Yeni Haber'de Ramazan 24. Gün

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı iftarlar diliyoruz. Konya için bugün iftar saati 19.52
Yeni Haber'de Ramazan 24. Gün

CENNET KAPILARININ ANAHTARI: YETİMLER

Peygamberimiz, şefkatle yetimin başını okşayan kimseye, elinin değdiği saçlar sayısınca sevap yazılacağını belirtti yetime kol kanat gerenin de cennette kendisiyle yan yana olacağını müjdeledi.  Bu bilinçle Efendimiz (s.a.v.), her daim yetimlerin üzerine titredi. Çünkü “Rabbin seni yetim bulup barındırmadı mı?”  diyerek ona önce yetimliğini hatırlattı Alemlerin Rabbi; ardından “Sakın yetime kötü davranma!” buyurdu. Rabbimiz, yetime sahip çıkmayı kullukta eşiği aşmak olarak nitelendirdi. Yetimin hakkını gasp edip malına el uzatanların da aslında karınlarını ateşle doldurduklarını bildirdi. Yetimler, önceliklidir. Çünkü onlar, bizlere Allah’ın birer emanetidir. Onlar Efendimizin yanındaki Enes olmayı arzularlar. Onlar, tıpkı yetim kalan Beşir gibi Allah Resûlü’nden müjde almayı umut ederler.

++++

Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi veya naneli sakız kullanmak oruca zarar verir mi?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz. Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

++++

AYET

(İhtiyarlık veya şifa umudu kalmamış hastalık gibi devamlı mazereti olup da) oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakiri doyuracak fidye gerekir. (Bakara 2/184)

HADİS

“Ashabım! Kadir gecesi Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde arayınız.” (Buhari, Leyletü’l Kadr,3)

DUA

"Allah’ım! İçimi dışımdan daha hayırlı kıl. Ve dışımı yararlı kıl. Allah’ım! Sapmadan ve saptırmadan mal, aile ve çocuk bakımından insanlara verdiklerinin iyisini isterim. (Tirmizî, "De’avât", 126)

++++

NAS SURESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1, 2, 3,  4, 5, 6. De ki: İnsanların kalplerine vesvese sokan, (insan Allah’ı andığında )pusuya çekilen cin ve insan şeytanının şerrinden insanların Rabbine, insanların Melikine ( mutlak sahip ve hakimine ) insanların    İlahına  sığınırım!

Etiketler :