Yeni Haber'de Ramazan 9. Gün (19 Mart 2024)

Yeni Haber ailesi olarak hayırlı ramazanlar diliyoruz. Konya için bugün imsak vakti 05:27, iftar saati ise 19:08.
Yeni Haber'de Ramazan 9. Gün (19 Mart 2024)

MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR

Hepimiz insan olarak aynı özden, aynı topraktan yaratıldık. Hepimiz beşer olarak aynı babadan, Âdem’den; aynı anneden, Havva’dan geliyoruz. Hepimiz aynı dünyayı, aynı âlemi birlikte paylaşıyoruz. Hepimiz aynı güneşin ısısından, aynı ayın ışığından istifade ediyoruz. Hepimiz Âdem’in çocukları olarak Allah nazarında tarağın dişleri gibi eşitiz. Hz. Ali’nin, “Ya hilkatte eşimsin ya dinde kardeşimsin” sözü bu hususu veciz bir şekilde ifade etmiştir. Bizim hem insan olmaktan hem de İslam’a inanmaktan kaynaklanan kardeşliğimizin bir hukuku ve bir ahlâkı vardır. İnsan olmaktan kaynaklanan kardeşliğimiz gereği hangi dinden, hangi ırktan, hangi renkten, hangi coğrafyadan olursa olsun her insan saygındır. Bu sebeple insan, insana zulmedemez. İnsan, insana haksızlık edemez. Her insanın canı, kanı, malı, onur ve haysiyeti muhteremdir, mukaddestir, dokunulmazdır.

Oruç fidyesini kimlere vermek uygundur?

Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasın­da olduğu gibi onları verecek ki­şinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlar­dan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebep­le bir kimse zekatını, fitır sadaka­sını ve fidyesini kendi usûl (üst soy) ve fürûuna (alt soy) veremez. Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürû ise; çocukla­rı, torunları ve onların çocuklarıdır. Yine, bir kimse hanımına zekât, fit­re ve fidyesini veremeyeceği gibi, hanımı da kocasına bunları vere­mez. Çünkü aralarında menfaat ilişkisi vardır. Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı,a mca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi ak­rabalar zengin değillerse kendile­rine zekât, fitre ve fidye verilebilir.

KARİA SÛRESİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1, 2, 3. Kapı çalan! Nedir o kapı çalan? O kapı çalanın ne olduğunu bilir misin?

4, 5. İnsanların, ateşin etrafını sarmış pervaneler gibi olduğu, dağların da atılmış renkli yüne dönüştüğü gündür.

6, 7. O gün kimin tartılan ameli ağır gelirse işte o, hoşnut edici bir yaşayış içinde olur.

8, 9. Ameli yeğni olana gelince, işte onun anası (yeri, yurdu) Haviye’dir.

10, 11. Nedir o (Haviye) bilir misin? Kızgın ateş!

GÜNÜN AYETİ

Birbirinize ölüm geldiği zaman, eğer bir mal bırakacaksa anaya, babaya, yakınlara uygun bir biçimde vasiyet etmek Allah ‘tan korkanlar üzerine bir borçtur. (Bakara 2/180)

GÜNÜN HADİSİ

“Allah’tan korkunuz. Beş vakit namazınızı kılınız. Ramazan orucunuzu tutunuz. Mallarınızın zekatını veriniz. Rabbinizin cennetine girersiniz. (Tirmizi, Cum’a, 80)

GÜNÜN DUASI

"Allah’ım! Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım işlerin şerrinden sana sığınırım." (Müslim, "Zikir",65, 66)

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :