Yeni Haber'de Ramazan 4. Gün

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı iftarlar diliyoruz. Konya için bugün iftar saati 19.33
Yeni Haber'de Ramazan 4. Gün

HER İNSAN ALLAH’IN BİR ÂYETİDİR!

Hepimiz insan olarak aynı özden, aynı topraktan yaratıldık. Hepimiz beşer olarak aynı babadan, Âdem’den; aynı anneden, Havva’dan geliyoruz. Hepimiz aynı dünyayı, aynı âlemi birlikte paylaşıyoruz. Hepimiz aynı güneşin ısısından, aynı ayın ışığından istifade ediyoruz. Hepimiz Âdem’in çocukları olarak Allah nazarında tarağın dişleri gibi eşitiz. Hz. Ali’nin, “Ya hilkatte eşimsin ya dinde kardeşimsin” sözü bu hususu veciz bir şekilde ifade etmiştir. Bizim hem insan olmaktan hem de İslam’a inanmaktan kaynaklanan kardeşliğimizin bir hukuku ve bir ahlâkı vardır. İnsan olmaktan kaynaklanan kardeşliğimiz gereği hangi dinden, hangi ırktan, hangi renkten, hangi coğrafyadan olursa olsun her insan saygındır. Bu sebeple insan, insana zulmedemez. İnsan, insana haksızlık edemez. Her insanın canı, kanı, malı, onur ve haysiyeti muhteremdir, mukaddestir, dokunulmazdır.

                                  

Mesleği gereği yolcu olan kişi orucu nasıl tutar?

Dinen yolcu konumunda bulunan kimseler farz namazlarını kısaltarak kılarlar. Yolculuk hâli, Ramazan orucunun ertelenmesi için de bir ruhsat sebebidir. Mazeret devam ettiği sürece ruhsatlar da devam eder. Sürekli mazereti bulunan kişiler, mazeretleri ortadan kalkınca, zamanında tutamadıkları Ramazan oruçlarını kaza ederler. Kur’an-ı Kerim’de, ‘’Kim de hasta veya yolcu olursa, oruç tutmadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun.’’ (Bakara, 2/185) buyurulmaktadır. Buna göre sürekli yolculuk halinde olan kimseler namazlarını ertelemeden kısaltarak kılarlar, Ramazan oruçlarını ise mümkün olduğunca tutmaya çalışırlar. Zira ilgili âyette ‘’Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır’’ (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Fakat buna güç yetirilmezse oruç, uygun zamanda kaza edilmek üzere yolculuk süresince ertelenebilir.

 

TİN SURESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1,2,3,4,5- İncire,zeytine, Sina dağına ve şu emin beldeye yemin ederim ki,biz insanı en güzel biçimde yarattık.Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik.

6- Ancak iman edip yararlı işler yapan kimseler başka; onlar için kesilmez bir mükafat vardır.

7- O halde artık sana dini ne yalanlatabilir?

8- Allah hakimlerin hakimi değil mi?

 

GÜNÜN AYETİ

Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı)siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin,için,sonra akşama kadar orucu tamamlayın.(Bakara 2/187)

GÜNÜN HADİSİ

“Hiçbiriniz, oruçlu olduğu gün çirkin söz söylemesin ve kimse ile çekişmesin.Eğer biri kendisine söver veya çatarsa ben oruçluyum” desin.” (Buhari, Savm 9; MuslimSıyâm 163)

GÜNÜN DUASI

“Allah’ım! Harama bulaşmaktansa helalinle yetineyim. Beni lütfunla (zengin kılarak) senden başkasına muhtaç etme.” (Tirmizî, Deavât, 110)

Etiketler :