızca O’nun adına okuyor ve söylüyorum:

1. Ebu Leheb’in elleri kırılsın, gücü ve saltanatı yok olsun. Kahrolup gitsin; zaten kendisi kop­koyu bir inkâr bataklığına saplanarak kahroldu ya!

2. Ne o güvendiği malı ve serveti kurtarabildi onu o korkunç akıbetten ne de diğer çalışmaları ve kazandıkları.

3. İşlediği günahlardan dolayı, alevli bir ateşe girecektir o!

4. Bir zamanlar laf getirip götüren ve peygamber (s.a.v.)’in yoluna dikenler taşıyarak Ebu Leheb’e destek olan karısı da, yaptıklarına uygun bir ceza olarak, kendilerini yakacak odunları sırtlarına yüklenmiş olarak kocasına eşlik edecek.

5. Hem de gerdanın da –o dillere destan kolyesi yerine- hurma liflerinden örülmüş kalın bir halat olduğu halde!

 

Ayet

Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve doğru söz söyleyin. ﴾70﴿ (Böyle davranırsanız) Allah işlerinizi düzeltir ve günahlarınızı bağışlar. Kim Allah ve Resûlüne itaat ederse büyük bir kurtuluşa ermiş olur. ﴾71﴿ Biz emaneti, göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar bunu yüklenmekten çekindiler, (sorumluluğundan) korktular. Onu insan yüklendi. Doğrusu o çok zalim, çok cahildir. ﴾72﴿ Ahzab (70-72)

Hadis

Enes (r.a.) rivayet etmiştir. Allah Rasûlü (s.a.s.) şöyle demiştir: “Muhakkak ki şeytan, insanın vücudunda kanın dolaştığı gibi dolaşır.” (Müslim, Selâm, 24.)

Dua

Rabbimiz! Bizi doğru yola eriştirdikten sonra kalplerimizi eğriltme, bize tarafından bir rahmet bağışla. Hiç kuşku yok, lütfu en bol olan yalnız sensin. (Âl-i İmrân, 3/8) “Allah’ım! Bana doğru olanı ilham et ve beni nefsimin şerrinden koru.” (Tirmizî, De’avât, 70)

Yeni Haber'de Ramazan 5.gün | Konya İl Uzman Vaizi Mehmet Toker yorumladı