Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 11 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 11 Nisan
Filmler
 
 
GUANTANAMO YOLU
 
Film, 10 Eylül 2001’de İngiltere’deki evlerinden ayrılan Pakistan asıllı İngiliz vatandaşı üç Müslüman genç Ruhel, Şefik ve Asıf’ın öyküsünü aktarıyor. Yolculuklarının tek amacı, annesinin seçtiği kızla evlenecek olan Asıf’ın düğününe katılmak. Pakistan’da namaz kıldıkları camideki vaazdan etkilenip insanî yardımda bulunmak üzere Afganistan’a geçerler. Fakat yolculuk bekledikleri gibi gelişmez. Amerikan bombaları bölgeye düşmeye başlamıştır. İçme suyu yüzünden teker teker hastalanırlar. Bölge halkının konuştuğu dillere de yabancıdırlar. İletişim problemi yüzünden kendilerini Kuzey İttifakı tarafından çevrelenmiş bir Taliban kalesinde bulurlar. Geri dönmeye çalışan gençlerin konvoyu Amerikan uçakları tarafından bombalanır. Yolcuların çoğu ölür ya da sakatlanır. Üç arkadaş, Kuzey İttifakı tarafından tutuklandıktan sonra Amerikan birlikleri tarafından Guantanamo’ya nakledilirler. Olayların bir diğer kahramanı olan arkadaşları Münir ise Afganistan’da kaybolur. İki yıldan fazla süren mahkumiyetleri boyunca her üçü de Amerikan ve İngiliz gizli servisi tarafından sorgulanır; haklarında hiçbir kanıt bulunmadığı halde sayısız işkence ve suçlamaya maruz kalırlar.
 
Yönetmen: Michael Winterbottom, Mat Whitecross
Senarist: Michael Winterbottom
Orijinal adı: The Road to Guantanamo
Tür: Belgesel, Dram
 
guantanamo-yolu-1.jpg
 
KAYIP KARINCALAR VADİSİ
 
Kayıp Karıncalar Vadisi 2013 yılında vizyona girmiş animasyon türünde bir filmdir Yönetmeni ve senaryoyo Hélène Giraud, Thomas Szabo paylaşmaktadır. $19,700,000 bütçesi bulunan film Fransız yapımıdır. Bir aile ormanda piknik yaptıkları sırada çok büyük bir fırtına çıkacak ve yiyecekleri orda kalacaktır. Sonrasında gelen iki tür karınca sürüsü yemekleri toplama konusunda kıyasıya bir rekabete girecektir. Sessiz ve huzurlu bir ormanda yapılan leziz piknik, ani bir fırtına nedeniyle yarıda bırakılır. Piknik masasından geri kalanlar ise ormanın küçük sakinlerinden karıncalara kalır. Ancak söz konusu karıncalar iki farklı gruptan oluşmaktadır ve bu yiyecekler için birbirleriyle kıyasıya rekabet etmek zorundadırlar. İki rakip karınca grubu arasında başlayan savaş, kırmızı ve siyah karıncaları ikiye bölecek ve ortaya çıkan genç bir böcek, kırmızı karıncaların eline düşen küçük siyah karıncayı kurtarmaya çalışacaktır.
 
Yönetmen: Thomas Szabo, Hélène Giraud
Senarist: Thomas Szabo, Hélène Giraud
Orijinal adı: Minuscule
Tür: Animasyon, Macera, Aile
 
kayip-karincalar-vadisi-1.jpg
 
ASFALTIN KRALLARI
 
Hız tutkunlarının ve otomobil severlerin zevkten dört köşe izleyeceği Ford v Ferrari, dünyanın en önemli otomobil yarışlarından biri kabul edilen ve 24 saat süren Le Mans’ın 1966 yılındaki yarışını konu alıyor ve izleyenleri, Ford ve Ferrari’nin ezeli bir rekabet içinde olduğu yıllara götürüyor. Filmde, otomobil tasarımcısı ve eski yarış pilotu olan Carroll Shelby (Matt Damon), Ford’un bu rekabette öne çıkması için sıradışı yarış pilotu Ken Miles (Christian Bale) ile beraber yeni bir yarış arabası modeli geliştiriyor ve dostlukları böyle başlıyor. Film, gerçek karakterler ve olaylardan uyarlanmış ve 2019 Oscar’larında En İyi Kurgu ve En İyi Ses Kurgusu ödüllerini almış.
 
Yönetmen: James Mangold
Senarist: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth
Orijinal adı: Ford v. Ferrari
Tür: Biyografik, Dram
 
asfaltin-krallari-1.jpg
 
CENNETİN ÇOCUKLARI
 
Onlar karşılaştıkları ve yaşadıkları sorunları aileleriyle paylaşmıyorlar, kendileri çözmeye çalışıyorlar. Aslında sorunları Zahra’nın kaybolan ayakkabılarıyla ilgili. Abisi Zahra’nın ayakkabılarını kaybettiği için kendi ayakkabılarını kardeşiyle paylaşmak zorunda kalıyor. Çünkü yeni bir çift ayakkabı alamayacak kadar yoksullar. İki kardeş günlerini tek bir çift ayakkabıyı paylaşarak geçirmeye çalışıyorlar. İran sinemasının dikkat çekici yönetmenlerinden Majid Majidi'nin eserinde, yoksul bir aileye sahip iki kardeşin aynı çift ayakkabıyı paylaşmasının öyküsü anlatılıyor. Film, 1999 yılı En İyi Yabancı Film Oscar'ı ve Montreal Film Festivali Fipresci ve Kiliseler Birliği Jüri ödüllerinin sahibi.
 
Yönetmen: Majid Majidi
Senarist: Majid Majidi
Orijinal adı: Bacheha-Ye aseman
Tür: Komedi, Dram
 
cennetin-cocuklari-1.jpg
 
Kitaplar
 
BURASI ÇEÇEN KOMİTESİ-HULUSİ ÜSTÜN
 
Bu kitap, 1999 Eylül’ünde tekrar ateşe verilen Çeçenistan’daki savaşın Türkiye’ye yansıyan
acılarını anlatıyor. Yazar Hulusi Üstün bu dördüncü eserinde Kafkas-Çeçen Dayanışma Komitesi’nde bizzat şahit olduğu olayları bir dil ustası inceliğiyle ele alıp hikaye tadında okuyucuya sunuyor. Bu kitap dünyanın gözü önünde yok edilen küçük ama onurlu bir halkın direnişine ilişkin bir
belge niteliği de taşıyor. Human Rights Watch, Uluslararası Af Örgütü ve diğer örgüt çalışmalarının ulaştığı ortalama verilere göre 100 bin sivil Çeçen’in hayatını kaybettiği, 185 bin kişinin yaralandığı, 11 bin çocuğun yetim kaldığı, Çeçen nüfusunun üçte birlik kısmının yok olduğu İkinci Çeçen-Rus Savaşı’nın perdesini aralayan 'Burası Çeçen Komitesi' kitabı, Hulusi Üstün’ün Türkiye’deki Çeçen Komitesi’nde olayları yaşayan ya da yaşayanları tanıyan insanlardan dinlediği hikâyelere tanıklık ediyor.
 
burasi-cecen-komitesi-hulusi-ustun.jpg
 
DEVLET ANA-KEMAL TAHİR
 
 Devlet Ana, Osmanlı Devleti kurulmadan önceki Anadolu’nun görünümünü ve Anadolu insanının özlemlerini anlatırken, onların güçlü, güvenli, adaletli bir devlete duyduğu ihtiyacı da açığa çıkarmaktadır. Kemal Tahir’in en önemli romanı olarak gösterilen ‘Devlet Ana’, onun düşünce yapısını da en iyi yansıtan eserlerinden biri sayılmaktadır. 1967’de yayımlanan roman, 1968 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazanmıştır. Kemal Tahir, Türk tarihi ve toplumu hakkındaki orijinal ve sağlam görüşlerinden hareket ettiği için hem ‘mahalli ağızları’, hem Türkçe’nin küçümsenmiş ve unutulmuş nesir dilini hem de yeni imkanlarını kaynaştırarak ve aşarak kullanabilmiştir. Eserlerindeki eşsiz dil ve üslup güzelliğinin kaynağı bu davranıştadır. Daha önceki romanlarında da görülen bu özellik ‘Devlet Ana’da en yüce noktasına erişmiştir. Türkçe’nin unutulmuş olan dehası bütün boyutları, zenginliği ve haslığıyla ilk olarak Kemal Tahir’in eserlerinde kendini göstermektedir." -Selahattin Hilav
 
devlet-ana-kemal-tahir.jpg
 
KAFKASYA ÇEMBERİ-NUR DOLAY
 
"Kafkasyalılar eskiden dağ başlarında veya açıkta uyumaları gerektiğinde, zararlı böcek veya yılanlardan kendilerini korumak için bir çember yaparlarmış etraflarına. Ziftle çizdikleri bu çemberin üstüne pamuk veya yün serpiştirirlermiş börtü böcek takılıp geçemesin diye. Sonraları sadece tebeşirle çizilen bir çizgi olmuş çember. Kötülüklerden koruyacak bir sınır. Zehirli yılanlar, böceklermiş o zamanın kötülükleri. Bugün ise insanlar. General veya er üniformasıyla. Ve kafkas çemberinde kimse güvencede değil artık." Kafkasya gerçeğini, tüm o yaşanan dehşeti anlayabilmenin neresindeyiz? "Kafkasya Çemberi"ne üşüşenler, tüm insanlığı ateşe atıyorlar. Dolay, bedelinin çok da farkında olmadığınız ağır faturayı hatırlatıyor bize... Dünyanın çeşitli yerlerinde gördüklerini insanlara anlatmayı kendine hedef bilmiş Nur Dolay’ın, Abhazya’da yaşanan savaş sonrası bölgeyi ziyareti üzerine başlayan hikayesi, onu tüm yaşanan olaylara yakından bakmaya götürmüş ve Çeçenistan’a kadar uzanan bir yol çizmiştir. Uzun yıllar Kafkasya’da yaşanan olayları yakından takip eden Dolay, olaylara bir de Kafkasya’dan bakmak istemiş ve yaşanan olaylara bölgenin sıcak noktalarından tanıklık etmiştir.
 
kafkasya-cemberi-nur-dolay.jpg
 
BEYAZ GEMİ-CENGİZ AYTMATOV
 
Beyaz Gemi, romanının kahramanı yedi sekiz yaşlarında bir çocuktur. Çocuk; saflığın, bozulmamışlığın ve geleceğin sembolüdür. Aytmatov, çocuğun saf ve temiz dünyasından, hayatın acı ve çıplak gerçeğine uzanan bir roman kurgusu oluşturmayı başarır. Ona göre; çocukluk, gelecekteki insan karakterinin tohumudur. Çocukluk kişinin dilini öğrenmeye ve çevresindeki insanlarla, tabiatla ve özellikle kültürle bağlarını hissetmeye başladığı dönemdir. Aytmatov, Beyaz Gemi'de destan, efsane ve masal gibi birçok şifahî unsuru kullanmıştır. Geçmişi temsil eden ve masal anlatan dede ile geleceği temsil eden ve hem efsanevî hem de destansı bir mücadele veren çocuk arasında dramatik bir ilişki kurarak insan duygu ve düşüncelerine kendine has yorumlar getirir. Beyaz Gemi, Aytmatov'un, edebiyat âleminde geniş akisler uyandıran, verilmek istenen mesajla yaratılan tiplerin büyük bir uyum sağladığı eserlerinin başında gelmektedir.
 
beyaz-gemi-cengiz-aytmatov.jpg

Etiketler :