Yeni Haber'de Ramazan 5. Gün

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı sahurlar diliyoruz. Konya için bugün imsak saati 04.38
Yeni Haber'de Ramazan 5. Gün

KALBİN EN BÜYÜK HAZZI

ALLAH’I BİLMEKTİR

Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in, sıkça dile getirdiği dualardan biri şöyleydi: “Ey kalpleri hâlden hâle çeviren Rab­bim! Benim kalbimi dinin üzere sabit kıl!” Kalp, sadece vücutta kan dola­şımını ve hayatın devamını sağlayan bir organ, küçük bir et parçası değildir şüphesiz. Kalp manevi hayatımıza yön veren ve akıbetimizi belirleyecek olan bir merkezdir. Kalp, iman ve küfrün, sevgi ve nefretin, cesaret ve korkaklığın, iyilik ve kötülüğün, kısa­cası bütün duyguların kaynağıdır. Gü­zellikler de çirkinlikler de hep kalpte başlar kalpte biter. Hayrın ve faydalı düşüncelerin barınağı olan bir kalpten ancak güzellikler yansır. Çirkinliklerle kirletilmiş, olumsuzlukların esiri haline getirilmiş bir kalpten yansıyacak olan da kötülüklerdir. Efendimiz (s.a.v.), bu gerçeği “Dikkat edin! Vücutta öyle bir et parçası vardır ki o iyi olursa bütün vücut iyi olur. O bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin! O, kalptir.” hadi­siyle dile getirmiştir.

 

Birden fazla orucu keffaret gerektirecek şekilde bozduysak her biri için keffaret ödenir mi?

Ramazan ayında tutulan orucun, mazeretsiz olarak kasten bozulması durumunda keffaret ödenmesi, ayrıca bozulan orucun da kaza edilmesi gerekir. Oruç kefareti, iki kameri ay veya 60 gün, ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna gücü yetmeyen, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Farz orucun kasten bozulması ve keffaretinin ödenmesinden sonra aynı şekilde başka bir oruç bozulduğunda onun için de yeni bir keffaret gerekir. Ancak, farklı ramazan aylarında da olsa henüz ödemediği birden fazla keffaret borcu bulunan kimsenin hepsi için bir keffaret ödemesi (peş peşe iki kameri ay veya altmış gün oruç tutması) yeterli olur. Ayrıca bozduğu her orucu kaza etmesi icap eder (İbn Hümam, Fethu’l-Kadir, Beyrut, II, 261).

 

GÜNÜN AYETİ

Oruç gecesi kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı. Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz. (Bakara 2/187)

GÜNÜN HADİSİ

“Nice oruç tutanlar vardır ki açlık ve susuzluktan başka bir şey elde etmezler.” (Ahmed ibn-i Hanbel, II, 373)

GÜNÜN DUASI

“Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazını dosdoğru kılanlardan eyle! Ey Rabbimiz! Duamı kabul et!” (İbrahim, 14/40) : “Ey Rabbimiz! Herkesin hesaba çekileceği günde beni, ana-babamı ve mü’minleri bağışla!” (İbrahim, 14/41)

 

96. Sûre

ALAK SÛRESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1,2.Yaratan Rabbin adıyla oku! O, insanı bir aşılanmış yumurtadan yarattı.

3, 4,5. Oku! İnsana bilmediklerini belleten, kalemle (yazmayı)öğreten Rabbin, en büyük kerem sahibidir.

6,7,8. Gerçek şu ki, insan kendini kendine yeterli olarak azar. Kuşkusuz dönüş Rabbinedir.

9,10. Namaz kılarken bir kulu (Peygamber’i namazdan)menedeni gördün mü?

11,12. Ne dersin, o (Peygamber) doğru yolda ise yahut takvayı emrediyorsa!

13.Ne dersin o (meneden, Peygamber’i) yalanlıyor ve doğru yoldan yüz çeviriyorsa!

14. (Bu adam) Allah’ın, (yaptıklarını) gördüğünü bilemez mi?

15,16,17,18,19. Hayır, hayır! Eğer vazgeçmezse, derhal onu alnından, o yalancı, gühahkâr alından yakalarız. O, hemen gidip meclisini çağırsın. Bizde zebanileri çağıracağız. Hayır! Ona uyma! Allah’a secde et ve yaklaş!

Etiketler :