Yeni Haber'de Ramazan 6. Gün (16 Mart 2024)

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı ramazanlar diliyoruz. Konya için bugün sahur vakti 05:32, iftar saati ise 19:05.
Yeni Haber'de Ramazan 6. Gün (16 Mart 2024)

HAK DİN İSLAM

Yüce Rabbimiz, âlemlere rahmet olarak gönderdiği son peygamberi Muhammed Mustafa (s.a.s) aracılığıyla İslam mesajını bütün insanlığa tebliğ etti. Allah’ın varlığına ve birliğine iman etmek, O’na hiçbir şeyi ortak koşmamak ve yalnızca O’na ibadet etmek bu mesajın özünü teşkil ediyordu. Bu mesaj, aynı zamanda insanlığı Hakk’a ve hakikate, rahmet yüklü adalete, bilgiye ve hikmete dayanan güzel ahlaka davet ediyordu. Zulmü, cehaleti ve fitneyi terk etmeye; fakiri, yoksulu, muhtacı, yetimi koruyup kollamaya; komşusu aç iken tok yatmamaya çağırıyordu. Bu evrensel çağrı, kısa sürede bütün dünyada, insanların yüreklerinde yankı buldu. Daha elli yıl geçmeden Asya’dan Kuzey Afrika’ya, Atlas Okyanusu’ndan Çin Seddi’ne kadar yayıldı.

bozulan-oruc-hangi-durumlarda-kefaret-gerektirmez.jpg

Bozulan oruç hangi durumlarda kefaret gerektirmez?

Sağ olan kadının önü ve arkası ile, erkeğin arkasından başka herhangi bir varlığa, ya da organa cima etme, Yenilmesi arzu edilmeyen ve gıda özelliği taşımayan taş, demir ve çelik gibi şeyleri yutma, Kendi isteği ile bilerek ağız dolusu kusma. Burundan alınan sıvının boğaza ulaşması, Hukne (lavman) kullanma (Arkadan aletle kalın barsağı temizleme), Kulağa ilaç, yağ, v.b. bir şey akıtma, Derin yaraya, karın boşluğuna işleyecek özellikte ilâç koyma. Baştaki yarığa ilaç akıtma, Unutarak yedikten sonra, orucu bozuldu sanıp kasten yeme, Uyurken birisinin boğazına su döküp midesine gitmesi, Uyurken cima edilme, Ramazan’a niyet etmeden yeme, Yanılarak yeme, Zorla yedirilme.

gunun-ayeti.jpg

ZİLZAL SÛRESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1, 2, 3, 4, 5. Yerküre kendine has sarsıntısıyla sallandığı, toprak ağırlıklarını dışarıya çıkardığı ve insan ‘Ne oluyor buna!’ dediği vakit, işte o gün (yer) Rabbinin ona bildirmesiyle bütün haberlerini anlatır.

6.O gün insanlar amellerini görmeleri (karşılığını almaları) için darmadağınık geri dönüp gelirler.

7.Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu görür.

8.Kim zerre miktarı şer işlemişse onu görür.

GÜNÜN AYETİ

Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size cimriliği telkin eder. Allah ise size katından size bir mağfiret ve bir lütuf vadeder. Allah her şeyi ihata eden ve her şeyi bilendir. (Bakara 2/268)

GÜNÜN HADİSİ

“İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükafatını da ben vereceğim”

(BUHARİ, Savm 9; Müslim, Sıyam 163)

GÜNÜN DUASI

"Allah’ım! Sevgini, Seni seven kimsenin sevgisini ve sevgine ulaştıracak ameli istiyorum..." (Tirmizî, "De’avât", 74)

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :