Yeni Haber'de Ramazan 26. Gün

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı iftarlar diliyoruz. Konya için bugün iftar saati 19.53
Yeni Haber'de Ramazan 26. Gün

ZEKÂT EN GÜZEL SOSYAL YARDIMLAŞMADIR

Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor:  “Namazı kılın zekâtı verin. Allah’a güzel bir borç verin. Kendiniz için önden gönderdiğiniz her iyiliği Allah katında daha iyi ve sevapça daha büyük olarak bulacaksınız. Şüphesiz Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.”  Zekâtın sözlük anlamı; artma, çoğalma ve temizliktir. Dindeki anlamı ise, Müslüman zenginlerin seneden seneye mallarının bir bölümünü yoksullara vermeleridir. Zekât bir temizliktir. Hem malı temizler, hem de mal sahibinin gönlünü arıtır, ahlakını yükseltir. Çünkü zekât, malın kiridir. Mal bu kirden ancak onu çıkarıp yoksula vermekle temizlenmiş olur. Bunun gibi hasislik ve cimrilik de gönülde bir Iekedir. Zekât insanın bu sevilmeyen huydan kurtulmasını ve ahlâken yükselmesini sağlar. Zekat malı bereketlendirir ve çoğalmasını sağlar. Mallarının zekâtını verenlerin ve yoksullara yardım edenlerin mallarının arttığı bilinen bir gerçektir. Bunda sevindirilen yoksul gönlünün büyük rolü olduğunda şüphe yoktur. Zekât, Allah’ın verdiği servete bir teşekkürdür. İnsan, küçük bir ikramını gördüğü kimseye karşılık vermek için vesile ararken, sayılamayacak kadar nimetlerine eriştiği yaratıcısına şükretmek istemez mi? Elbette ister.

+++

Oruçlarını kaza etmeden oruç tutamayacak

hale gelen kimse ne yapmalıdır?

Fakihlerin çoğunluğu,  “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184) ayetinden hareketle, mazeretli veya mazeretsiz oruç tutmamış ve kaza etmeden ölüm döşeğine düşmüş kimselerin oruç borçları için fidye ödenmesi vasiyetinde bulunmalarının müstehap olacağını söylemişlerdir. Eğer vasiyet etmişse mirasçıları malının üçte biri oranında bu vasiyeti yerine getirirler (Merğinani, el-Hidaye, I, 127; bkz. Serahsi, el-Mebsut, III, 100; İbnKudame, Muğni, III, 82). Fidye, ölenin bıraktığı maldan techiz, tekfin masrafları ve borçları çıkarıldıktan sonra, kalan malın üçte birinden verilir. Şayet fidye üçte birden çok tutarsa, fazla olan kısım ancak varislerinin rızası ile ödenebilir (İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, II, 424). Şafii mezhebine göre bir kimse imkanı olduğu halde fidyeyi vermeden ölürse vasiyete gerek olmaksızın bıraktığı mirastan ödenir. Zira onun fidye ödemesi, hasta ve yolcunun orucu kaza etmesi gibidir (Nevevi, el-Mecmu, VI, 259).

+++

AYET

Rahimlerde sizi dilediği gibi şekillendiren   O’dur. O’ndan başka ilah yoktur.O mutlak güç ve hikmet sahibidir.(Al-İmran 3/6)

HADİS

“Kim bir Müslüman dan bir sıkıntıyı giderirse Allah Teala o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılardan birini giderir.” (Müslim, Birr 58)

DUA

"Allah’ım! Mal, aile, çocuk olarak insanlara verdiklerinin hayırlısını dilerim, sapıtan ve saptıranları değil."(Tirmizî, "De’avât", 124)

+++

KADİR SÛRESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1.Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesinde indirdik.

2.Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin?

3.Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.

4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar.

5.O gece, esenlik doludur. Ta fecrin  doğuşuna  kadar.

Etiketler :