Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 13 Nisan

Ramazan ayı, oruç ile geçirdiğimiz manevi yönden zengin en önemli aylardandır. İbadetle ve dualarla geçirilen Ramazan ayında iftar ve sahur arasında uyumayıp sahuru bekleyenler için izlenebilecek filmleri ve okunabilecek kitapları derledik.
Yeni Haber'de Ramazan | Film ve Kitap Önerileri - 13 Nisan
FİLMLER
 
KELEBEKLER SONSUZA UÇAR
 
Mehmed Atıf, Atıf Hoca, İskilipli Mehmet Atıf Hoca, İskilipli Mehmed adlarıyla bilinen döneminin önde gelen isminin, Şapka Kanunu'na muhalefet etmek suçlamasıyla cumhuriyetin kuruluş yıllarında yargılanmasını ve idam edilmesini anlatır. İskilipli Âtıf Hoca-Kelebekler Sonsuza Uçar, 1993 yapımı Türk filmidir. Yönetmenliğini Mesut Uçakan'ınyaptiğı filmin senaryosu Mesut Uçakan, müzikleri ise Özhan Eren'e aittir. Film, evi aramaya gelen üç polisle başlar. Arama yapılırken evin hanımının pişirdiği kahveleri hoca bizzat onlara götürürken polisler, onu sorgulamaya götürmek durumunda olduğunu söylerler. Bir yandan bu sorgulamalar ve arkasından gelen mahkeme gösterilirken Genç Hukukçular Derneği başkanı olan Avukat Ferit'in 68 yıl sonra bu mahkemeyi incelemek için İskilipli Hoca'nın doğduğu köye gider, orada artık yaşlanmış olan kızından konuyla ilgili bilgi almak ister. Bu arada o köyde yaşayan bir şeyhin ona "Hoca ölmedi, yaşıyor" demesinden ve onun genel olarak şahsından etkilenir. Araştırmaları, 1926'da İskilipli Hoca'yı ve başkalarını duruşmaya çağırıp cezalandıran mahkemenin haksız bir karar verdiği yolundaki şüphesini gittikçe kuvvetlendirmektedir. Daha fazla spoiler vermek istemiyoruz o yüzden burada kesiyoruz.
 
Yönetmen: Mesut Uçakan
Senarist: Mesut Uçakan
Tür: Dram, Tarih
 
kelebekler-sonsuza-ucar-1.jpg
 
MİNYELİ ABDULLAH
 
Minyeli Abdullah, Hekimoğlu İsmail'in 1967'de yayınladığı kitap. Türk edebiyatının en çok baskı yapan romanı. Yayınlandığı tarihten bu yana 80 baskısı yapıldı. Kitap, Mısır'ın Minye şehrinde büyüyen, dönemin istibdadına karşı dini bir duruş sergileyen Abdullah'ın başından geçenleri konu ediniyor. Hekimoğlu İsmail, dönemin şartları ve maddi yetersizliklerden dolayı romanı, çöplerden topladığı kâğıtlara yazdı. Roman bir dönem yasaklandı ve yazarı tutuklandı. Ancak 1 yıl sonra beraat etti.
 
Yönetmen: Yücel Çakmaklı
Senarist: Bülent Oran
Tür: Dram, Tarih
 
minyeli-abdullah-2.jpg
 
SAVAŞ ATI
 
İngiltere kırsalı ve Avrupa'da geçen film, I. Dünya Savaşı sırasında JeremyIrvine'ın canlandırdığı Albert'ın ve onun çok sevdiği atı Joey'in öyküsünü anlatıyor. Evcilleştirip eğittiği atının satılıp, savaşta sipere gönderilmesi iki dostu ayırsa da, yaşadıkları olaylar pek çok hayatı değiştirecek epik bir maceraya dönüşecektir. Arka planda savaşın olduğu bu dostluk öyküsü, aslında serüven dolu uzun bir yol filmi. Senaryosunu, Michael Morpurgo'nun tiyatroya da uyarlanan aynı isimli 1982 tarihli çocuk romanından Richard Curtis ve Lee Hall'un uyarladığı filmin başrollerinde JeremyIrvine, Emily Watson, TobyKebbell, Benedict Cumberbatch, David Thewlis, TomHiddleston, EddieMarsan, David Kross, Peter Mullan gibi isimler rol alıyor. Yönetmen koltuğunda ise Steven Spielberg usta oturuyor.
 
Yönetmen: Steven Spielberg
Senarist: Lee Hall, Richard Curtis
Orijinal adı: WarHorse
Tür: Dram, Tarihi, Savaş filmi
 
savas-ati-1.jpg
 
ENTEBBE'DE 7 GÜN
 
Gerçek bir olaydan esinlenilen filmde, 1976 yılında içerisinde 248 yolcunun bulunduğu, Tel Aviv'ten Paris'e giden bir uçak 4 korsan tarafından kaçırılır. İkisi Filistinli ikisi ise Alman olan korsanlar tarafından ele geçirilen uçak, Uganda'daki Entebbe Havaalanı'na indirilir, Korsanların amacı İsrail, Kenya, Fransa, İsviçre ve Batı Almanya’da tutuklu bulunan 53 Filistinli'nin serbest bırakılmasını sağlamaktır. Gözler İsrail hükümetine çevrilmiştir. Herkes diplomatik bir çözüm yapılmasını beklerken İsrail hükümeti rehin alınan 248 kişinin hayatını kurtarmak için olağanüstü bir plan yapar.
 
Yönetmen: JoséPadilha
Senarist: GregoryBurke
Orijinal adı: 7 DaysInEntebbe
Tür: Gerilim, Biyografik
 
entebbede-7-gun-1.jpg
 
KİTAPLAR
 
İPEK YOLU'NDAN AFGANİSTAN'A-ERDEM BAYAZIT
 
1970’li yılların sonunda patlayan Afganistan olayı, Erdem Bayazıt ve arkadaşlarının en çok üzerinde durduğu, İslam dünyasının kanayan yaralarından biri olmuş tur hep. "Bir yüzüm Batıya dönük/Bir yüzüm Doğuya/ Arkamda bütün yönler/Önümde kıble!" dizelerinin şairi bu acıya duyarsız kalamazdı ve kalmadı da. Olaylara, yönü kıbleye dönük olarak baktı. Pergelin bir ayağını hep sabit tuttu. Bayazıt ve arkadaş grubu yazılarıyla, şiirleriyle, hikâye ve romanlarıyla dünyanın seyirci kaldığı bu dramı biteviye gündeme getirmeye çalıştılar. Bilhassa Cahit Zarifoğlu, şiir ve yazılarında Afganistan konusunu o kadar çok işledi ki adı "Afganistan şairi"ne çıktı. Erdem Bayazıt da "Afganistan yazarı" olarak akıllarda kaldı. İşte bu kitap da "içeriden bir gözün" kaleminden bir İslâm coğrafyası hikâyesidir.
 
ipek-yolundan-afganistana-erdem-bayazit.jpg
 
ANILAR-FARAH PEHLEVİ
 
16 Ocak 1979. İran için bir dönüm noktasıdır bu tarih. Ayetullah Humeyni önderliğinde gerçekleştirilen İslam Devrimi, asırlara dayanan şahlık rejimini devirerek İslam Cumhuriyeti'ni kurmuştur. Mollalar ve toprak ağalarının yanı sıra özgürlük yanlısı gençlerin de desteğini alan kökten dinciler, eski rejimin kalıntılarını bir bir temizlemekle meşguldürler. İşe şahlık yanlısı generallerin ve hükümet yetkililerinin idam edilmesiyle başlanır. Öfke ve hiddet hakimdir ülkeye.Saltanat artık yerini sürgüne bırakmıştır. İran'ın son Şahı Muhammet Rıza ve karısı, ayaklanmaların baş göstermesiyle birlikte ülkeyi terk etmiş, bir yandan tehditlerle boğuşurken, bir yandan da kendilerini kabul edecek bir ülke aramaya başlamışlardır. Üstelik Şah kanserdir. İran yakın tarihine ışık tutacak bu kitap İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevî'nin eşi Farah Diba Pehlevî’nin anılarından oluşuyor.
 
anilar-farah-pehlevi.jpg
 
DİRİLT KALBİNİ-NOUMAN ALİ KHAN
 
 “Teknolojinin önümüze serdiği sınırsız imkânları düşündüğümüzde, bugünün insanını yakalayabilmek için samimi ve bilgece bir üsluba ihtiyacımız var. Gençlerimizin artık eski, kalın kitapları karıştırıp kafa yoracak ne vakitleri var, ne de istekleri. İslâm’ın ilkelerini ve güzelliklerini, tahrif etmeden ama muhatabı taltif ederek sunmamız gerekiyor. Buna ‘din dilinin restorasyonu’ dememiz caiz olursa eğer, yapmamız gereken tam da bu. Türkiye kamuoyunun yakından tanıdığı Nouman Ali Khan, çizmeye çalıştığım çerçeveyi gerçek anlamda dolduran bir isim. İslâm ve Kur’ân hakkındaki derin bilgisini keyifli ve bilgece bir üslupla dile getirip, bunu yaparken kendi hayatından aktardığı sıcak ve sıra dışı anekdotlarla okurunun ilgisini her an canlı tutabiliyor. Nouman Ali Khan’ın Dirilt Kalbini adıyla Türkçeye kazandırılan elinizdeki ilk kitabı, günümüze dair bazı meseleler hakkında Kur’ân ayetlerinden damıttığı kıymetli dersler içeriyor.
 
dirilt-kalbini-nouman-ali-khan.jpg
 
CENNETLE MÜJDELENEN ON SAHABE-MUSTAFA NECATİ BURSALI
 
Mustafa Necati Bursalı tarafından kaleme alınan kitapta, cennetle müjdelenen on sahabeden söz ediliyor. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: Benim ashabım yıldızlar gibidir. Hangisine uyarsanız doğru yolu bulmuş olursunuz. İşte! bu yıldızlar içerisinde en parlak olanları... İşte! nur yolunun kutlu yolcuları... Ebubekir (r.a.), Ömer (r.a.), Osman (r.a.), Ali (r.a.), Talha (r.a.), Zübeyr (r.a.), Abdurrahman bin Avf (r.a.), Sa'd bin EbiVakkas (r.a.), Said bin Zeyd (r.a.), Ebu Ubeyde (r.a.). Cennet bahçelerinin gülü olmaya hak kazanmış, eşsiz kahramanların hayat hikayelerini okuyalım...
 
cennet.JPGcennet.JPG