Yeni Haber'de Ramazan 4. Gün (14 Mart 2024)

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı ramazanlar diliyoruz. Konya için bugün sahur vakti 05:35, iftar saati ise 19:03
Yeni Haber'de Ramazan 4. Gün (14 Mart 2024)

SAHUR YEMEĞİNDE BEREKET VARDIR

Sahur kelimesi çok sayıda hadiste geçmektedir. Oruç tutacak kişinin sahur yemeği yemesinin gerekli olduğu hususunda İslâm âlimleri icmâ etmiştir. “Sahura kalkın, zira sahurda bereket vardır” gibi sözleriyle sahur yemeğini teşvik eden Hz. Peygamber’in uygulamalarıyla da sahura önem verdiği görülür. Bazı hadislerde sahurun tamamen terkedilmeyip bir yudum su ile bile olsa yerine getirilmesi tavsiye edilmiş, sahura kalkanların Allah’ın rahmetine ve meleklerin duasına mazhar olacağı belirtilmiş, sahur yemeği “mübarek gıda” olarak nitelenmiştir. Bütün bu delilleri dikkate alan fakihler sahura kalkmanın hükmünün sünnet olduğu sonucuna varmışlardır. Bazı hadislerde ifade edildiği gibi sahurun tutulacak oruca güç yetirebilmek için vücuda besin sağlama amacı taşıdığı açık olmakla birlikte sahura kalkan müminin asıl hedefi Hz. Peygamber’in sünnetini yerine getirerek bu vaktin feyiz ve bereketinden yararlanmaya ve neticede Allah’ın hoşnutluğunu kazanmaya çalışmak olmalıdır.

Yolculuk hali oruca engel midir?

Dinen yolcu konumunda bulunan kimseler farz namazlarını kısaltarak kılarlar. Yolculuk hâli, Ramazan orucunun ertelenmesi için de bir ruhsat sebebidir. Mazeret devam ettiği sürece ruhsatlar da devam eder. Sürekli mazereti bulunan kişiler, mazeretleri ortadan kalkınca, zamanında tutamadıkları Ramazan oruçlarını kaza ederler. Kur’an-ı Kerim’de, ‘’Kim de hasta veya yolcu olursa, oruç tutmadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun.’’ (Bakara, 2/185) buyurulmaktadır. Buna göre sürekli yolculuk halinde olan kimseler namazlarını ertelemeden kısaltarak kılarlar, Ramazan oruçlarını ise mümkün olduğunca tutmaya çalışırlar. Zira ilgili âyette ‘’Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır’’ (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Fakat buna güç yetirilmezse oruç, uygun zamanda kaza edilmek üzere yolculuk süresince ertelenebilir.

TİN SURESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1,2,3,4,5- İncire, zeytine, Sina dağına ve şu emin beldeye yemin ederim ki, biz insanı en güzel biçimde yarattık. Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik.

6- Ancak iman edip yararlı işler yapan kimseler başka; onlar için kesilmez bir mükafat vardır.

7- O halde artık sana dini ne yalanlatabilir?

8- Allah hakimlerin hakimi değil mi?

GÜNÜN AYETİ

Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı)siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın. (Bakara 2/187)

GÜNÜN HADİSİ

“Hiçbiriniz, oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin. Eğer biri kendisine söver veya çatarsa ben oruçluyum” desin.” (Buhari, Savm 9; Muslim Sıyâm 163)

GÜNÜN DUASI

“Allah’ım! Harama bulaşmaktansa helalinle yetineyim. Beni lütfunla (zengin kılarak) senden başkasına muhtaç etme.” (Tirmizî, Deavât, 110)

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :