Yeni Haber'de Ramazan 21. Gün

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı iftarlar diliyoruz. Konya için bugün iftar saati 19.49
Yeni Haber'de Ramazan 21. Gün

AHLAKI OLMAYAN HER SÖZ İSRAFTIR

İslam’ın özünden, yaratılış gayesinden uzaklaşıldığı içindir ki, günümüzde zihin ve gönüller kötü düşüncelere, diller hesabı verilemeyecek lüzumsuz ve beyhude sözlere esir oldu. Bedenler, faydasız işlerde heba edildi. Saygınlıklar, hayasızlıkla tarumar edildi. Oysa Rabbimiz bizi vahiyle, peygamberle terbiye etti;  akılla, idrakle ve sayılamayacak nice nimetlerle donattı. Bize yolumuzu ve yönümüzü gösterdi; merhamet, muhabbet ve adalet duygusu lütfetti. Bilelim ki dilimizden gelişigüzel, kuralsızca dökülen sözler, kaba ve çirkin ifadeler, yalan, iftira, gıybet, bunların her biri dinimizde yasaktır. İnsanların özel hallerini araştırmaya, insanlar arasında laf taşımaya, fitne ateşini körüklemeye yönelik her türlü kelam boş sözdür, günahtır. Böylesi sözler, sahibinin şahsiyetini, onur ve haysiyetini zedelediği gibi buna muhatap olan şahsın da hem hakkını ihlaldir, hem de büyük bir vebaldir. Çünkü dilden dökülen her söz sorumluluk gerektirir. Her sözün bir ahlakının olması gerekir. Ahlakı olmayan her söz israftır, günahtır.

Televizyon, gibi cihazlardan dinlemekle hatim olur mu?

Televizyon, radyo ve başka bir cihazdan okunan bir mukabeleyi takip etmek sevaptır. Hatim, Kur'an'ın başından sonuna kadar okunarak bitirilmesidir. Kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle Kur'an dinlemiş olur. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir. Ancak kişi mukabeleyi takip esnasında aynı zamanda okursa hem dinlemiş hem de hatim yapmış olur.

AYET

O (Allah), geceyi içinde dinleseniz diye sizin için yaratan, (çalışıp kazanmanız içinde ) gündüzü aydınlık kılandır.   Şüphesiz bunda  dinleyen   bir toplum için ibretler vardır. (Yunus 10/67)

HADİS

“Ben yetim ile yetimin işlerini gören kimseyle beraber   Cennet’te şöyle bulunacağız (Peygamberimiz şehadet  ve orta parmağını birbirine değdirerek göstermiştir).” (Buhari, Talak,25,Edeb,24)

TEBBET SURESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1, 2, 3, 4, 5. Ebu Leheb’in  iki eli kurusun! Kurudu da. Malı ve kazandıkları ona fayda vermedi. O, alevli bir ateşte yanacak. Odun taşıyıcı olarak ve boynunda hurma lifinden bükülmüş bir ip olduğu hallede karısıda (ateşe girecek).

GÜNÜN DUASI

"Allah’ım! Bağışlanmadık günahımızı, giderilmedik üzüntümüzü, aşılmadık sıkıntımızı, ödenmedik borcumuzu, şifaya kavuşmamış hastamızı, rahmetineulaşamamış geçmişimizi, hidayete erdirilmemiş yolunu şaşırmışımızı, derdine çare bulunamamış dertlimizi bırakma.

Etiketler :